Stresul este o problema care in ultima perioada da batai de cap unui numar tot mai mare de oameni, statisticile aratandu-ne cateva rezultate ingrijoratoare. In ultimii ani, sase din zece angajati se confrunta cu o crestere a stresului la locul de munca, in timp ce unul din trei adulti recunoaste ca se simte stresat in fiecare zi. Totodata, specialistii au ajuns la concluzia ca tinerii sufera din cauza stresului mult mai mult decat generatiile anterioare.
Fie ca vorbim despre stresul provocat de activitatile de zi cu zi pe care trebuie sa le ducem la bun sfarsit, fie ca vorbim despre stresul cauzat de o situatie anume, acesta este din ce in ce mai prezent in vietile fiecaruia dintre noi. Ne putem confrunta cu situatii stresante la locul de munca, acasa, in relatie de familie sau de cuplu, in trafic si asa mai departe.
Potrivit specialistilor, stresul nu trebuie privit exclusiv in sens negativ, acesta fiind si un element esential pentru supravietuirea noastra ca oameni. Stresul reprezinta reactia normala de aparare a organismului impotriva pericolului, oricare ar fi acesta. De asemenea, stresul nu trebuie privit cu ingrijorare de fiecare data cand apare in vietile noastre. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, stresul aparand firesc in anumite situatii, precum inaintea unui examen sau unei intalniri importante.
Asadar, pana intr-un anumit punct, stresul reprezinta o reactie normala si necesara a organismului uman. Lucrurile se complica insa atunci cand stresul devine intens, continuu sau repetat, cazuri in care ne putem confrunta cu un fenomen negativ si periculos. Stresul prelungit poate provoca in timp imbolnaviri fizice si tulburari de ordin psihologic, incepand de la oboseala cronica si pana la depresie si de la afectiuni digestive si pana la boli cardiovasculare.
Stresul prelungit ne poate schimba viata pe termen lung fara doar si poate, afectand pentru inceput somnul, alimentatia si viata sexuala. Potrivit specialistilor, stresul se poate manifesta prin anxietate, migrene, accese emotionale, alergii, abuz de alcool si tutun, relatii adictive sau chiar depresie.
In cazul in care lucrurile se complica din punct de vedere al simptomelor, ajutorul unui special se poate dovedi a fi extrem de important. Un specialist va ajuta pacientul in primul rand sa descopere adevarata cauza a stresului, cei mai multi dintre cei care se confrunta cu astfel de probleme nereusind sa inteleaga de multe ori pe cont propriu nici macar punctul de inceput al problemelor.
Problemele cauzate de stres pot fi rezolvate cu ajutorul unui specialist psiholog. In acelasi timp insa, si un medic se poate dovedi de ajutor, acesta putand descoperi daca si din perspectiva medicala exista anumite afectiuni ce au aparut in urma stresului. Extrem de important de precizat, medicamentele antidepresive nu trebuie luate de nimeni fara o recomandare si fara supravegherea unui medic psihiatru.
Te-ar putea interesa si: 7 sfaturi pentru dezvoltarea unei afaceri de succes
Relaxarea prin respiratie este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute practici de relaxare impotriva stresului. Aseaza-te intr-un loc linistit si intr-o pozitie comoda si concentreaza-te asupra respiratiei! Inspira adanc timp de trei secunde, tine aerul in piept cinci secunde, apoi expira usor, treptat, pana elimini tot aerul din piept. Repeta acest ciclu de pana la 4 sau 5 ori, pana cand simti ca bataile inimii s-au calmat.
Uleiurile esentiale si lumanarile parfumate se pot dovedi, de asemenea, extrem de utile atunci cand vine vorba despre reducerea nivelului de stres si a anxietatii.
Cresterea nivelului de stres si al anxietatii poate fi provocata si de consumul ridicat de cafeina, stimulent ce se gaseste in cafea, ciocolata, sucuri, ceaiuri sau bauturi energizante. Asadar, poti inlocui cafeaua cu un ceai de plante sau cu un suc natural de fructe!
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si