Putini oameni constientizeaza pericolul, de aceea, prezentam in acest articol care sunt cele mai frecvente boli provocate sau intretinute de stres.
Persoanele stresate au un risc mult mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala si boli de inima. De asemenea, stresul stimuleaza eliberarea de colesterol si trigliceride in sange, factori care, la randul lor, cresc riscul de afectiuni cardiovasculare. Stresul este asociat frecvent si cu obezitatea si cu diferite obiceiuri nocive, precum fumatul sau consumul de alcool, care afecteaza si mai mult inima.
Totodata, stresul poate duce la declansarea unui atac de cord (infarct), mai ales daca este combinat si cu o emotie foarte puternica, intensa. Este foarte important sa cunoastem simptomele de infarct miocardic, pentru a putea ajuta la timp o persoana care sufera aceasta complicatie.
Mai multe studii au aratat ca stresul poate creste riscul aparitiei astmului la copii. Aceasta problema apare mai des la copiii care cresc intr-un mediu stresant, in care parintii sunt la randul lor afectati de stres si fumeaza. Mai exact, stresul agraveaza astmul copiilor, dar creste si riscul declansarii acestei boli.
Stresul creste si mai mult glicemia la persoanele care sufera de diabet tip 2, agravand astfel simptomele bolii si putand duce la complicatii. De asemenea, stresul indelungat duce la comportamente nesanatoase - fumat, consum de alcool, dieta bogata in dulciuri - care, la randul lor, pot determina declansarea bolii.
Este normal ca stresul cronic sa fie asociat cu cresterea riscului de afectiuni psihice, in special cu depresie si anxietate. Principalul factor care determina aceste probleme este stresul de la locul de munca. Munca stresanta poate provoca depresie, mai ales daca jobul presupune sarcini dificile si extenuante si prea putine satisfactii.
Stresul indelungat poate duce si la probleme digestive. Cele mai frecvente sunt arsurile la stomac si sindromul de colon iritabil, care se manifesta printr-o serie de simptome neplacute, care pot afecta munca si activitatea cotidiana a bolnavului, scazand calitatea vietii. În ciuda unei pareri larg raspandite, stresul in sine nu provoaca ulcer, dar poate agrava mult simptomele acestei boli, acolo unde este deja aparuta.
Stresul nu este doar o emotie, o stare de spirit. Este un mecanism complex, prin care organismul raspunde in fata unei amenintari. De aceea, intreaga fiziologie este afectata. Vasele de sange se contracta, creste pulsul si tensiunea arteriala, respiratia devine mai rapida, iar sangele este invadat de hormoni, printre care adrenalina si cortizolul. De aceea, pe termen lung, daca organismul ramane in aceasta stare de alerta, de care nu poate scapa, organele incep sa cedeze.
Totusi, chiar daca nu putem elimina complet stresul din viata noastra, exista masuri pe care le putem lua, ca sa reducem aceste efecte nedorite. Tehnicile de relaxare, pot fi de mare ajutor, dar si stabilirea unui program zilnic, care sa lase timp si pentru activitati placute, pentru hobby-uri si pentru suficienta miscare.
Odihna este de asemenea importanta, iar persoanele care sufera de insomnie trebuie sa ceara ajutor unui medic. Exista multe tratamente disponibile, inclusiv prin suplimente alimentare si extracte naturale din plante, care pot ameliora aceste probleme.
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii