Lungul drum al Romaniei de la Vom muri si vom fi liberi! - 1989, la Vom fura si vom fi liberi! - 2018
democratieravagiivotcod de procedura penala
De aproape 30 de ani, de cand in Romania s-a dezlantuit "democratia", abia mai putem face fata efectelor ei devastatoare.
Cum am ajuns aici? Greu de crezut, dar raspunsul il gasim in paradoxul votului democratic: am ajuns aici datorita unei prezente masive la vot la primele alegeri din 1990 si datorita absenteismului de la cele mai recente alegeri parlamentare.
Au trecut 28 de ani de cand romanii au fost chemati sa-si exprime votul democratic, pentru prima oara in ultimii 45 de ani. Era Duminica Orbului, a cincea duminica dupa Inviere, ziua in care Mantuitorul a redat orbului din nastere vederea.
Asadar, acum 28 de ani, la 20 mai, poporul roman a fost chemat la vot. A rezultat (in urma unei prezente masive la urne) o victorie zdrobitoare pentru FSN si pentru Ion Iliescu. Au votat atunci aproape 15 milioane de cetateni (mai bine de 86% dintre cei cu drept de vot), iar Ion Iliescu a castigat cu un scor de peste 85%. Contracandidatii sai au fost Radu Campeanu (PNL), care a obtinut putin peste 10% din sufragii, si Ion Ratiu (PNTCD), ocupantul locului trei, cu un nesemnificativ procent de 4%.
Dupa ce rezultatele votului au fost validate, cotidianul "Adevarul", fost "Scanteia", fost (pentru trei editii, 22, 23 si 24 decembrie 1989) "Scanteia poporului", vestea, profetic: "Vor fi, desigur, multe motivele pentru care ziua de 20 mai va fi socotita o data cu adevarat importanta in ceea ce priveste optiunea poporului pentru libertate si democratie." (23 mai 1990)
La alegerile parlamentare din 2016, tot de la vot ni s-a tras. De data aceasta, insa, au fost prezenti la urne doar 7,2 milioane de romani, adica sub 40% din cetatenii cu drept de vot. Si uite asa ne-am pricopsit cu urmasul cosmetizat al FSN-ului, care-si spune acum PSD si domina autoritar ambele Camere ale Parlamentului, cu sprijinul aliatilor de la ALDE si UDMR.
Daca i se pare cuiva ca filiatia PSD-FSN este fortata, sa cerceteze cine este astazi presedinte de onoare al PSD si ce pozitie avea aceeasi pesoana in 1990, in cadrul FSN.
In 2016, din 18,5 milioane de persoane aflate pe liste, au votat doar 7,2 milioane, iar cei mai multi absenti s-au inregistrat la categoria de varsta 18-34 de ani.
In 1990 ne-am ales, prin vot democratic, cu o pedeapsa de 26 de ani (cu executare), pedeapsa care ne-a fost extinsa, sine die, in 2016, si din care am ispasit deja doi ani.
In noaptea de marti spre miercuri (31 ianuarie-1 februarie 2017), Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. In aceeasi noapte, textul Ordonentei a si fost publicat in Monitorul Oficial.
Au urmat ample miscari de strada si proteste. Au iesit in strada sute de mii de oameni, si nu doar la Bucuresti. De la evenimentele din decembrie 1989, a fost cea mai ampla actiune de strada care s-a petrecut in Romania.
Mai multi profesori universitari ai Universitatii din Bucuresti au reactionat la adoptarea de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta de modificare a Codului penal, pe care au calificat-o drept "politica anti-romaneasca".
Pe pagina sa de Facebook, Mihai Sora a scris, de la altitudinea centenarului sau: "Nu in 1990 ne intoarcem, ci in 1947. Ceea ce au facut guvernantii in aceasta noapte pot face oricand, in orice moment, cu orice lege, nu doar in Justitie. Daca acum pui lacat pe independenta Justitiei, maine poti interzice circulatia persoanelor, poti suprima internetul, presa libera; poti inchide granitele, poti trimite oamenii in lagare, la munca silnica ori ii poti, pur si simplu, extermina. Iar toate acestea in numele votului democaratic care te-a adus la Putere, in numele «democratiei», al poporului… In numele «democratiei populare». Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil si isi dovedeste, iata, ciclicitatea implacabila. A fost noaptea mintii guvernantilor. Este prea mult si prea periculos pentru a-i lasa sa-si faca in continuare de cap!".
Patriarhul Daniel a intrat si el in scena si a emis un comunicat in care, printre altele, s-a referit la : "patimile egoiste ca abuzul de putere si de profit material fara limite".
Decanul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti a adresat, la randul sau, un mesaj public: "Azi, cind ii vad la televizor pe guvernantii nostri, am o puternica senzatie de deja vu. Promisiunile de salarii marite le-au facut si actualii guvernanti, si Nicolae Ceausescu. Sint prea in varsta ca sa ma mai pot insela. Oamenii de aceasta categorie iti pun cizma pe gat si te intreaba daca nu cumva te strange. Daca va doriti o tara in care sa puteti trai, luati aminte: nimic nu se obtine fara rezistenta. Iar rezistenta, acum, se numeste Piata Victoriei."
Pana la urma, sub presiunea societatii civile, Ordonanta 13 a fost retrasa.
Acum, in seara/noaptea zilei de luni, 18 iunie, in Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, au fost votate modificarile Codului de Procedura Penala. Peste 320 de articole au fost votate in doar cateva ore, in regim de mare viteza. Iar modificarile Codului de Procedura Penala votate in noaptea de luni, 18 iunie, ar fi facut-o sa paleasca de invidie pe defuncta Ordonanta 13.
Tara, insa, a prins a se misca din nou. Unde vom ajunge, e greu de spus acum. Oricum, situatiei in care ne gasim i se potriveste ca o manusa o postare pe care am gasit-o pe Facebook: "Drama nu e ca aia scapa de inchisoare. Fiind prea multi, oricum riscau sa nu incapa. Drama e ca au construit ei o inchisoare mai mare in care sa incapem cu totii, cu drepturi mai mult sau mai putin egale. La poarta, la intrare, scrie mare: Welcome to Romania!" (Simona Toma)
"Prison Break" va ramane doar un serial de fictiune sau va deveni realitate in Romania? Vom avea un raspuns la aceasta intrebare in viitorul apropiat. Pana atunci, insa, ne confruntam cu ravagiile "democratiei".