In vizita de lucru la pandemie. COVID-19 agent patogen sau agent electoral?
covid 19
Sa previi este mult mai usor decat sa vindeci - este un principiu validat de istorie. Cu toate acestea, cel putin in tara noastra, cei care ar trebui sa se ocupe de preventie au cu totul alte lucruri pe agenda. Unul dintre exemplele cele mai la indemana sunt inundatiile care lovesc, aproape in fiecare an, aceleasi zone din tara. Si nimeni nu face nimic pentru a le preveni inainte ca ele sa produca pagube.
Sau poate ca aceasta atitudine are la baza un calcul: de ce sa previi o inundatie cand, atunci cand ea se produce (si sigur se va produce) este un bun prilej pentru politicieni si guvernanti sa incalte cizme de cauciuc, sa se urce intr-o barca pneumatica la care inhama cativa jandarmi si viziteaza, electoral, zonele calamitate, dupa care aloca oarece maruntis din fondul de rezerva al guvernului pentru nefericitii carora apa le-a luat (inca o data) totul.
Din pandemia asta o sa invatam ceva? Inca nu se stie, fiindca molima nu a trecut.
Ce stim, pana la aceasta data, este ca, in intreaga lume, s-au inregistrat 16,9 milioane de cazuri de imbolnavire si peste 660.000 de decese.
In Romania, tot pana astazi, s-au imbolnavit peste 48.000 de persoane, dintre care 2.269 au decedat.
Efectul pandemiei asupra economiei globale se va concretiza intr-o scadere a Produsului Intern Brut (2020 vs 2019) cu 5.600 miliarde de dolari, iar efectul total al pagubelor produse de COVID-19 a fost estimat la 11.500 miliarde USD.
Conform revistei americane Science, omenirea ar trebui sa investeasca cca 260 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani pentru a reduce semnificativ riscul aparitiei unei noi pandemii de amploarea celei pe care o traversam.
Sunt doua cifre de comparat: 260 de miliarde USD investiti (in total) in urmtorii 10 ani vs 11.500 USD pagube produse intr-un singur an (asta daca nu punem la socoteala si pierderile de vieti omenesti, care nu pot fi echivalate in bani).
Ce cale va alege omenirea? Care va fi cifra care va avea castig de cauza? Ramane de vazut.
Specialistii revistei citate atrag atentia si asupra faptului ca exista o stransa legatura intre procesul de despadurire si probabilitatea aparitiei unor noi virusi. Lucrurile sunt legate unele de altele si exista, chiar daca nu ne place cuvantul, o dialectica a raului.
Altfel spus, raul pe care-l fac oamenii consumand fara control resursele Pamantului e razbuna, pana la urma.
Sigur, acesta este doar punctul de vedere al unor eminenti specialisti in medicina, economie si mediu.
Politicienii si guvernantii (nu doar ai nostril) ar putea considera ca o astfel de belea globala este o buna "vaca de muls" si ca poate genera capital electoral. Ca in povestea de la inceput, cu "vizita de lucru" la inundatii, in barcuta de cauciuc la care sunt inhamati cativa jandarmi.
Sursa foto: maxpixel.net