Opriti jogging-ul si practicati exercitii fizice fractionate si intense

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Opriti jogging-ul si practicati exercitii fizice fractionate si intense Opriti jogging-ul si practicati  exercitii fizice fractionate si intense
de Ion Dan Trestieni la 12 Ian. 2018
Urmareste-ne pe Google News
jean-marc dupuisexercitii fizice fractionateexercitii fizice intenseandurantadiabetavcboli cardiovasculareboli pulmonareparkinson

Contrar prejudecatilor, exercitiile fizice fractionate si intense sunt mult mai utile decat cele de anduranta, chiar in cazul unor boli grave

Jean-Marc Dupuis , prietenul nostru, scrie iarasi ceva surprinzator, pe site-ul  Santé Nature Innovation (11.01.2018) : “Arretez le jogging : Faites des exercices a haute intensite !” ( Opriti jogging-ul. Faceti exercitii de mare intesitate !).


 

Cu alte cuvinte, in loc de activitati de anduranta – jogging, lungimi de bazin de inot, ciclism, etc – ar trebui sa facem altceva. Ce anume ? “ Cu cat avanseaza mai mult cercetarea stiintifica cu atat mai mult devine clar ca trebuie sa facem exercitii fizice fractionate, scurte si intense, mult mai bune pentru sanatate !”, spune Jean-Marc Dupuis.


 

Esentialul este ca acest lucru merge pentru fiecare dintre noi, chiar daca avem o maladie cardiaca, artroza, diabet, maladie pulmonara sau maladia lui Parkinson.


 

Este o descoperire revolutionara.


 

Pentru a aplica aceasta descoperire trebuie sa ne bazam pe niste reguli.


 

Sa nu avem frica


 

Dr. Jonathan P. Little, specialist in psihologia sportului la Universitatea din Columbia Britanica (Canada), spune in paginile New York Times (26.01.2015) : “ Foarte multi oameni isi imagineaza ca exercitiile de mare intensitate sunt rezervate atletilor. Rezultatul este ca infarctul ii ajunge din urma”.


 

Exista o prejudecata a persoanelor cu probleme de sanatate, mai ales a cardiacilor – isi imagineaza ca este periculos sa faca eforturi violente si ca este de preferat sa practice un sport calm sau sa nu faca deloc sport.


 

Exact contrariul este valabil astazi. Trebuie sa-ti impingi corpul spre capatul posibilitatilor lui, pentru o perioada scurta de timp si fara pericol . Este mult mai eficace pentru a preveni, sau chiar a inversa, cursul unor boli.


 

Daca esti foarte bolnav si cu un risc ridicat de accident, trebuie sa faci exercitiile sub supraveghere medicala. Daca ai un risc moderat de a te accidenta, trebuie sa ceri mai intai autorizatia medicului .


 

Oricare ar fi insa situatia, trebuie sa faci aceste exercitii intensive. Este, astazi, mijlocul cel mai eficace pentru a ameliora elasticitatea arterelor, capacitatea pulmonara, forta inimii, vigoarea muschilor.


 

Cum trebuie procedat ?


 

Poti sa alergi, sa dansezi, sa inoti, sa mergi pe bicicleta, sa dai la rame, sa faci genoflexiuni sau flotari, poti face orice. Principiul este totdeauna acelasi : sa faci exercitiul foarte intens, pana la limita rezistentei tale, timp de 30-60 secunde. Apoi trebuie sa te opresti, sa-ti recapeti suflul, 30-60 secunde. Trebuie sa repeti cam de 8 ori aceasta secventa.


 

Daca faci acest lucru de 3 ori pe saptamana , iti recapeti functiile cardiovasculare, respiratorii, metabolice si mecanice


 

Care sunt avantajele acetui gen de exercitii ?


 

Mai rapid

Tinand cont ca mai faci 10 minute de incalzire, vei aloca 25 minute pentru o sedinta. Castigi mult timp in raport cu interminabilele sedinte de piscina, biciclism sau jogging.


