Cinci sfaturi pentru o dieta echilibrata si sanatoasa
dieta echilibrataalimentatie sanatoasaproduse nutritivelista cumparaturi
Nu de putine ori ne-am propus sa avem mai multa grija de sanatatea noastra si sa aducem schimbari majore stilului nostru de viata, mai ales dietei alimentare. Stim deja ca fructele si legumele ofera organismului o serie de beneficii, precum scaderea riscului aparitiei unor boli cronice si mentinerea unui corp sanatos, dar, cu toate acestea, ne este foarte greu sa gasim si sa implementam o strategie castigatoare prin care acestea sa se regaseasca in meniul zilnic.
Chiar daca poate parea dificil sa renunti la anumite obiceiuri nesanatoase, trebuie sa incerci sa le inlocuiesti cu alternative bogate in vitamine si nutrienti, iar vara este un anotimp perfect pentru a-ti imbunatati dieta. In plus, am pregatit pentru tine o scurta lista cu sfaturi care sa te ajute sa iti stabilesti un model de alimentatie potrivit realizand mici schimbari in regimul tau.
Mananca incet
Ritmul in care mananci influenteaza foarte mult cantitatea pe care o consumi, iar acest aspect poate contribui si la cresterea in greutate. Studiile arata ca hormonii sunt cei care transmit creierului informatii privind foamea sau satietatea, iar acest mesaj ajunge in aproximativ 20 de minute dupa ce ai savurat prima inghititura. Printr-un consum lent si o mestecare corecta a alimentelor ii vei oferi creierului tau timpul necesar pentru a percepe ca s-a saturat sau nu.
Nu face cumparaturi fara lista
Doua lucruri sunt foarte importante atunci cand mergi la magazin: sa realizezi o lista clara cu ceea ce ai nevoie si sa nu pleci niciodata la cumparaturi daca iti este foame. De asemenea, foloseste-te de informatiile pe care eticheta
Nutri-Score ti le ofera, astfel incat sa alegi acele produse nutritive si sanatoase pentru tine. Astfel, produsele care sunt marcate cu culoarea verde sunt importante in alimentatia ta si ar trebui sa le consumi cat se poate de des, iar cele marcate cu galben sunt cele care trebuie sa se regaseasca in cantitate limitata. Eticheta contine si culoarea rosie, cu aceasta fiind marcate produsele care trebuie consumate in cantitate foarte mica sau ocazional. Acestea din urma contin o cantitate mai mare de grasimi saturate, zahar, sare si nu ar trebui sa faca parte dintr-o dieta echilibrata.
Consuma iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este mai gros si mai cremos decat cele obisnuite, ceea ce il transforma intr-un produs apetisant. In plus, contine mai multe grasimi si proteine decat alte tipuri, iar un aport mai mare de proteine iti poate induce starea de satietate pentru mai mult timp. Ai grija sa alegi iaurturi simple, fara arome sau fructe, acestea putand sa contina zahar sau indulcitori.
Mananca oua, mai ales la micul dejun
Ouale sunt incredibil de sanatoase, mai ales daca le consumi dimineata. Sunt bogate in proteine si au o multime de nutrienti care contribuie la pastrarea unui organism sanatos. Potrivit studiilor, s-a demonstrat ca un mic dejun ce contine oua va determina o stare de satietate pe o perioada mai lunga de timp, asadar vei manca mai putine calorii la mesele urmatoare.
Intai legumele, apoi felul principal
O modalitate buna de a consuma necesarul zilnic de legume este sa le savurezi inainte de a manca felul principal. Pregateste un aperitiv format din castraveti, rosii, ardei, spanac sau valeriana si bucura-te de gustul proaspat al acestora. Procedand astfel iti vei potoli foamea cu aceste produse extrem de nutritive si bogate in vitamine si vei manca mai putin din felul principal, care poate nu este la fel de sanatos. Mai mult, consumul de legume inainte de o masa bogata in carbohidrati are efecte benefice asupra nivelului de zahar din sange.
In concluzie, ai multa rabdare cu tine si adauga cateva obiceiuri sanatoase in fiecare saptamana. Revizuirea completa a dietei intr-un timp foarte scurt se poate transforma intr-un dezastru, nu intr-un succes.
Sursa foto: Shutterstock