Un studiu derulat de o companie de servicii medicale arata ca romanii nu au imunitate dobandita natural pentru COVID 19

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un studiu derulat de o companie de servicii medicale arata ca romanii nu au imunitate dobandita natural pentru COVID 19
Un studiu derulat de o companie de servicii medicale arata ca romanii nu au imunitate dobandita natural pentru COVID 19
de Vlad Strunescu la 27 Apr. 2020
Urmareste-ne pe Google News
studiu imunitate romaniimunitate covid19anticorpi covid19anticorpi romaniimunitate naturala

MedLife a anuntat primele concluzii ale studiului privind imunizarea naturala a populatiei pentru COVID 19. Studiul a fost derulat pe un esantion de 371 de persoane, cadre medicale si personal auxiliar din 11 cele mai importante orase in care MedLife are clinici si spitale.

Subiectii studiului sunt in proportie de 90% cadre medicale, medici, asistenti si infirmieri, restul de 10% fiind reprezentat de personalul din departamentele de receptie si administrativ.
 
Bucurestiul are cea mai mare pondere in rezultatele studiului, de circa 40%. Orasele Arad, Brasov si Sibiu contribuie fiecare cu o pondere de 10 - 16%, in timp ce restul personalului MedLife, testat si intervievat provine din Piatra Neamt, Braila, Timisoara, Pitesti, Galati, Targoviste si Ploiesti.
 
Potrivit MedLife, pentru acest studiu au fost folosite succesiv 4 metode de testare: metoda moleculara RT- PCR, considerata gold standard pentru identificarea virusului SARS Cov2, testarea serologica prin metoda Chemiluminiscenta (doi producatori cu echipamente si chituri diferite: Maglumi, respectiv Yhlo), si prin metoda Elisa, precum si teste rapide pentru determinarea anticorpilor de tip IgM si IgG.
 
Rezultatele preliminare ale studiului arata ca, din cei peste 371 de subiecti testati, au fost identificate pozitiv prin RT PCR 4 persoane, infirmieri si asistenti medicali din Bucuresti si Arad, cazurile fiind deja facute publice de catre MedLife. 
 
Cele 4 persoane detectate pozitiv prin RT PCR au fost confirmate si prin testele serologice. In plus, au fost detectati anticorpi IgG numai pentru alte 1,8 % din persoane.
 
Testele serologice, recomandate ca metoda complementara testarii RT-PCR pentru screening serologic si verificarea raspunsului imun pe populatii mari. 
 

Testele serologice rapide sunt insuficient validate

Datele studiului mai arata ca rezultatele testelor serologice s-au corelat in proportie foarte ridicata cu rezultatele testelor RT-PCR. Astfel, toate cele 4 persoane detectate pozitiv prin RT PCR, introduse voit in esantion pentru verificarea metodei, au fost confirmate de testele serologice. 
 
In plus, au fost detectati anticorpi IgG pentru alte 7 persoane, respectiv 1,8 % din totalul de 371 de subiecti testati.
 
Potrivit studiului, testele rapide au o precizie mai scazuta si este posibil sa se dovedeasca ineficiente in contextul clinic al pacientilor. Se mai impune precizarea ca absolut toate persoanele testate, cu exceptia celor 4 detectate pozitiv, prin RT PCR erau, la data efectuarii testelor, total asimptomatice. In acest sens, s-a testat temperatura si orice alt simptom specific infectiilor respiratorii acute. 
 
"Testarea RT-PCR ramane gold standard pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS Cov2, intrucat are un grad foarte inalt de precizie si detecteaza infectia in cel mai scurt timp de la expunere. 
 
In egala masura, acest studiu ne-a demonstrat ca testele serologice au o precizie si o acuratete ridicata. Acestea pot fi folosite cu succes pentru supravegherea epidemiologica prin testari serologice a cadrelor medicale si pot fi extinse catre populatii mari, mai ales izolate, pentru evaluarea raspunsului imun ca urmare a infectiei naturale inaparenta sau aparenta clinic, si in corelatie cu RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului final", a declarat Mihai Marcu, presedinte si CEO MedLife Group.
 
Studiul mai arata ca procentul populatiei imunizate natural pentru COVID 19 la nivelul esantionului evaluat din diverse regiuni ale tarii este foarte mic. De asemenea, exista 1% persoane asimptomatice care au fost identificate doar cu anticorpi IgG pozitivi, si care, la un moment dat, ar fi putut fi infectati si ar fi putut transmite infectia celor din jur.
 
"Dat fiind numarul destul de mare de angajati testati si buna distributie a lor teritoriala, precum si faptul ca au avut contact social extins, respectiv au interactionat cu membrii de familie, au mers la cumparaturi pentru alimente, s-au deplasat zilnic de la serviciu acasa, o parte dintre acestia folosind transportul in comun, arata ca profilul lor nu este total diferit de cel al unor persoane obisnuite. Prin urmare, cel mai probabil, populatia Romaniei nu are inca imunitate specifica pentru COVID 19", a mai spus Marcu.
 


