Facebook a inchis mai multe conturi care MANIPULAU OPINIA PUBLICA in favoarea PSD

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Facebook a inchis mai multe conturi care MANIPULAU OPINIA PUBLICA in favoarea PSD
Facebook a inchis mai multe conturi care MANIPULAU OPINIA PUBLICA in favoarea PSD
de Magda Florea la 07 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
fake news psdtroll trackerpagini facebook psdmanipulare facebook psdlaura codruta kovesiklaus iohannis

Facebook a anuntat joi seara ca a sters 31 de pagini, conturi si grupuri de Facebook acuzate ca fac parte dintr-o "retea ce opereaza in Romania printr-o combinatie de conturi false si reale” si care incercau sa "promoveze o naratiune pozitiva” fata de PSD. Potrivit celor de la Facebook, persoana care controla aceasta actiune de manipulare este apropiata de PSD.

"Am eliminat si 31 de Pagini, Grupuri si conturi Facebook pentru implicarea intr-un fals comportament coordonat, ca parte a unei retele care a functionat in Romania si a folosit o combinatie de conturi false si cateva conturi autentice pentru a-i induce in eroare pe altii despre cine erau si despre ce anume faceau”, se arata in comunicatul transmis de Facebook.
 
 "Administratorii de Pagini si detinatorii de cont au postat de obicei despre stiri locale si probleme politice, cum ar fi noutati partinitoare publicate sub semnaturi false, in sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au impartasit, de asemenea, continut care incita la dezbinare si au promovat continut gazduit de cateva domenii care se prezentau ca site-uri de stiri. Desi oamenii din spatele acestei activitati au incercat sa-si ascunda identitatile, analiza noastra manuala a constatat ca o parte din aceasta activitate a fost legata de o persoana asociata Partidului Social Democrat", se mai precizeaza in comunicatul transmis de reteaua sociala.
 
Iata care era impactul si vizibilitatea acestor pagini:
 
-Prezenta pe Facebook si Instagram: 4 pagini, 26 conturi Facebook si un grup. 
-Urmaritori: Aproximativ 1.550 de conturi Facebook au urmarit una sau mai multe dintre aceste Pagini. 
-Publicitate: Aproximativ 650 de dolari au fost cheltuieli pentru anunturile de pe Facebook platite in USD, EUR si LEI. 
 
Prima reclama a fost difuzata in decembrie 2013, iar cea mai recenta reclama a fost in februarie 2019. Nu am finalizat o revizuire a continutului organic provenit din aceste conturi”

Exemple de continut creat de aceste pagini:











Manipularea produsa de PSD pe Facebook a fost sesizata de Laboratorul de Cercetari Digitale din cadrul Consiliului Atlantic (DFRLab)

 
Laboratorul de Cercetari Digitale din cadrul Consiliului Atlantic (DFRLab) se ocupa cu urmarirea campaniilor de dezinformare la nivel mondial, dar si a incercarilor de atac la adresa democratiei. 
 
Potrivit DFRLab, trei dintre cele patru pagini Facebook romanesti au fost create intr-o saptamana, pe 26 decembrie 2018 ( De Stanga si 20 decembrie 2018 , Momentulzero , Pe Rele.ro ). Pagina de stiri ANTI FAKE News a fost creata la inceputul acestui an, in data de 11 septembrie. In sectiunea "Despre", Momentulzero sa clasificat ca "Media", in timp ce stirile De Stanga si ANTI FAKE s-au clasificat drept site-uri "News & Media". Pe Rele.ro sa clasificat ca "Just For Fun".
 
Fiecare pagina Facebook a furnizat un link catre un site de stiri cu acelasi nume. Niciuna dintre pagini nu a afisat o insigna albastra sau gri utilizata de Facebook pentru a marca paginile verificate.
 
In afara de stirile ANTI FAKE, Momentulzero a sustinut, de asemenea, ca a luptat impotriva "stirilor false", in timp ce De Stanga sa referit la sine ca "stiri reale".
 
In total, cele patru pagini Facebook au acumulat 1.550 de adepti. Momentulzero a adunat cele mai placute (806) si adeptii (817). Celelalte trei pagini au acumulat un numar mai mic de persoane interesate si de carti, pe care Pe Rele.ro le-a adus celui mai putin placut (182) si adeptilor (182). Aceste numere sugereaza ca paginile Facebook au avut o acoperire limitata.

 

Continutul publicat pe toate cele patru pagini Facebook a avut o tendinta puternica in favoarea partidului PSD din Romania

 
Paginile Facebook au impartit in mod predominant articole din stirile lor corespondente, in special pentru politicienii PSD precum Viorica Dancila , prim-ministrul Romaniei, si Liviu Dragnea , liderul partidului PSD si presedintele Camerei Deputatilor din Romania.

In acelasi timp, paginile au impartasit continutul inflamator, denigrat sau deriziv pe membrii Opozitiei.
 