 

Mai amuzant

Intr-un studiu publicat de revista Plos One (08.12.2014) s-a dovedit ca subiectii gasesc aceasta maniera de a face sport mult mai amuzanta decat sportul de anduranta. Iata de ce sunt inclinati sa reia acest tip de exercitii, fara a fi impinsi de la spate.


 

Binefacator pentru diabet

Exercitiile fractionate de inalta intensitate amelioreaza sensibilitatea la insulina, capacitatea corpului de a arde oxigenul si elasticitatea arterelor. Un studiu danez a demonstrat clar ca exercitiile fractionate de inalta intensitate sunt mai eficiente decat cele de anduranta pentru a-i ajuta pe diabetici sa-si controleze talia de zahar in sange, chiar in cazul unui consum echivalent de calorii.


 

Binefacator pentru inima si artere

Aceste exercitii amelioreaza sistemul cardiovascular datorita dilatarii arterelor. Dupa 2 saptamani de exercitii intensive se amelioreaza deja consumul maxim de oxigen si se diminueaza riscul de tromboza ( pietre in artere).

Intr-un studiu extins, francez, elvetian si canadian, s-a raportat (2012) ca “exercitiile fractionate de inalta intensitate sunt mai sigure si mai bine tolerate de catre pacientii cu maladii cardiovasculare decat exercitiile de anduranta”. Ele imbunatatesc, remarcabil, consumul maxim de oxigen, flexibilitatea vaselor sanguine si capacitatea de pompare a inimii.


 

Binefacator pentru plamani

Persoanele care sufera de bronhopenumonie cronica obstructiva nu pot face exercitii fizice pe o mare durata de timp. In schimb, conform unui studiu facut la Atena (2010), pot practica exercitii fractionate de inalta intensitate, fara probleme. Urmarea ? Mai putine episoade de sufocare si de suferinta.


 

Binefacator in caz de Accident Vascular Cerebral (AVC)

Conform unui studiu preliminar realizat la Trondheim, Norvegia, persoanele care sufera de sechele ca urmare a unui AVC isi vor recupera functiile cardiovasculare si isi vor ameliora sanatatea daca vor face exercitii fractionate de inalta intensitate. Acest lucru nu se inatampla daca practica sporturi de anduranta. Daca fac exercitiile de inalta intensitate timp de 6 saptamani, efectele benefice se vor resimti luni de zile dupa aceea.


 

Binefacator in caz de Parkinson

Cercetatorii polonezi au dovedit ca exercitiile fractionate de inalta intensitate pot relaxa tensiunile musculare excesive ale pacientilor atinsi de boala Parkinson. Practicand acest gen de exercitii de 3 ori pe saptamana timp de 8 saptamani ei si-au ameliorat functiile corporale ale membrelor superioare si inferioare.

Este gratuit

Acesta este un aspect deloc neglijabil. Poti sa faci exercitiile oriunde, oricand si in forma pe care esti dispus s-o faci la un moment dat : dans, flotari, genoflexiuni, lungimi de bazin de inot sau ciclism.


 

Spor in toate !





 

Ultimele NOUTATI

Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Imobiliare

Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani

today01 Iul. 2025
Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat
Ultimele stiri economice

Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat

today01 Iul. 2025
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Imobiliare

Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile

today01 Iul. 2025
E posibila reducerea salariului  unui angajat fara acordul acestuia?
Companii

E posibila reducerea salariului unui angajat fara acordul acestuia?

today01 Iul. 2025
Ingrasaminte NPK si dereglarile de nutritie: Cum hranim corect plantele?
Casa si gradina

Ingrasaminte NPK si dereglarile de nutritie: Cum hranim corect plantele?

today01 Iul. 2025
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate

today01 Iul. 2025
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Travel

Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia

today30 Iun. 2025
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Ultimele stiri economice

Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE

today30 Iun. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x