Tot mai multi romani au probleme psihice (Statistica)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tot mai multi romani au probleme psihice (Statistica) Tot mai multi romani au probleme psihice (Statistica)
de Manager.ro la 05 Mar. 2014
Urmareste-ne pe Google News
romaniabolnavi psihicilocuitoristatisticasimona trifuspitale

Medicii psihiatri trag un nou semnal de alarma in ceea ce priveste evolutia bolilor psihice in Romania. Astfel, cu 1100 de bolnavi psihici la suta de mii de locuitori, Romania se afla pe locul 3 intr-un clasament care include 23 de tari europene. Pe parcursul ultimilor ani, numarul cazurilor de afectiuni psihice inregistrate in sistemul medical (la externare) aproape ca s-a dublat. In realitate insa, numarul tulburarilor psihice este semnificativ mai mare si se intinde pe o paleta larga, de la sfera tulburarilor usoare anxios-depresive, atacuri de panica, dependenta de alcool si substante, la psihoze, boli endogene, de coloratura afectiva sau schizofrenie. Datele OMS releva ca intre 9% si 10% dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu depresie, intensitatea acesteia variind de la o depresie usoara reactiva unor triggere psihologice de tipul probleme conjugale, financiare, dificultati sau disponibilizari la locul de munca mergand pana la episoade depresive majore ce pot supra-adauga fenomenologie psihotica, in care aspectele genetice, antecedentele familiale si personale si perturbarile neuromediatorilor chimici constituie fundalul fragilizarii psihice.

Potrivit specialistilor, accesul la sanatate ar trebui sa fie universal, OMS incercand sa reduca prapastia existenta in prezent intre diferitele tari, legate de ultimele descoperiri ale stiintei in ceea ce priveste etiologia si tratamentul bolilor psihice. Oamenii raman reticenti in raport cu "povara" sociala a perturbarii sanatatii mintale, in pofida serviciilor de ingrijire, a legislatiei si politicilor in vigoare.
 
In prezent, psihiatria se indeparteaza de conceptul de supozitie, apropiindu-se de acela de certitudine, motiv care ar trebui sa creasca alocarea sumelor financiare necesare profilaxiei si reducerii incidentei bolilor psihice. S-a renuntat de mult la ideea ca spitalele de psihiatrie ar trebui situate undeva departe, in afara comunitatilor, intr-un fel de para-realitate. Conceptia moderna are ca deziderat anularea fricii intretinute istoric in raport cu bolnavul psihic, ce poate comite acte necugetate, din tentative constiente sau inconstiente. 
 
„Psihiatria moderna, desi centrata pe studii de tip Evidence-Based-Medicine, nu trebuie sa anuleze dimensiunea spiritualitatii si stabilirea comunicarii autentice cu un Eu aflat in suferinta mintala” a declarat Simona Trifu, medic psihiatru la UMF Carol Davila. Aceasta a tinut sa precizeze ca „un psihiatru ce va functiona exclusiv ghidat de interviuri clinice structurate sau semistructurate, gandind exclusiv in plan farmacologic al perturbarii neurotransmitatorilor, este prins in capcana "debarasarii" de durerea provocata la contactul cu bolnavul psihic si astfel, desi o disciplina eminamente medicala, psihiatria trebuie sa ramana "sacra si empirica" dominata de comunicarea la cel mai profund nivel al umanului”. 
 
Potrivit Simonei Trifu, in cartea sa "The Psychology of Self-Esteem" psihologul Nathaniel Branden apreciza ca "una dintre sarcinile fundamentale ale psihologiei este de a furniza definitii ale sanatatii mintale si ale bolilor mintale. Dar nu exista nici un acord global intre psihologi si psihiatri asupra naturii sanatatii mintale sau asupra bolii mintale. Nu exista definitii general acceptate, nici etaloane fundamentale dupa care se masoara o stare psihologica sau alta. Multi specialisi recunosc ca nu pot fi stabilite definitii sau standarde obiective, utilizate drept concepte de baza, universal aplicabile in sanatatea mintala". Actualmente in Romania a crescut semnificativ adresabilitatea celor aflati in suferinta catre specialisti din aria "psi". Specialistii psihiatri considera ca „datorita temerii de eticheta diagnostica si de stigmatul social, multi pacienti se adreseaza intai psihologului si nu psihiatrului - astfel exista necesitatea unei pregatiri psihiatrice temeinice a psihologilor clinicieni si a psihoterapeutilor in ceea ce priveste identificarea problemelor psihiatrice si a patologiei majore”.
 
