Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
de I.s. la 20 Dec. 2024
Urmareste-ne pe Google News
cozonacireteta cozonac

Cozonacii pufosi, aromati si aurii sunt un simbol al sarbatorilor si o mandrie pentru orice gospodina. Desi multi dintre noi am incercat sa descoperim secretul bunicii, exista cateva detalii care pot face diferenta intre un cozonac reusit si unul prea dens sau insuficient crescut. 

 
Iata pasii esentiali si trucurile pentru a obtine cozonaci perfecti de fiecare data.
 

1. Alegerea ingredientelor: calitatea conteaza

Primul pas pentru a obtine un cozonac pufos este sa folosesti ingrediente de cea mai buna calitate. Iata cateva reguli de baza:
 
  • Faina: Alege faina alba de tip 000, ideala pentru aluaturi care necesita framantare indelungata. Faina trebuie sa fie proaspata si cernuta inainte de utilizare, pentru a elimina impuritatile si a aerisi compozitia.
  • Drojdia: Foloseste drojdie proaspata pentru cele mai bune rezultate, dar si drojdia uscata poate functiona bine daca este activata corect. Asigura-te ca nu este expirata.
  • Ouale: Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, deoarece cele reci pot incetini procesul de dospire.
  • Laptele si untul: Utilizeaza lapte integral si unt gras (cel putin 80% grasime). Acestea contribuie la textura si savoarea finala.
  • Zaharul si aromele: Alege zahar fin, care se dizolva usor, si arome naturale precum coaja de lamaie, portocala, esenta de vanilie sau rom.

2. Framantarea si dospirea: secretele pufului perfect

Framantarea corecta si dospirea adecvata sunt cheia unui cozonac reusit. Desi pot parea etape consumatoare de timp, ele sunt esentiale pentru textura pufoasa.
 
  • Framantarea aluatului: Dupa ce ai amestecat ingredientele, framanta aluatul timp de cel putin 20-30 de minute. Un aluat bine framantat este elastic, omogen si nu se lipeste de maini. Acesta este momentul in care glutenul se activeaza, conferind aluatului structura necesara.
  • Adaugarea untului: Secretul bunicii este sa adaugi untul treptat, pe parcursul framantarii, si nu de la inceput. Acest pas asigura o distributie uniforma a grasimii, ceea ce contribuie la textura moale.
  • Dospirea: Aluatul trebuie lasat la dospit intr-un loc cald, fara curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul. Pentru rezultate constante, poti acoperi vasul cu un prosop curat si sa-l pui intr-un cuptor stins, dar usor incalzit inainte.

3. Modelarea si coacerea: pasii finali pentru cozonaci perfecti

Dupa dospire, vine momentul modelarii aluatului si coacerii, etape la fel de importante pentru succesul cozonacilor.
 
  • Umplutura: Pentru a adauga savoare, umple cozonacii cu nuca, cacao, stafide, rahat sau ciocolata. Atentie insa la cantitate! Prea multa umplutura poate ingreuna aluatul si il poate impiedica sa creasca bine.
  • Modelarea: Imparte aluatul in parti egale si ruleaza-l cu grija, evitand sa-l intinzi prea mult. Poti opta pentru un cozonac simplu sau unul impletit, in functie de preferinte.
  • Coacerea: Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace cozonacii timp de 35-40 de minute. Este important sa nu deschizi usa cuptorului in primele 20 de minute, pentru a evita colapsul aluatului.
  • Ungerea cu ou: Pentru o crusta lucioasa si aurie, unge cozonacii cu un amestec de ou batut cu putin lapte inainte de a-i introduce in cuptor.
  • Trucul bunicii: secretul din spatele succesului

Desi poate nu ti-a spus direct, secretul bunicii consta intr-un detaliu simplu: rabdarea si atentia la fiecare etapa. In plus, exista un truc mai putin cunoscut pe care il poti incerca: adauga o lingura de otet sau zeama de lamaie in aluat. Aceasta ajuta la mentinerea elasticitatii si previne uscarea cozonacului dupa coacere.
 
O alta tehnica valoroasa este sa folosesti laptele usor incalzit (nu fierbinte!) pentru a activa drojdia, iar dupa coacere, sa lasi cozonacii sa se raceasca lent, acoperiti cu un prosop curat. Astfel, vei obtine cozonaci moi si deliciosi, care se pastreaza proaspeti mai mult timp.
 

Citeste si 9 idei de cadouri de Craciun care par foarte scumpe, DAR NU SUNT!

 
Sursa foto: unsplash.com

de I.s.

Ultimele NOUTATI

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Economie

Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?

today04 Iul. 2025
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Ultima ora

Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x