Paginile Facebook au vizat in principal presedintele Iohannis si Laura Codruta Kovesi


Paginile Facebook au vizat in principal atacuri la presedintele Iohannis si Laura Codruta Kovesi. Rele.ro sa axat in mare masura pe raspandirea unor comentarii derizorii adresate opozitiei, in special actualului presedinte si Codruta Kovesi.


 
 
Domeniile "stiri" afiliate paginilor Facebook ( Momentulzero.ro , Destanga.ro , Perele.ro , Antifakenews.ro ) au reflectat si mai mult partinirea paginilor Facebook in favoarea partidului PSD si batjocura fata de politicienii non-PSD. 
 
Utilizand CrowdTangle, un instrument care ofera metrici sociale pentru articole si materiale media, @DFRLab a constatat ca articole din cele patru domenii au fost mentionate in mod predominant in postarile de pe paginile Facebook aflate in mod clar in legatura cu partidul PSD sau cu paginile Facebook care vizeaza presedintele actual. Similar cu paginile Facebook afiliate, domeniile nu au declarat oficial o afiliere la partid.



 
@DFRLab folosit whois.net pentru a determina registratorii de domenii ale site-urilor web. Doua dintre domeniile Antifakenews.ro si Perele.ro au fost inregistrate de TES Euro Media SRL, sugerand o legatura intre cele doua domenii. Analizand domeniile de pe dnslytics.com , @DFRLab a constatat ca trei domenii (toate cu exceptia Perele.ro ) au impartasit acelasi ID de identificare Google Ad. Aceasta implica faptul ca toate veniturile publicitare din cele trei domenii sunt transferate intr-un singur cont, sugerand in plus o conexiune intre domenii. Facebook a confirmat ca paginile au platit $ 650 USD in cheltuieli pentru reclame pe Facebook, platite in dolari SUA, euro si leu romanesc.
 


Concluzia raportului @DFRLab 

 
Analiza @DFRLab nu a descoperit nici o afiliere intre PSD insusi si cele patru pagini Facebook, cele patru domenii de stiri si grupul public Facebook. Cu toate acestea, activele s-au raspandit intr-un mesaj politic extrem de partinitor in sprijinul partidului PSD, in timp ce postarea de comentarii derizorii asupra membrilor partidelor opuse. Acest efort coordonat s-a desfasurat pe fondul tensiunilor politice interne din Romania, pe masura ce tara se pregateste pentru viitoarele sale alegeri prezidentiale.
 
In plus, activitatea de postare a paginilor si grupului Facebook a constat in principal in publicarea de linkuri din domeniile de stiri corespunzatoare, ceea ce sugereaza o incercare (cu un succes limitat) de amplificare a continutului partinitor din domeniile de stiri.
 
Printr-o investigatie deschisa, @DFRLab a detectat asemanari notabile intre pagini, incluzand nu numai partinirea politica comuna, ci si activitatea de postare similara, ID-ul Google Adserver partajat al domeniilor lor afiliate si, in doua cazuri, un registru de domeniu identic. Toate aceste similitudini sugereaza un grad de coordonare. Analiza @DFRLab sugereaza ca paginile Facebook s-au mascat ca niste stiri despre stiri independente sau site-uri de verificare a facturilor. Aceste pagini au continuat apoi sa amplifice mesageria politica extrem de partinitoare, folosindu-se simultan un grup public de pe Facebook pentru a-si fuziona si a schimba naratiunile partinitoare .
 

"Social-democratii -  in primejdie"

 
@DFRLab mai arata ca "Romania a atras recent o atentie sporita pentru politica sa interna, precum si pentru relatiile sale tensionate cu Uniunea Europeana mai larga. In prezent, tara se pregateste pentru alegerile sale prezidentiale la sfarsitul anului 2019, in care actualul presedinte Klaus Iohannis (fostul lider al Partidului National Libertatii, PNL) este eligibil pentru realegere. In ceea ce priveste relatiile UE, Romania a preluat recent presedintia rotativa a UE a Consiliului Uniunii Europene , o pozitie pe care o va ocupa pana la 30 iunie 2019".

"Kovesi a condus diferite initiative anticoruptie care au inchis fosti politicieni de rang inalt"

 
"Cu toate acestea, UE a acuzat recent guvernul roman de incetinirea eforturilor sale de combatere a coruptiei . Un comunicat UE a cerut tarii sa isi reformeze sistemul judiciar si sa numeasca un nou procuror anti-coruptie. Fostul procuror anti-coruptie din Romania, Laura Codruta Kövesi , a condus diferite initiative anticoruptie care au inchis fosti politicieni de rang inalt, printre care si membri de rang inalt ai PSD. Mai tarziu a fost demisa din postul ei", mai adauga specialistii.
 
Citeste si: Kovesi, pusa sub acuzare INTR-UN NOU DOSAR PENAL. Fosta sefa DNA: De doi ani sunt hartuita in permanenta
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x