Acelasi Dacian Ciolos explica in urma cu cateva zile ca in urma repartitiei functiilor de conducere stabilite in Consiliul European saptamana trecuta, candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror-sef european ar urma sa se bucure de un nou argument, si anume principiul echilibrului geografic. Mai exact, la nivelul institutiilor importante de la Bruxelles, a existat de-a lungul anilor un principiu care prevedea ca si tarile est-europene sa aiba oameni in conducerile acestora.
Laura Codruta Kovesi ar putea fi un nume excelent pentru Parchetul European, aceasta dovedind de ce este in stare atat timp cat a condus Directia Nationala Anticoruptie din tara noastra. Acest lucru este stiut deja de toata lumea si pe plan european, insa lucrurile nu sunt atat de simple! Conform unor zvonuri aparute in urma cu aproximativ doua luni, mai multe tari est-europene nu o vor pe Kovesi in fruntea Parchetului European tocmai din acest motiv, trecutul ei la sefia DNA inspirand teama printre parlamentarii europeni cu probleme in justitie.
Liderul PLUS Romania, ales recent in fruntea grupului parlamentar Renew Europe, a anuntat la sfarsitul saptamanii ce tocmai s-a incheiat ca parlamentarii din grupul sau “vor ajuta noua presedintie a Consiliului Uniunii Europene sa ajunga la un acord cu Parlamentul European”. Primul pas in aceasta directie se pare ca este reprezentat de purtarea unor discutii cu parlamentarii francezi care fac parte din grupul Renew Europe, si asta pentru ca cel care ii este contracandidat lui Kovesi pentru ocuparea acestui post de procuror-sef european este chiar francezul Jean Francois Bohnert.
Conform informatiilor prezentate de una dintre cele mai importante televiziuni din Hexagon, TV5, Jean Francois Bohnert este favorit in acest moment pentru preluarea sefiei Parchetului National Financiar, echivalentul DNA din Franta. Bohnert ar urma sa ajunga la conducerea institutiei dupa ce mandatul actualei sefe Eliane Houlette a expirat deja. Numirea in functie a lui Bohnert ar urma sa fie facuta chiar printr-un decret al presedintelui Emmanuel Macron. In acest context, in cazul in care Bohnert ar urma sa primeasca o functie atat de importanta in Franta, Consiliul Uniunii Europene nu ar mai avea un motiv intemeiat pentru a se opune numirii Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.
Consiliul Uniunii Europene l-a sustinut inca de la bun inceput pe candidatul francez pentru sefia Parchetului European, negocierile cu Parlamentul European esuand de fiecare data in ultimele luni. In cele din urma, din lipsa de timp, negocierile dintre cele doua institutii europene au fost sistate in luna mai, inainte de alegerile europarlamentare. Misiunea de numire a unui procuror-sef european ii revine asadar noii legislaturi de la Bruxelles!
Ultimele NOUTATI
Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci
Partenerii nostri
Costul orar al fortei de munca a inregistrat o crestere de 17,12%, in trimestrul III
Ziua de duminica este considerata sarbatoare legala? Explicatiile specialistilor
Aderarea la un fond de PENSII administrat privat - in ce situatii este posibila?
Avantaje in natura acordate salariatior: Monografie contabila pentru plata chiriei si a utilitatilor
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta