E oficial: dispare carantina de 14 zile pentru bolnavii Covid. Acum, dupa 10 zile esti declarat vindecat
carantina 10 zilereducere perioada carantinaregim carantina covid19
Una dintre masurile introduse in pandemie a devenit logica, prin publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 3.009/2021, care aduce modificari privind tratamentul si monitorizarea bolnavilor confirmati cu COVID-19.
Astfel,
medicii de familie ii pot declara vindecati pe bolnavii de COVID-19 dupa zece zile de monitorizare, nu 14, ca pana acum.
Pacientii declarati vindecati pot reveni la locul de munca sau la scoala la cel putin zece zile de la primul test pozitiv, fara a avea nevoie de un rezultat negativ.
Pana acum, perioada minima de izolare era de 14 zile.
Ordiunul prevede si reducerea perioadei in care pacientii asimptomatici si cu forme usoare sunt declarati vindecati, pe baza monitorizarii facute la distanta de catre medicul de familie si in lipsa simptomelor specifice, de la 14 zile la zece zile.
De asemenea, pentru pacientii declarati vindecati de COVID-19 si pentru care au trecut cel putin zece zile de la data recoltarii primului test pozitiv, la reintrarea in colectivitate (loc de munca, unitate de invatamant etc.), nu este necesar avizul epidemiologic si nici solicitarea unui test negativ pentru SARS-CoV-2.
Antivirale numai in primele 7 zile
In ce priveste tratamentul bolnavilor monitorizati de medicul de familie, antiviralele orale vor fi oferite doar in primele sapte zile de boala pacientilor cu factori de risc de evolutie severa si doar dupa aprecierea eventualelor contraindicatii sau precautii.
Nu vor fi prescrise antibiotice, cum ar fi azitromicina, decat daca apar infectii bacteriene. Nu se recomanda administrarea dexametazonei sau a altor corticosteroizi in faza incipienta a bolii, deoarece pot prelungi sau agrava evolutia bolii.
Pacientii COVID-19 monitorizati la domiciliu sunt indrumati spre internarea in spital daca prezinta urmatoarele simptome: febra ridicata care dureaza de cinci zile sau care reapare dupa o perioada de afebrilitate; tuse seaca intensa sau care se accentueaza; o saturatie a oxigenului mai mica de 94% in cazul celor care nu aveau probleme respiratorii inainte de imbolnavire; greutate in respiratie.
Vor mai fi internati si cei care prezinta dureri toracice la inspiratia profunda; stare de oboseala intensa, insotita de slabiciune fizica; dureri de cap puternice.
Bolnavii de COVID-19 internati din cauza simptomelor sau a altor boli care s-au agravat pe fondul infectarii cu SARS-CoV-2 pot fi externati cu statutul de vindecat sau cand medicul curant considera oportun, pe baza criteriilor clinice si paraclinice, cu recomandarea de izolare la domiciliu.
Pacientii vor continua sa fie monitorizati si pot fi declarati vindecati de catre medicul de familie la incheierea perioadei de izolare recomandate.