Reactia primului roman care s-a vaccinat impotriva Covid-19: Nu a durut absolut deloc
vaccin anticovidprimul roman vaccinatvaccin anticoronavirus
Prima persoana din Romania vaccinata impotriva noului coronavirus este o asistenta medicala din cadrul Institutului National de Boli Infectioase ''Matei Bals'' din Capitala. Asistenta a recomandat romanilor ''sa deschida bine ochii si sa se vaccineze pentru a scapa de aceasta greutate''
Asistenta Mihaela Anghel , in varsta de 26 de ani, face parte din echipa medicala care a preluat, la inceputul pandemiei, primul pacient din tara confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Acum, asistenta beneficiaza prima de vaccinul anti-Covid-19. Ei i s-a administrat duminica dimineata, in cadrul Institutului, prima doza. Imunitatea apare la doua saptamani dupa administrare, iar pentru o imunizare completa, fiecarui pacient i se vor administra doua doze, la interval de cateva saptamani.
Asistenta sustine ca vaccinul ''nu doare aboslut deloc''. ''Este cel mai nedureros vaccin pe care l-am facut pana acum'', a mai spus aceasta.
Totusi, ea a fost foarte emotionata ca a avut privilegiul de a se vaccina si de a fi prima pe lista:
''Cred ca a fost cea mai mare emotie pe care am trait-o, am fost privilegiata ca am fost aleasa sa fiu prima vaccinata din aceasta tara. Nu am intrebat nici macar o secunda de ce am fost eu aleasa, pur si simplu am spus da si am ajuns aici''.
Asistenta a recomandat romanilor ''sa deschida bine ochii si sa se vaccineze pentru a scapa de aceasta greutate''
Detalii importante despre campania de vaccinare
Conform strategiei nationale de vaccinare, campania de imunizare se va desfasura in trei etape: in prima vor fi vaccinate cadrele medicale si alte categorii expuse riscului de infectare, in cea de-a doua, persoanele care sufera de boli cronice si care au depasit varsta de 65 de ani, iar in ultima categorie, cetatenii sanatosi, cu varste de peste 16 ani.
Atentie: vaccinarea este gratuita si voluntara, iar autoritatile spun ca serul se ridica la cele mai inalte standarde de calitate si siguranta, recunoscute de organismele internationale abilitate.
Autoritatile si-au propus ca, in urmatoarele sase luni, pana la 60-70% din populatie sa fie vaccinata. Medicii spun ca doar astfel vom reusi sa punem capat pandemiei. Fara un grad de imunizare colectiva de minimum 60-70%, virusul va continua sa se raspandeasca in comunitate.
Dupa vaccinare, persoanele vaccinate vor primi un certificat care sa ateste faptul ca au fost imunizate.
Vaccinarea se va efectua atat in centre medicale fixe, organizate, spre exemplu, in cadrul spitalelor, dar si in caravane mobile. Vor fi organizate in jur de 800-900 de centre de vaccinare in tara, iar obiectivul e ca, in fiecare centru, sa fie vaccinate in jur de 5.000 de persoane.
Primele doze de vaccin au ajuns in Romania de Craciun
In Romania si in ele 27 de state membre ale Uniunii Europene a fost trimisa, de Craciun, cate o transa de vaccinuri, conform constractului incheiat de Comisia Europeana. Prima transa de vaccinuri este una simbolica, ce contine aproximativ 10.000 de doze de vaccin, ce vor fi suficiente pentru a imuniza 5.000 de romani.
Foto: Laurentiu Turoi/MApN