Privarea de somn este considerata una dintre cauzele principale ale oboselii si poate afecta procesele cognitive (gandirea, senzatiile, perceptiile, reprezentarile), ceea ce inseamna ca atentia, puterea de concentrare si capacitatea de a rezolva problemele sunt diminuate. Unui adult i se recomanda sa doarma intre sapte si noua ore pe noapte, dar si sa acorde atentie acelor factori care ar putea influenta calitatea somnului. De exemplu, pe timpul noptii, elimina din camera orice sursa de lumina. In felul acesta, organismul va putea secreta mai multa melatonina, hormon care regleaza ritmul circadian si joaca un rol important in initierea si mentinerea somnului. De asemenea, evita sa consumi seara alimente care iti dau energie sau care se digera greu: dulciuri, ceai verde, ceai negru, bauturi energizante sau pe baza de cofeina, carne procesata. Se recomanda ca ultima masa din zi sa o consumam cu cel putin doua sau trei ore inainte de somn. Un somn odihnitor ne reincarca bateriile, ne face mai activi si mai productivi, asa ca este esential pentru buna noastra dispozitie.
Atunci cand nu este cauzata de efort, lipsa de somn, alimentatie sau tratament alopat, oboseala reprezinta o manifestare ce poate indica unele afectiuni, printre care se numara si steatoza hepatica – acumularea excesiva de grasimi la nivelul ficatului (peste 10% din suprafata organului). Afectiunea poate fi diagnosticata printr-o serie de proceduri, printre care si analizele de sange prin care se verifica valorile glicemiei, ale enzimelor hepatice, ale lipidelor serice (colesterol, trigliceride) si se urmaresc markerii virali (ag HBs, anticorpii anti VHC). In functie de cauzele declansatoare ale afectiunii, se urmeaza un tratament care presupune, de cele mai multe ori, adoptarea unor schimbari in stilul de viata.
Oboseala poate fi rezultatul mai multor factori ce tin, in principal, de stilul de viata. Pe langa nevoia de odihna, vorbim si de nevoie de miscare, alimentatie sanatoasa, aer curat, relaxare si emotii pozitive. Adoptarea unui stil de viata echilibrat nu este o misiune imposibila. Este suficient sa intelegem si sa aplicam cu perseverenta cateva principii de baza. Recomandat este sa iti organizezi propriul program astfel incat sa fie potrivit nevoilor tale, dar sa respecte si cateva directii: ore de somn suficiente, mai multe legume, zarzavaturi si fructe in farfurie si mai putine alimente procesate, carbohidrati albi sau rafinati, dulciuri, alcool, miscare zilnica si un stil de viata activ. Toate acestea au, de asemenea, un impact pozitiv asupra sanatatii generale.
Perioadele lungi de stres pot duce atat la oboseala acuta, cat si la oboseala emotionala care este cunoscuta si ca „sindromul burnout (sindromul arderii complete)”. Unul din primii pasi catre gestionarea stresului este relaxarea. Nu este nevoie sa ajungem la oboseala cronica pentru a invata sa ne relaxam, mai ales ca exista numeroase modalitati eficiente la care putem apela. Una dintre recomandari este sa incluzi in rutina ta zilnica cateva minute in care sa practici un hobby care relaxeaza. Fie ca mergi la un curs de dans, faci sport, asculti muzica, pictezi, citesti sau aplici orice alta tehnica de relaxare care functioneaza pentru tine, acorda-ti timp tie in fiecare zi.
Astfel de alegeri ne pot incarca bateriile si ne pot sustine in combatera oboselii. Actionand din timp, putem imbunatati orice aspect care nu functioneaza asa cum ne-am dori.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii