Mai sunt pedepse pentru afacerile care nu respecta reglementarile in vigoare. De la o vopsea in care nu mai ai voie sa pui metale grele si solventi cancerigeni, si pana la culturi agricole pe care nu mai ai voie sa le stropesti cu pesticide interzise de legislatia in vigoare, cadrul legal te constrange, intr-o anumita masura, sa iti bati joc de consumatorii tai.
Pana aici totul este clar. Legea sta de partea omului de rand, care aloca bani si timp pentru a cumpara produse si servicii.
Dar legea nu poate face totul. Legea nu poate sa te fereasca de afaceri care se vor folosi de orice siretlic pentru a "te face", asa cum procedeaza omul care te buzunareste in tramvai. La fel sunt si afacerile mari, grandioase. Unele dintre ele sunt poleite cu aur dar la mijloc sunt putrede asa cum sunt merele pe care le lasi in cosul de fructe mai multe de 2-3 saptamani. E doar o chestiune de timp pana cand vor imputi locul.
Sunt mii de afaceri ascunse in cladiri frumoase din lume, dar care duc mai departe mecanisme prin care consumatorii sunt imbolnaviti, fraieriti si saraciti in mod sistematic.
Nu este absolut nicio diferenta intre cel care te buzunareste de 30 de lei in tramvai si afaceristul in Armani care a furat 30.000 de euro. Gestul este fix acelasi. Repercusiunile sunt asemanatoare. Fac parte din aceeasi categorie.
La final, Legea nu poate face totul pentru ca intotdeauna vor exista afaceristi care sa cauta inflexiuni legale in spatele carora se pot ascunde pentru a oferi servicii si produse proaste catre o audienta cat mai mare de oameni, cu investitii cat mai mici. Rezultatul? Profit cat mai mare, cat mai repede.
Dar sa nu uitam ca acolo unde legea nu te poate pedepsi, intervine alteva, mai rau si mai infricosator decat 10 ani dupa gratii pentru ca ai furat/ inselat/ pagubit. Aici intervine legea nescrisa, neoficiala. Este ceva ce nu se vede, nu se poate citi dar se simte. Sentimentul ca ai facut munca proasta, ca ai oferit produse si servicii proaste, inutile sau nocive, ca ai pagubit oameni ca mine si ca tine... Pentru asta nu avem legi scrise. Nu avem judecatori. Va rugam sa va judecati singuri, dupa ce stiti ca ati facut. Pana la urma, voi va stiti cel mai bine faptele. Nu se uita nimic.
Sa aveti succes in tot ce faceti, minte limpede si afaceri prospere!
sursa foto: www.StockPhoto.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea