Plante medicinale: Galbenelele, Macesul, Musetelul
plante medicinaleboliretetesanatate
Plante medicinale: Galbenelele, Macesul, Musetelul
Galbenele (Calendula officinalis): Fam. Compositae
Denumiri populare: boance, calce, calinica, caldarusa, cilimica, coconite, craite, fetisca, filimica, floare galbena, flori osenesti, galbenare, galbenele, hilimica, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujulita, rosioara, rusculite, salomie, salunii, sinilii, stincuta, tataiasi, vizdoage.
Ecologie si raspandire: O planta cu tulpina inalta, ramificata si paroasa, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbena. O putem intalni in intreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe langa garduri.
Perioada de vegetatie: planta anuala care infloreste din luna mai pana in septembrie.
Perioada de recoltare: Se recolteaza florile fara codite cand sunt complet dezvoltate.
Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pana seara se usuca in straturi subtiri, la umbra.
Boli in care se utilizeaza:
Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Uz extern: leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sinilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.
Retete:
Infuzia: 2 lingurite cu varf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori in decursul unei zile inainte cu o jumatate de ora de masa. O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura in putina apa.
Tinctura: se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Vasul se aseaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamani.
Alifie: se infierbinta 100 g de untura de porc nesarata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa sfiriie la foc mic. Se amesteca incet timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pana a doua zi cand se incalzeste din nou
amestecul si se filtreaza printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul
rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia, in straturi subtiri in zonele cu arsuri si
degeraturi.
Baile de sezut: 30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea in apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute in apa in care au stat si se adauga la apa de baie din cada la nivelul de 25-30 cm, atat cat sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.
Perna de flori: se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la
umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.
Macesul (Rosa Canina): Fam. Rosaceae
Denumiri populare: cacadar, calcaderiu, cecadar, cascadin, ciucuri de maracine, maracinele cioarei, maracinele cotofanei, macies, rasura, rug de maces, rug salbatic, rugul- vacii, ruja, rujita, scoabe, scochin, scorus nemtesc, sipica, suies, trandafir, trandafir de cimp, trandafir salbatic, tufa de rug, zgorghin.
Ecologie si raspandire: Este foarte raspandit in tara in rarituri de paduri de foioase sau pe marginea acestora, prin poieni, pe coastele cu expunere insorita, in pasuni si finete, pe vaile si luncile riurilor, pe marginea drumurilor.
Perioada de vegetatie: planta multianuala.
Perioada de recoltare: Fructele se recolteaza in lunile august-septembrie, inainte de caderea brumei, cind macesele capata culoarea rosu- inchis.
Bolile in care se utilizeaza:
Se recomanda in avitaminoze, enterocolite, calculoza renala, tulburari de circulatie periferica, antihelmintic, litiaza biliara, helmintiaza, deschinezie biliara, sedativ.
Retete:
a) 2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa, se fierb 10 min. Fructele se introduc in momentul cand apa incepe a clocoti, pentru conservarea vitaminei C. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in decursul unei zile.
b) Sub forma de bautura racoritoare obtinuta prin amestecarea a 100 g macese spalate si zdrobite, cu un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la un l. Se pastreaza la rece.
c) Fructele de maces, din care s-au eliminat simburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine, se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali.
d) Pulpa maceselor, suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea jeleurilor, a pastei de fructe se recomanda tuturor, mai ales convalescentilor.
Musetelul (Chamomilla recutita):Familia Asteraceae
Denumiri populare: mamorita, marariul cainelui, matricea, moruna, musetel, musatea, musetel de camp, ochiul boului, poala sfintei Marii, roman, romanita, romasca, romanit.
Ecologie si raspandire: este o planta originara din sudul si sudestul Europei, raspandita astazi pe toate continentele. La noi creste in locuri insorite si mai umede, prin sate pe langa garduri, drumuri si cai ferate, pe langa locuintele oamenilor, prin lanuri, pe pagisti, cu predilectie pe soluri nisipoase usoare. Aproape des e intalnita in cimpie pe solurile saraturoase. Este cultivata in toate zonele tarii. Uneori poate fi confundata cu alte plante.
Perioada de vegetatie: infloreste din luna aprilie pana la sfarsitul lunii august. Uneori infloreste de 2 ori pe an, a doua oara in septembrie.
Perioada si organul de recoltare: se utilizeaza florile acestei plante ce se cultiva
din mai pana in august.
Boli in care se utilizeaza:
Se utilizata ca antiinflamatoare, analgezice, antiseptice, antihistaminice, antispastice, cicatrizante, gastrice, actiune emolienta, tonic capilar.
Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, diaree, gripa, guturai, menstre cu dureri, astm bronsic, insomnii.
Uz extern: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculoza, rani purulente, ulceratii, leucoree, reumatism, arsuri, sinuzite.
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea
:
Sanatate