In termeni psihologici, narcisismul nu inseamna iubire de sine, cel putin nu la nivel autentic. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisica sunt indragostite de o imagine idealizata si grandioasa despre ei insisi. Sunt captivati de aceasta imagine de sine umflata, tocmai pentru ca le permite sa evite sentimentele profunde de nesiguranta. Sustinerea iluziilor de maretie necesita multa munca si aici intervin atitudinile si comportamentele disfunctionale. Un narcisist este etichetat de multe ori ca un profitor. Una este sa cauti prin magazine ceasuri barbatesti din care sa alegi ceva la care stii ca partenerul viseaza de mult timp, si doresti sa-i faci o surpriza fara a ti se oferi nimic in schimb, iar alta este sa daruiesti ceva urmarind un scop anume, la capatul caruia tu vei avea de castigat. Observi diferenta?
Tulburarea de personalitate de tip narcisist presupune un model de gandire si comportament arogant, egocentric, lipsit de empatie si consideratie pentru alte persoane si o nevoie acuta de admiratie. Persoanele din jurul unui narcisist adesea il descriu ca fiind infricosator, manipulator, egoist, zeflemitor si exigent. Acest mod de a gandi si de a se comporta apare in orice domeniu al vietii narcisistului, de la relatiile de munca la relatiile de dragoste.
Cum iti dai seama daca ai de-a face cu o astfel de personalitate? Iata cateva idei:
Narcisistii stiu sa faca impresie buna. Serios acum, anumite merite nu le putem nega. Intra usor pe sub pielea cuiva, cel putin la o cunoastere superficiala. Fac fata excelent unui interviu de angajare sau cand il/ o prezinti parintilor. Adesea, imaginea de inceput este pozitiva in timp, descoperindu-i mai tarziu fatete necunoscute, mai putin placute. Se insinueaza cu diplomatie in viata ta, apoi incepe spectacolul.
Pentru ca narcisistii se considera speciali, acestia asteapta tratament favorabil din partea ta. Considera ca tot ceea ce vor trebuie sa obtina, indiferent de costuri si de piedici. De asemenea, ei se asteapta ca oamenii din jurul lor sa ii respecte automat fiecare dorinta si capriciu, fiind de fapt singura valoare pe care o ofera oamenilor din viata lor. Daca nu anticipezi si nu le satisfaci toate nevoile, atunci esti inutil si daca ai tupeul sa-i sfidezi sau sa le ceri ceva inapoi, te vor jigni, judeca, condamna, blama, crucifica si te vor arunca pe jos ca pe-o piatra inutila.
Narcisistii nu dezvolta capacitatea de a se identifica cu sentimentele altora sau de a se pune in locul altor persoane. Cu alte cuvinte, le lipseste empatia. In multe privinte, ei vad oamenii din viata lor ca pe obiecte puse acolo pentru a-i sprijini pe ei fara cracnire. In consecinta, nu se gandesc de doua ori si pot profita de tine pentru a-si atinge scopuri. Cateodata fac acest lucru intentionat, dar de cele mai multe ori nu sunt constienti de asta. Narcisistii pur si simplu nu se gandesc la modul in care comportamentul lor ii afecteaza pe ceilalti. Si daca subliniezi fara echivoc acest aspect, ei tot nu vor pricepe adevaratul sens al cuvintelor tale. De ce? Pentru ca singurul lucru pe care il inteleg narcisistii sunt propriile lor nevoi.
Narcisistii se simt amenintati ori de cate ori intalnesc pe cineva care pare sa aib? ceva care lor le lipseste. Se simt amenintati in special de oamenii care sunt increzatori si populari. De asemenea, sunt amenintati de aceia care nu-i asculta sau care ii provoac? in vreun fel. Mecanismul lor de aparare este dispretul. Singura modalitate de a neutraliza amenintarea si de a-si sustine propriul ego este de a-i umili pe acestia. O pot face la modul cinic, superior sau intr-un mod respingator, ca si cand doresc sa demonstreze cat de putin inseamna cealalta persoana pentru ei. Sau pot continua atacul cu insulte, apelative sau porecle, agresiuni si amenintari, pentru a forta cealalta persoana sa-si vada de lungul nasului.
De aceea, aminteste-ti, daca ai o astfel de persoana in viata ta, ca narcisistii nu cauta parteneri, ei caut? admiratori. Daca le satisfaci ego-ul, esti primit cu bratele deschise, dar fii constient ca dorintele si sentimentele tale nu conteaza. Uita-te la felul in care narcisistul ii trateaza pe cei din jur. Daca acesta minte, manipuleaza si nu respecta pe ceilalti, in cele din urma el sau ea te va trata si pe tine la fel. Nu-ti crea fantezia ca esti diferit! Ochelarii de cal nu functioneaza, asa ca arunca-i la gunoi.
Este important sa vezi narcisistul din viata ta asa cum este cu adevarat, nu cum vrei tu sa fie. Nu mai folosi scuzele pentru un comportament sau si nu mai minimiza ranile pe care ti le provoaca. Realitatea este ca narcisistii sunt foarte rezistenti la schimbare, asa ca adevarata intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este daca TU poti trai asa la nesfarsit.
Sursa foto: Pexels
Ultimele NOUTATI
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Cea mai mare pensie speciala din Romania sare de 25.000 de lei lunar. Ce a muncit norocosul beneficiar la viata lui
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita