Scrierea libera
creativitatetehnicirelaxare
Scrierea libera
Asezati-va intr-un scaun/fotoliu confortabil si, cu instrumentul de scris preferat in mana, permiteti-i propriei minti sa hoinareasca, sa se deplaseze oriunde isi doreste. Inchideti ochii si, timp de un minut, nu faceti altceva decat sa priviti imaginile care va trec prin minte. Orice este bine venit.
Ce anume vedeti? Ce auziti, ce simtiti? Ce arome si ce gust? Posibil, un apus de soare minunat in Bahamas, pe malul oceanului? Sau poate ca tocmai va bucurati ochii lasandu-i sa urce si sa coboare, liberi, Domul din Milano?
Ori poate ca va aflati la o petrecere, langa o piscina. Nici pe skiuri, la vale, sau sorbind dintr-un pahar de vin rosu, in Caraibe, de lepadat nu pare!
Indiferent ce imagine sau peisaj vi se va fi oferit privirii, deschideti acum ochii si notati pe hartie. Orice va trece prin minte, imagine sau gand, scrieti intr-un carnetel. Nu are nici o importanta daca cele notate au vreun sens! Nu va lasati prada nici unei judecati de valoare. Coerenta, insiruirea logica a cuvintelor nu trebuie sa va preocupe absolut deloc. Nici o ordine nu trebuie respectata.
De ce acest exercitiu bizar?
Se numeste "scriere libera" si este o modalitate excelenta de
relaxare si de curatire a mintii. Nu degeaba i se spune "libera"! Ceea ce aveti de facut este sa va oferiti timpul necesar pentru a va elibera de toate grijile si problemele. Asa ca incercati. Nu aveti absolut nimic de pierdut!
Beneficii:
"Scrierea libera" nu numai ca este o activitate relaxanta, dar reprezinta, in acelasi timp, si o cale catre sine. Utilizand aceasta tehnica, veti descoperi mereu ceva nou despre lume si, mai ales, despre dumneavoastra.
Lucruri adanc ingropate in subconstient vor iesi la suprafata. Si acesta este un motiv arhisuficient pentru a va hotari sa incercati. "Scrierea libera", in ultima instanta, transformata din tehnica de
relaxare in tehnica de meditatie, este o scurtatura catre propriul Sine.
Reguli de baza:
Scrieti fara sa va opriti pentru o perioada de timp predeterminata (de exemplu, vreme de 15-25 de minute sau, la inceput, pentru o perioada mai scurta, de doar cateva minute).
Notati pe hartie tot ceea ce va trece prin minte, indiferent cat de neobisnuit sau de ciudat vi s-ar parea. Nu efectuati nicio corectura in timp ce scrieti (ar fi cel mai rau lucru pe care l-ati putea face, deoarece ar contrazice total insusi obiectivul exercitiului; amintiti-va mereu cuvantul "libera"!).
Scrieti chiar si atunci cand nu stiti despre ce ati putea sa scrieti, cand va ganditi ca nu aveti nimic de spus (veti fi uimit[a] sa constatati cat de departe este mintea
omului de ceea ce se intelege prin "tabula rasa").
Nu emiteti nici o judecata referitor la ceea ce scrieti in timp ce scrieti si - foarte important! - nu va autocenzurati! Daca o fraza sau o expresie "necuviincioasa" va trece prin minte la un moment dat, nu ezitati sa o notati pe hartie.
Nu intersectati frazele! Fraza care este sa ramana neterminata - neterminata sa ramana! Iar fiecarei noi fraze trebuie sa ii respectati unicitatea si dreptul la intimitate; nu lasati nici o alta fraza, oricat de savanta, sa se amestece in treburile ei!
Nu va faceti nici o grija referitor la punctuatie. Astfel, scrierea dumneavoastra libera va fi mai rapida si va curge mai usor.
Important!
Daca, la o lectura ulterioara, constatati ca scrierea dumneavoastra este lizibila si usor de inteles, acesta este un indiciu care va arata ca, cel mai probabil, nu v-ati descatusat suficient, nu v-ati eliberat destul din chingile logicii.
Cel mai important lucru, cheia intregului exercitiu este sa intelegeti si sa nu uitati nici pentru o secunda ca scopul sau este procesul de scriere (libera) in sine, iar nu produsul final!
Incercati, pe cat posibil, sa respectati indrumarile de mai sus. Va vor ajuta sa scrieti mai liber, va vor ajuta sa rupeti in bucati lanturile invizibile care va impiedica sa deschideti cufarul fermecat!