Echipa MedLife a realizat secventierea genomului noului coronavirus. SARS-CoV-2 care circula in Romania provine cu certitudine din Wuhan

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Echipa MedLife a realizat secventierea genomului noului coronavirus. SARS-CoV-2 care circula in Romania provine cu certitudine din Wuhan
Echipa MedLife a realizat secventierea genomului noului coronavirus. SARS-CoV-2 care circula in Romania provine cu certitudine din Wuhan
de Vlad Strunescu la 28 Iun. 2020
Urmareste-ne pe Google News
secventiere genom sarscov2genom sarscov2studiu medlifesarscov2 romania

Echipa de cercetare MedLife a anuntat primele rezultate ale unui nou studiu, prin care a obtinut o serie de informatii asupra intregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circula in Romania. Cercetarea a fost derulata integral cu resurse umane si operationale locale si a implicat secventierea genoamelor virusului din diferite regiuni geografice ale tarii, atat de la pacienti asimptomatici, cat si simptomatici. 

Au fost secventiate 53 de probe provenite din Bucuresti, Galati, Slatina, Suceava, Cluj, Focsani si Tulcea.

Citeste si: Grupul de Comunicare Strategica revine cu noi date: De fapt, s-au efectuat 12.000 de teste in ultimele 24 de ore

 
Cercetatorii MedLife au constatat ca originea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei se afla in Wuhan, virusul din Romania avand identitate de secventa de 99,97% cu virusul original identificat in China (in medie au fost identificate 9 mutatii per genom, numarul maxim fiind de 13). 
 
Potrivit echipei de cercetare, noul coronavirus a ajuns in Romania in urma raspandirii virusului din China trecand prin Europa. De altfel, datele analizate arata ca mutatiile detectate la virusurile secventiate de catre echipa de lucru din Romania sunt similare cu cele identificate cel mai frecvent in Marea Britanie. 
 
Cu toate acestea, nu se poate afirma cu certitudine ca virusul a fost adus cu precadere din aceasta zona, intrucat mutatiile identificate se gasesc si in alte tari din Europa.
 
“Echipele de cercetare depun eforturi uriase la nivel global pentru secventierea tulpinilor de SARS-CoV-2. Acest proces este foarte important pentru identificarea originii virusului, a surselor de provenienta ale epidemiilor din diferite regiuni si a dinamicii transmiterii intra si intercomunitare. Intelegerea modului de raspandire este esentiala pentru lupta pe care o ducem cu totii impotriva acestui virus. 
 
Mai mult, secventirea genomului ar putea ajuta mult la dezvoltarea tratamentelor si a vaccinurilor viitoare. Pentru acest studiu, a fost folosita metoda de secventiere dezvoltata de CDC (Centers for Disease Control) din Statele Unite, fiind o metoda care permite secventierea completa a genomului viral”, a spus biologul Dumitru Jardan, doctor in stiinte medicale, coordonator stiintific al studiului.

Citeste si: Guvernul a prelungit cu 7 ani valabilitatea cardurilor nationale de sanatate emise pana la 31 decembrie 2014
 
Pentru identificarea profilului viral specific Romaniei, studiul are la baza analiza mutatiilor genetice ale virusului.
 
Potrivit lui Jardan, urmarirea diversitatii genetice a virusului permite pe de o parte obtinerea anumitor informatii epidemiologice cum ar fi care este calea pe care ajuns la noi virusul. 
 
Acest lucru este posibil pentru ca, pe masura ce virusul se raspandeste, el aduna mutatii pe care, urmarindu-le, pot fi determinate mutatiile specifice anumitor zone, se poate vedea de unde a ajuns virusul intr-o anumita regiune si, eventual, se poate intervini pentru a opri aceasta cale de raspandire. 
 
Pe de alta parte, este foarte importanta analiza mutatiilor care apar la virus. Pe parcursul epidemiei, s-ar putea sa apara anumite mutatii in urma carora, persoanele infectate sa dezvolte o boala mai grava sau mai usoara. In egala masura, s-ar putea sa apara mutatii noi care ar putea sa permita virusului reinfectarea persoanelor care deja au trecut prin boala si sunt imuni la varianta mai veche a virusului. 
 
