Cinci sfaturi pentru a-ti ameliora calitatea vietii daca ai fost diagnosticat cu scolioza
scoliozaterapia schrothkinetoterapie
Scolioza este definita ca o deformare a coloanei vertebrale in cele trei planuri: frontal, lateral si transversal. Aceasta deformare este legata de o miscare specifica de rotatie a vertebrelor unele fata de altele. Pe scurt: coloana vertebrala este curbata intr-o forma de S sau C. Totusi, scolioza nu trebuie confundata cu atitudinea scoliotica. Scolioza nu poate fi vindecata, in timp ce, in cazul unei atitudini scoliotice, deformarea coloanei se poate imbunatati prin exercitii.
Contrar unor idei depasite, scolioza nu afecteaza doar copiii si adolescentii. Adultii sunt, de asemenea, susceptibili sa fie afectati de aceasta deformare a coloanei vertebrale care, in timp, poate fi insotita de dureri severe si disconfort semnificativ. Daca ai fost diagnosticat cu scolioza, exista cateva aspecte legate de stilul de viata pe care le poti pune in aplicare pentru a trece mai usor prin provocarile pe care le presupune o astfel de afectiune. Iata cinci sfaturi practice in acest sens.
1. Poarta corset
Tratamentul scoliozei se bazeaza de obicei pe purtarea unui corset ortopedic. Asa cum probabil ti-a spus si medicul, obiectivul e sa-l porti pana la 22 de ore pe zi, adica aproape tot timpul. Acest obiectiv pare improbabil, de aceea este important sa-ti obisnuiesti corpul treptat cu purtarea corsetului. Poti incepe cu sase ore pe zi si sa cresti durata o data la cateva zile pe durata a trei saptamani.
2. Mergi la kinetoterapie
Sedintele de kinetoterapie prescrise de medic in caz de scolioza au ca scop intarirea musculaturii spatelui, mentinerea mobilitatii articulatiilor si a muschilor si conservarea capacitatii respiratorii a pacientului. De asemenea, este recomandata si
terapia Schroth care este o tehnica de tratament bazata pe exercitii si o serie de posturi specifice. Terapia foloseste metode optime pentru a readuce coloana curbata intr-o pozitie mai neutra si utilizeaza o abordare tridimensionala ca parte a unei tehnici holistice de tratament. Tot in aceasta arie pot fi folosite si tehnici de terapie manuala cu scopul de a relaxa musculatura tensionata cat si proceduri de fizioterapie cu impact in reducerea simptomelor.
3. Fa sport
Atunci cand esti diagnosticat cu scolioza este important sa ramai activ fizic. Este un aspect esential, pentru a-ti mentine muschii in forma cat mai buna, astfel incat spatele sa fie sustinut si pentru a putea rezista purtarii repetate a corsetului. Acesta trebuie indepartat in timpul sedintelor de sport. In plus, activitatea fizica ajuta si la combaterea durerilor de spate. Unul dintre sporturile cel mai frecvent recomandate este inotul. Pe de alta parte, tenisul si golful ar trebui evitate.
4. Adopta o dieta echilibrata si sanatoasa
O alimentatie echilibrata si sanatoasa este foarte importanta pentru starea ta de bine generala, dar mai cu seama cand ai scolioza. O dieta bogata in fructe si legume proaspete, peste, carne slaba, cereale integrale, seminte si nuci te va ajuta sa beneficiezi de toti nutrientii de care ai nevoie pentru un stil de viata dinamic, dar si sa-ti pastrezi o greutate optima. Kilogramele in plus vor suprasolicita coloana care este deja afectata de scolioza, ceea ce iti va crea dificultati suplimentare.
5. Atentie la pericolele osteoporozei
In cazul femeilor care au fost diagnosticate cu scolioza, menopauza poate aduce noi probleme. Scolioza poate evolua intr-un ritm mult mai accentuat la menopauza, deoarece scaderea nivelului de estrogen poate afecta si mai mult oasele, ceea ce poate duce si la aparitia osteoporozei. De aceea, este foarte important sa adopti o dieta impotriva osteoporozei, care sa includa un consum mai are de alimente bogate in calciu si vitamina D. De asemenea, controlul medical si testele de osteoporoza sunt importante pentru a supraveghea cu atentie evolutia starii tale de sanatate.
Asadar, chiar si in cazul scoliozei, impreuna cu medicul tau specialist si cu terapeutul, poti gasi solutiile optime existente pentru a te bucura de o buna calitate a vietii.
Sursa foto: Shutterstock.com