Noul coronavirus si vechiul virus al mandriei
masuri anticoronaviruspregatiri coronaviruseconomie coronaviruscitu coronavirusmerkel coronavirus
Stingherit si nu prea de masurile luate de statele lumii pentru a-i opri globalizarea, coronavirusul a facut nedoritul dar foarte previzibilul salt de la epidemie la pandemie.
Parca fredoneaza "Aria calomniei" astfel ca "Si se-ntinde, si se-ntinde, si se-ntinde ca un val/Ca urgia ce produce/Un dezastru infernal", adica pagube inca incomensurabile, facandu-i chiar si pe cei mai sceptici sa nu (mai) glumeasca.
Dupa ce, pana mai ieri, spunea ca Romania este pregatita pentru orice provocari, Florin Citu, ministrul demis/interimar al finantelor si-a depus mandatul de prim-ministru desemnat si insarcinat cu formarea unui... nou guvern.
"Romania este pregatita cu resurse si instrumente fiscale pentru a face fata oricarei provocari. In acest moment, este foarte important sa crestem puterea de cumparare a romanilor.
Rata inflatiei continua sa scada = puterea de cumparare a romanilor creste. Romania nu mai este tara cu cea mai mare inflatie din UE.
Dobanzile si preturile scad pentru ca suntem mai pregatiti si mai credibili. Suntem pregatiti cu resurse si instrumente fiscale pentru a face fata oricarei provocari.
Deja v-am spus ca asa cum arata lucrurile masurile trebuie sa fie de natura fiscala. Dar pentru a avea impact maxim este nevoie de coordonarea politicilor fiscale si monetare.
Am tinut legatura in permanenta cu domnul guvernator si deja avem formate echipe de lucru cu experti din MFP si BNR. Pentru prima data suntem in fata unei astfel de provocari si nu avem niciun fel de probleme pe partea de finantare.
Am fost precaut, am atras finantare (chiar daca am fost linsat mediatic pentru asta) si avem resursele necesare pentru plata tuturor cheltuielilor din buget. Chiar si in contextul in care a trebuit sa facem plati catre Ministerul Sanatatii, in plus, de aproximativ 620 milioane de lei", a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook Florin Citu.
Suntem pregatiti sa facem fata oricarei provocari? Dar ce provocari a avut, pana acum, fiecare dintre noi?
Saritul de agrement cu parasuta, planarea cu parapanta? O catarare superasigurata pe un zid de plastic? O plimbare cu ATV-ul? O evadare din mystery room?
Sau poate gasirea unui loc de munca? Mofturile de salarizare? Cautarea unei case de cumparat/de inchiriat? Cam astea au fost… provocari pentru unii.
Multi avem atata experienta, atatea… provocari si atatea meciuri in picioare precum fiecare generatie tanara peste care au venit razboaiele mondiale, gripa spaniola si crizele economice.
Realitatea este ca, da, pentru prima data suntem in fata unei astfel de provocari, in care, pentru indivizi si state, resursele financiare si increderea se pot topi precum niste bucatele de unt intr-un furnal, asa cum s-a-ntamplat in deja uitata criza inceputa acum 12 ani.
S-ar putea ca virusul cel mai rau sa nu fie noul coronavirus. De fapt, care este vechiul, fostul coronavirus, astfel incat Covid-19 sa fie catalogat ca noul coronavirus?
Poate ca mandria este cel mai vechi virus. Cat timp suntem sanatosi, fizic si financiar, avem convingerea ca asa vom ramane la nesfarsit. Numai altora li se pot intampla lucruri rele, numai pe altii ii pot afecta molimele si crizele.
La volan, toti ne credem Fangio sau Senna, Schumacher, Vettel sau Hamilton, cand, de fapt, suntem Ionescu, Popescu, Ixulescu.
Cine se gandeste, de exemplu, ca, acum cand vine primavara, se va aseza, la terase, pe niste perne care cine stie prin ce subsol plin de insecte si sobolani a hibernat si care nici macar nu au aparenta curateniei?
Cine se gandeste, cand se asaza pe un scaun din autobuz, troleibuz, metrou, pe unde a umblat posteriorul celei sau celui care a stat inainte?
Cine se gandeste, cand vede platourile cu bunatati intinse pe la degustari ca nu ar trebui sa insface cu degetele feliile?
Cine se gandeste, cand cumpara de la vanzatorii ambulanti insirati in unele spatii de trecere (!) din mall-uri sau hypermarket-uri cum le stau prajiturile neacoperite cu orele intr-un mediu tranzitat (ca de aia ii si zice de trecere) de mii de oameni in fiecare zi?
Cine sa gandeste in ce conditii au fost depozitate, transportate, redepozitate si retransportate produsele respective?
Atunci evident ca suna apocalitic vorbele lui Frau Merkel care, citand predictii ale oamenilor de stiinta, a spus ca, in conditiile in care "virusul circula, populatia nu are imunitate si nu exista terapie, 60-70% din populatie va fi infestata".
"Procesul trebuie sa se concentreze pe a nu suprasolicita sistemul de sanatate prin incetinirea raspandirii virusului. Solidaritatea, judecata si inimile ne sunt puse la incercare. Sper ca vom trece acest test", a declarat Merkel.
Deci, in conditiile in care nici macar cancelarul unei tari solide si de incredere in ochii romanilor nu are pretentia ca ea si ai ei sunt pregatiti sa faca fata oricarei provocari, noi sa credem ca suntem?