Daca in trecut pacientele diagnosticate cu tulburare depresiva recurenta sau tulburare afectiva bipolara erau sfatuite sa renunte la a avea copii, actualmente, medicatia psihotropa moderna, precum si o alianta terapeutica solida si de durata asigura monitorizarea atenta a celei in cauza, oferindu-i libertatea de decizie, similar oricarei alte patologii medicale majore (gen LES, patologie cardiaca, metabolica), in care pacienta, alaturi de familia sa si medicul curant, poate decide, evaluand pertinent avantaje si limite.” Evaluarea cu seriozitate, empatie si discretie a dorintei unei paciente diagnosticata cu o tulburare psihica de a avea un copil face apel actualmente la principiul echitarii si deminitatii persoanei, la libertatea de optiune” considera Simona Trifu prin lupa experientei profesionale acumulate cu mai mult de 10 paciente preluate cu sarcina in evolutie si acum cu copii sanatosi si familie activa, aflate in monitorizare continua . 
 
„Actualizarea protocalelor de tratament si standardizarea acestora pentru cazul pacientelor insarcinate (diferentiat in functie de varsta gestationala si in colaborare cu specialistul in obstretica-ginecologie) apare astfel ca o necesitate acuta in psihiatria moderna” a completat dr.Trifu. 
 
Astfel abordarea bolnavului psihic trebuie facuta in triada pacient-personal medical-apartinatori, fapt ce manageriaza corespunzator situatiile de internare in regim de supraveghere permanenta. In registrul aplicarii protocoalelor terapeutice standardizate privind diagnosticarea si tratamentul principalelor tulburari psihopatologice se impun urmatoarele rezultate: reducerea perioadei de timp necesara diagnosticarii precoce, respectarea arborelui diagnostic pentru a reduce numarul investigatiilor preliminare necesare diagnosticarii corecte a tulburarii in cauza, instituirea rapida a schemei terapeutice oportune, diminuarea posibilelor reactii adverse in primele zile ale administrarii unui tratament psihiatric, o mai buna corelare intre incisivitatea unui tratament si stadiul / gravitatea / cronicizare tulburarii psihice, cresterea sentimenului de securitate subiectiva a pacientilor si cresterea increderii in specialistii in domeniu, obtinerea unei mai mari increderi din partea pacientilor in ceea ce priveste „abordarea si tratarea nediscriminatorie” a pacientilor, reducerea timpului de aparitie a primelor efecte pozitive ale medicatiei si consilierii psihologice, reducerea timpului de spitalizare, si nu in ultimul rand diminuarea cererilor / nemultumirilor din partea pacientilor / apartinatorilor care insista (preseaza) specialistii din domeniul sanatatii mintale de a efectua actul diagnostic si / sau terapeutic in conformitate cu cerintele / dorintele personale.
 
Statistic vorbind...
 
- in Romania exista 44 spitale de psihiatrie
 
- numarul pacientilor externati cu tulburari mentale si de comportament: 278 mii in 2012 comparativ cu 222 mii in 2005 (o crestere de aproximativ 25% a numarului de pacienti)
 
- in 2011 existau raportate 17067 paturi de psihiatrie si neuropsihiatrie
 
- incidenta prin tulburari mintale: 1330,58 la suta de mii de locuitori (a 2 ca valoare in Europa)
 
- incidenta psihozelor alcoolice: 20,18 la suta de mii de locuitori 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x