Cum sa eviti fraudele pe OLX: 5 pasi pentru siguranta portofelului tau
frauda electronicaphishinghackeri
Reprezentantii OLX, cea mai mare platforma de anunturi din Romania, a lansat un scurt ghid de recomandari menit sa protejeze utilizatorii in fata atacurilor ''phishing'' - cunoscute ca fiind cele mai frecvente modalitati de frauda in mediul online.
Atacatorii cibernetici pot determina utilizatorii sa le furnizeze date esentiale despre cartile lor de credit, creandu-le impresia ca aceste informatii sunt solicitate de platforma pe care o viziteaza. In fapt, insa, hackerii genereaza un link fals in care le sunt cerute vanzatorilor datele cardului, soldul contului si codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi facuta plata pentru produsul tranzactionat.
Cum poti identifica o incercare de fraudare?
Cel mai recent, tinta tentativelor de frauda este Livrarea prin OLX. Atacatorii genereaza un link fals in care le sunt cerute vanzatorilor datele cardului, soldul contului si codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi facuta plata pentru produsul tranzactionat. OLX aminteste ca nu incurajeaza si nu are un sistem prin care cumparatorii sa poata plati contravaloarea produsului online. Singurul moment in care platforma solicita introducerea datelor cardului este cel in care se achizitioneaza serviciile OLX de publicare sau de promovare de anunturi.
Incasarea sumei pentru produsele vandute de utilizatori, pe OLX, si livrate prin curier nu se face niciodata online, ci doar prin intermediul FAN Courier, prin ramburs, dupa verificarea coletului. OLX trimite vanzatorilor alerte pe e-mail cu statusul tranzactiei, iar FAN Courier face plata cash sau direct in cont.
Atacatorii profita in aceasta perioada de faptul ca oamenii sunt mai activi in mediul online!
''Pandemia a crescut semnificativ numarul tranzactiilor online, iar atacatorii profita din plin de interesul crescut al oamenilor pentru activitatile de pe internet. Valurile de e-mail-uri inselatoare umplu zilnic casutele de e-mail in cautarea de noi victime, iar atacatorii lucreaza continuu pentru a le face sa para cat mai credibile, eliminand erorile gramaticale si afisand logourile unor companii cunoscute. In acest context, recomandam atentie sporita la paginile de internet care cer informatii bancare, precum si folosirea unei solutii de securitate intrucat poate bloca accesul la site-uri frauduloase si e-mail-uri inselatoare si, in plus, poate stopa transmiterea datelor de card catre infractori”, spune Liviu Arsene, Specialist in securitate informatica la Bitdefender.
Protejeaza-ti portofelul, in cinci pasi simpli:
-
Pastreaza datele cardului bancar doar pentru tine. Evita orice plata in avans, indiferent de pretextul cu care vine alt utilizator si nu publica datele cardului tau pe un alt site decat OLX.
-
Verifica inainte de a da click. Uita-te atent la orice link pe care ti se cere sa dai click, mai ales daca il primesti prin WhatsApp sau alta mesagerie, in afara celei oficiale OLX. Denumirea trebuie sa corespunda perfect. De exemplu: https://www.olx.ro/ - SITE OFICIAL si nu olx-ro.online – SITE CLONA/FALS.
-
Pastreaza conversatia doar in mesageria oficiala OLX. In momentul in care un vanzator muta discutia pe o alta platforma de mesagerie, precum Whatsapp, OLX nu mai are control si nu isi mai poate proteja utilizatorii. Daca un cumparator iti scrie prin WhatsApp ca a facut o anumita plata si iti cere sa dai click pe un link pentru a vedea dovada, poti fi sigur ca e o inselatorie.
-
Verifica atent numele expeditorului oricarui mesaj. Atacatorii personalizeaza numere de telefon cu denumirea unei companii de incredere, precum OLX, si trimit apoi mesaje false, prin care ii directioneaza pe utilizatori spre paginile proprii.
-
Ai incredere in instinctul tau daca un mesaj isi trezeste suspiciuni. Un text scris cu multe greseli gramaticale si pe un ton de alerta, care iti cere sa iei o decizie imediata, trebuie tratat cu maxima precautie si verificat cu atentie.
“Fraudatorii vin mereu cu metode tot mai dificil de detectat. Avem de-a face cu o tentative de phishing prin care vanzatorii sunt abordati de catre presupusii cumparatori pe alte canale (SMS sau Whatsapp) decat mesageria oficiala OLX. De acolo, vanzatorii sunt directionati catre o pagina falsa, unde li se cer datele cardului. Toate acestea intr-un limbaj incorect, cu multe greseli de exprimare. Ii sfatuim pe utilizatori sa fie foarte atenti unde isi lasa datele bancare si sa pastreze mereu conversatia pe chatul nostru, astfel incat sa-i putem ajuta in caz de frauda'', a declarat Theodor Filos, Business Manager OLX.
Citeste si:
Cum iti poti proteja locuinta, indiferent de situatie
Sursa foto: pexels.com