Cele mai recente informatii apar la sfarsitul articolului.
> Premierul Ungureanu a acuzat opozitia de lipsa de responsabilitate la depunerea motiunii.
> Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca dupa adoptarea motiunii de cenzura si demiterea Cabinetului Ungureanu cea mai buna solutie ar fi numirea unui guvern interimar, "pentru a nu exista dubii asupra corectitudinii organizarii alegerilor".
> Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata de Parlament era nevoie de 231 de voturi, adica jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor (460).
> Recent a picat guvernul intr-un alt stat membru UE. Este vorba de Olanda. Premierul
Mark Rutte si-a dat demisia dupa ce a pierdut sprijinul din parlament al unui partid de extrema dreapta.
> Bursa si-a accentuat usor scaderea, de la 0,39% la 0,67%, dupa caderea Guvernului.
> Victor Ponta: "USL este dispusa sa-si asume guvernarea cu mine premier."
> Cursul a trecut de 4,38 lei/euro dupa ce Guvernul Ungureanu a cazut. Dealerii spun ca BNR este prezenta in piata pentru a limita deprecierea leului.
> Deputatul independent Ioan Munteanu crede ca noul premier va fi tot Mihai-Razvan Ungureanu, iar Executivul va fi unul de serviciu, pana la alegerile parlamentare din noiembrie.
> Guvernul Ungureanu a fost investit de Parlament acum 78 de zile, pe 9 februarie, cu 237 de voturi pentru si doua impotriva. Potrivit articolului 110 din Constitutie, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate.
> Analistul economic Liviu Voinea a declarat, pentru
Agerpres, ca in contextul caderii guvernului Ungureanu, este nevoie in perioada urmatoare de o guvernare stabila, pentru a da siguranta investitorilor straini.
> Presedintele Traian Basescu a invitat toate partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, pentru consultari.
"Adoptarea motiunii este rezultatul unei crize grave in PDL."
> Presedintele Pro Democratia, analistul Cristian Parvulescu, afirma ca adoptarea de catre Parlament a motiunii de cenzura reprezinta rezultatul unei grave crize in PDL, iar acum ''mingea'' e la presedintele Basescu.
> Caderea Guvernului Ungureanu nu inseamna instabilitate ci este un proces democratic care ar putea presupune o presiune pe leu, dar Banca Nationala a Romaniei are puterea sa gestioneze aceasta situatie, a declarat vineri, pentru
Agerpres, profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de Finante.
> Programul consultarilor de la Palatul Cotroceni va fi urmatorul: 17:00 - 17:30 - Partidul Social Democrat, 17:30 - 18:00 - Partidul National Liberal, 18:00 - 18:30 - Partidul Conservator; 18:30 - 19:00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, 19:00 - 19:30 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, 19:30 - 20:00 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, 20:00 - 20:30 - Partidul Democrat Liberal. Liderii USL au anuntat ca se vor prezenta impreuna la Palatul Cotroceni.
" Grupul minoritatilor ne-a lucrat pe la spate."
> Presedintele PDL Braila, Constantin Dumitriu, a declarat, referitor la adoptarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu, ca USL are acum posibilitatea sa demonstreze ca poate face ceea ce a criticat tot timpul ca nu a facut PDL.
> Emil Boc: "Grupul minoritatilor ne-a lucrat pe la spate."
> Senatorul Ion Ruset, presedinte al filialei PDL Gorj, a declarat ca democrat-liberalii care au votat pentru caderea Guvernului s-au autoexclus din partid.
> "Eu cred ca daca ei sunt deja o majoritate formata, ei au castigat azi prin acest vot la motiune, indiferent ca vorbim de traseisti care au trecut in partea cealalta si au votat cu opozitia. Este o majoritate care are dreptul sa isi propuna un prim-ministru si care trebuie sa confirme aceasta majoritate la votul de investire al noului Guvern", a spus Sulfina Barbu, deputat PDL.
> Presedintele filialei teritoriale Botosani a PNL, deputatul Florin Turcanu, a declarat ca opozitia va propune si sustine propriul premier.
> "In acest moment, coalitia nu mai exista. Un partener a tradat. E foarte greu sa mai ai incredere intr-un partener care te-a tradat la vot fara sa-ti spuna ca acest lucru se va intampla. E foarte greu sa mai speri in actuala coalitie", a declarat Emil Boc.
Constituirea noului guvern depinde de modul in care intelege lucrurile presedintele Traian Basescu
> "Mingea este acum in terenul presedintelui Traian Basescu. Abia in urma intalnirilor cu partidele politice se va putea observa intentia presedintelui. Daca va dovedi tact si intelegere a situatiei, lucru pus sub semnul intrebarii, atunci viata politica ar trebui sa urmeze un curs normal. Din pacate sunt putine sanse in aceasta privinta. Pentru a mai salva PDL ar putea impune un premier din partea acestei formatiuni politice numai pentru a ingreuna procesul schimbarii", a spus senatorul PNL Titus Liviu Pasca.
Presedintele PSD, Victor Ponta, copresedinte al USL, a fost desemnat vineri de presedintele Traian Basescu drept candidat la functia de premier.
"Astazi am avut consultari cu partidele in vederea desemnarii unui nou prim-ministru. Va pot prezenta foarte pe scurt pozitia fiecarui partid, pentru a intelege la ce ne putem astepta. Minoritatile au spus ca vor ramane consecvente abordarii pe care au avut-o dintotdeauna - vor sustine orice prim-ministru desemnat. UNPR nu a avut o propunere pentru functia de prim-ministru. Mesajul principal al UNPR a fost cel care l-a definit si pana acum, adica stabilitate. UDMR nu a avut o optiune pentru desemnarea unui prim-ministru. PDL nu a avut o optiune pentru desemnarea unui premier. PSD este singurul partid care a avut o optiune pentru desemnarea unui prim-ministru, care a fost sustinuta si de PNL si de PC. Ca atare, exista un singur nume pronuntat si acesta este Victor Ponta. Drept pentru care l-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul Cabinet", a spus Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, dupa consultarile cu partidele parlamentare, citat de
"Astazi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru Romania, a fost doar un proces democratic desfasurat in Parlament, care a probat ca Guvernul Mihai Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentara. Ca atare, conform acelorasi principii democratice, care ne valideaza majoritatile numai in Parlament, optiunea catre domnul Victor Ponta a fost cu atat mai legitima", a mai spus Basescu.
In continuare, potrivit articolului 103, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Executivului.