Acelasi Dacian Ciolos explica in urma cu cateva zile ca in urma repartitiei functiilor de conducere stabilite in Consiliul European saptamana trecuta, candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror-sef european ar urma sa se bucure de un nou argument, si anume principiul echilibrului geografic. Mai exact, la nivelul institutiilor importante de la Bruxelles, a existat de-a lungul anilor un principiu care prevedea ca si tarile est-europene sa aiba oameni in conducerile acestora.
Laura Codruta Kovesi ar putea fi un nume excelent pentru Parchetul European, aceasta dovedind de ce este in stare atat timp cat a condus Directia Nationala Anticoruptie din tara noastra. Acest lucru este stiut deja de toata lumea si pe plan european, insa lucrurile nu sunt atat de simple! Conform unor zvonuri aparute in urma cu aproximativ doua luni, mai multe tari est-europene nu o vor pe Kovesi in fruntea Parchetului European tocmai din acest motiv, trecutul ei la sefia DNA inspirand teama printre parlamentarii europeni cu probleme in justitie.
Liderul PLUS Romania, ales recent in fruntea grupului parlamentar Renew Europe, a anuntat la sfarsitul saptamanii ce tocmai s-a incheiat ca parlamentarii din grupul sau “vor ajuta noua presedintie a Consiliului Uniunii Europene sa ajunga la un acord cu Parlamentul European”. Primul pas in aceasta directie se pare ca este reprezentat de purtarea unor discutii cu parlamentarii francezi care fac parte din grupul Renew Europe, si asta pentru ca cel care ii este contracandidat lui Kovesi pentru ocuparea acestui post de procuror-sef european este chiar francezul Jean Francois Bohnert.
Conform informatiilor prezentate de una dintre cele mai importante televiziuni din Hexagon, TV5, Jean Francois Bohnert este favorit in acest moment pentru preluarea sefiei Parchetului National Financiar, echivalentul DNA din Franta. Bohnert ar urma sa ajunga la conducerea institutiei dupa ce mandatul actualei sefe Eliane Houlette a expirat deja. Numirea in functie a lui Bohnert ar urma sa fie facuta chiar printr-un decret al presedintelui Emmanuel Macron. In acest context, in cazul in care Bohnert ar urma sa primeasca o functie atat de importanta in Franta, Consiliul Uniunii Europene nu ar mai avea un motiv intemeiat pentru a se opune numirii Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.
Consiliul Uniunii Europene l-a sustinut inca de la bun inceput pe candidatul francez pentru sefia Parchetului European, negocierile cu Parlamentul European esuand de fiecare data in ultimele luni. In cele din urma, din lipsa de timp, negocierile dintre cele doua institutii europene au fost sistate in luna mai, inainte de alegerile europarlamentare. Misiunea de numire a unui procuror-sef european ii revine asadar noii legislaturi de la Bruxelles!
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si