“Mai mult, mutatiile noi s-ar putea sa faca virusul imun la eventualele tratamente si sa faca vaccinurile ineficiente. In concluzie, virusul se adapteaza permanent, de aceea studierea evolutiei genomului virusului va fi tot timpul pe primul plan, daca vrem sa oprim aceasta pandemie” a explicat Jardan.
Echipa de cercetare MedLife a evaluat si modalitatea de raspandire a virusului pe teritoriul tarii, iar datele analizate atesta ca transmiterea noului coronavirus s-a facut in cea mai mare parte local.
 
“Pe lotul nostru de studiu, s-a observat ca, in fiecare focar, diversitatea genetica a virusurilor este relativ mica, fiind detectate diferente notabile mai degraba intre focare, ceea ce inseamna ca in fiecare focar au fost putini oameni care au adus virusul din afara tarii, transmiterea virusului fiind in mare parte intracomunitara. Acest lucru se datoreaza, probabil, si restrictiilor de circulatie impuse in aceasta perioada”, a mai spus Jardan.
 

Foarte putin probabil ca pacientii care au trecut prin boala sa se poata reinfecta

In cadrul aceluiasi studiu, s-a pus un accent important pe mutatiile genei S, mutatiile careia se presupune ca ar permite virusului sa infecteze oamenii care au trecut deja prin boala. Astfel, mutatiile identificate la pacientii din Romania arata ca este putin probabil ca virusul sa poata reinfecta pacientii vindecati.
 
“Gena S este cea mai importanta gena pentru infectiozitatea virusului intrucat codifica o proteina ce se leaga direct de receptorul de pe suprafata celulelor umane, aceasta fiind deseori tinta unui raspuns imun antiviral. Mutatiile identificate de echipa noastra la nivelul genei S nu sustin teoria legata de faptul ca virusul ar fi capabil de reinfectie. In viitor, insa, situatia s-ar putea modifica. 
 
Cercetatorii la nivel mondial studiaza indeaproape modificarile care apar la nivelul acestei gene pentru a identifica din timp daca virusul a suferit aceasta mutatie, aceasta fiind cea care ar putea totusi duce la o reinfectie”, a adaugat Jardan.
 
Nu in ultimul rand, secventierea genomului pentru acest virus a permis verificarea metodei de detectare a SARS-CoV-2 folosita in Sistemul Medical MedLife. 
 
Metoda utilizata la pacient se bazeaza pe identificarea unor secvente din genomul virusurilor, iar mutatiile care pot aparea in aceste secvente interfera cu functionarea testului. 
 
Echipa de studiu a aratat ca mutatiile identificate la pacientii din Romania nu interfereaza cu metoda folosita. In consecinta, a fost validat faptul ca virusul nu a suferit mutatii care sa-l faca mai greu detectabil.
 
MedLife isi propune sa monitorizeze constant prin secventiere cazurile de SARS-CoV-2 din Romania pentru o mai buna caracterizare a virusurilor care circula pe teritoriul tarii.
 
“MedLife va monitoriza secventa recunoscuta de anticorpi pentru a descoperi daca pacientii care au trecut prin boala se pot reinfecta sau daca sunt protejati de un eventual vaccin. Este foarte important sa monitorizam daca virusul care circula pe teritoriul Romaniei sufera mutatii care sa il faca rezistent la vaccinurile si tratamentele care vor aparea”, a declarat Mihai Marcu, presedinte - CEO MedLife Group.
 
Potrivit MedLife, in urmatoarea perioada, curba infectarilor cu SARS-CoV-2 in Romania va continua sa creasca. 
 
Mediul de afaceri, cu precadere marii angajatori, si administratiile publice centrale si locale trebuie sa priveasca cu mare precautie relaxarea suplimentara a restrictiilor ce previn raspandirea bolii.
 
MedLife a derulat in aprilie a.c. primul studiu cu privire la imunizarea naturala a populatiei in urma caruia s-a constatat ca sub 2% dintre romani au dobandit imunitate natural pentru SARS CoV2.
 
In acest moment, compania are in derulare al patrulea studiu in parteneriat cu Institutul de Boli Infectioase Matei Bals privind dinamica anticorpilor dobanditi natural pentru COVID 19 in cazul pacientilor infectati. 

Citeste si: Ministerul Sanatatii plateste 73,6 milioane de lei pe 115 milioane de masti pentru familiile si persoanele defavorizate
 
Primele rezutate vor fi comunicate in urmatoarele saptamani, esantionul folosit in acest studiu fiind mai mare decat cel folosit in studiul specialistilor chinezi.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x