Teodorovici a incercat sa explice de ce permisul de munca ar trebui sa fie acelasi ca timp in toate statele europene. Ministrul Finantelor a recunoscut ca propunerea lui este una mai restrictiva, insa considera ca este necesara, drept pentru care a discutat pe marginea ei si la nivel european, cu ministrii de finante din alte state europene. Teodorovici crede ca prin migratia fortei de munca “se incarca si se intareste partea de vest, restul Europei fiind lasat in aceleasi conditii proaste”. Ministrul Finantelor considera ca in acest fel “lucrurile se rup atunci cand o zona devina mai saraca, in timp ce o alta devine din ce in ce mai bogata”.
Propunerea lui Eugen Teodorovici a impartit din nou alianta de guvernare PSD - ALDE in doua parti cu doua idei total diferite. Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a reactionat ieri extrem de rapid la propunerea lui Teodorovici, sustinand ca ALDE nu va fi in niciun caz de acord. Tariceanu sustine ca dreptul de a munci in Uniunea Europeana este un drept castigat de toti romanii odata cu aderarea tarii noastre. De asemenea, Tariceanu a mai subliniat ca problema fortei de munca din Romania nu se va rezolva prin limitarea dreptului la circulatie.
Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan a declarat ieri ca “libertatea de miscare si de a lucra nu trebuie puse sub semnul intrebarii de niciun om politic”. Muresan subliniaza ca acestea sunt niste libertati fundamentale pe care poporul roman le-a obtinut prin aderarea la Uniunea Europeana. Muresan ne aduce aminte si eforturile care au fost facute pentru ca romanii sa poata lucra fara permis de munca in toate statele membre UE, eforturi care s-au intins pe o durata de sapte ani.
Siegfried Muresan subliniaza faptul ca romanii care traiesc acum in Diaspora au plecat din cauza saraciei, nu de placere. In acest sens, Muresan cere ministrului Teodorovici si Guvernului Romaniei sa creeze oportunitati pentru romani in tara, nu sa le interzica sansa de a duce o viata mai buna in alta parte.
Nici reactia Blocului National Sindical nu s-a aratat prea mult asteptata, institutia transmitand astazi prin intermediul unui comunicat de presa ca propunerea lui Teodorovici este una anti-europeana. Sindicatele sustin, de asemenea, si ca discursul lui Teodorovici nu are legatura cu prezentul, aceasta propunere fiind in totala contradictie cu principiile fundamentale ce stau la baza constructiei europene”.
Blocul National Sindical merge si mai departe cu acuzatiile, transmitand ca aceasta propunere a lui Teodorovici se incadreaza in razboiul pe care clasa politica romaneasca il duce cu propriul popor. Sindicatele subliniaza ca atentia clasei politice ar trebui sa se indrepte asupra asigurarii unui sistem de sanatate de calitate, asupra crearii a noi locuri de munca de calitate si bine platite si asupra asigurarii unor conditii de viata decente specifice Mileniului III si oricarui alt stat european la ora actuala, nu asupra obligarii romanilor de a se intoarce acasa.
Citeste si: ROBOR la trei luni continua sa scada: 3,16%
Ultimele NOUTATI
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?