Masurile de prevenire, cea mai buna arma

Totodata, studiul a reliefat ca, in ciuda contagiozitatii ridicate, deja recunoscute, odata ce sunt respectate masurile de preventie si protectie, rata de raspandire a virusului scade vertiginos. 
 
Potrivit lui Marcu, populatia Romaniei si probabil a Europei nu este imunizata natural pe scara larga, proportia persoanelor cu seroconvertite fiind inca mica. "Daca un grup de persoane active, care merg in clinici si spitale si care au contact zilnic cu pacienti nu a dobandit imunitate, atunci este probabil ca procentul de romani imunizati la nivel national este foarte mic. 
 
Astfel, se dovedeste ca, prin respectarea masurilor de protectie individuala riscul de transmitere interumana a infectiei cu SARS CoV 2 este semnificativ scazut. Pe termen mediu si lung, o sansa importanta a Romaniei pentru a functiona in siguranta si pentru a relansa economia ar putea fi reprezentata de extinderea testarii si respectarea cu strictete a masurilor de preventie. 
 
Pe termen scurt, chiar spitalele publice si ambulatoriile, cu atat mai mult companiile care nu lucreaza cu publicul, precum fabricile, pot deveni la randul lor medii mai sigure daca isi iau masurile de siguranta, daca dezinfecteaza, filtreaza, urmaresc simptomatologia, precum temperatura, si isi testeaza periodic personalul", a aratat Marcu.
 
MedLife a semnat un acord cu Abbott Diagnostics pentru a achizitiona peste 500.000 teste pentru detectarea anticorpilor si are capacitatea sa proceseze pana la un milion de teste din ser pentru detectarea anticorpilor IgM si IgG si de pana la 350.000 de teste RT PCR pana la finalul anului.
 
Ca urmare a derularii studiului, reprezentantii companiei au convingerea ca testarea serologica pe populatii mari ar putea fi o solutie care va ajuta Romania sa-si reporneasca economia.
 


Testarea pentru anticorpi este viabila

"Testarea serologica pentru anticorpi este viabila. Acest lucru inseamna ca se pot testa rapid si la costuri mai mici un numar mult mai mare de cadre medicale.  Mai mult, aceasta testare se poate extinde si la nivelul populatiei, in special in zonele relativ izolate, respectiv in randul persoanelor cu risc scazut de contact. In felul acesta, prin determinarea anticorpilor IgM, se pot demara rapid anchete epidemiologice si testare RT PCR in focarele identificate. 
 
Nu trebuie sa uitam ca este posibil ca pacientii identificati cu IgG sa aiba imunitate pe termen mai lung, dar acest lucru nu-l putem dovedi decat testand periodic pacientii in lunile urmatoare. 
 
Credem cu tarie ca testarea serologica poate fi folosita pe scara larga pentru orientarea diagnosticului, fiind o metoda cu implicatii importante in evaluarea prevalentei infectiei cu SARS CoV 2 si, in plus, ar putea ajuta la elaborarea unor strategii de relaxare a masurilor de distantare sociala si implicit la relansarea economiei romanesti.

Pana la elucidarea informatiilor legate de nivelul de protectie oferit de anticorpii dobanditi dupa infectia naturala, atragem atentia asupra respectarii cu strictete a masurilor de protectie inclusiv de persoanele care sunt depistate cu anticorpi IgG pozitivi anti-SARS CoV-2. 
 
Masurile de izolare luate de catre autoritati au fost extrodinar de bune, avand un numar redus de persoane infectate la nivel national fata de alte tari. Inclusiv acest studiu dovedeste ca populatia Romaniei nu a dobandit imunitate aproape deloc. 
 
Pe aceasta cale, facem apel catre populatie sa se izoleze, sa stea in continuare acasa, daca se poate si, sa se  protejeze in deplina conformitate cu dispozitiile Guvernului, ale Presedentiei, ministerelor si agentiilor implicate. 
 
Faptul ca datele noastre evidentiaza un risc redus de infectie cu SARS CoV 2 in randul persoanelor analizate prin respectarea masurilor individuale de protectie, si prevalenta este mai mica decat se estima initial, nu reprezinta sub nicio forma un indemn catre populatie de a se proteja mai putin si nicio recomadare catre niciun fel de autoritate de a ridica restrictiile impuse in ultimele doua luni. Institutiile statului au informatia agregata la nivel national si sunt singurele in masura sa decida intr-o situatie de o asemenea anvergura”, a mai spus seful MedLife.
 
Studiul pentru evaluarea imunizarii naturale a populatiei s-a derulat in perioada 24 martie - 21 aprilie, in randul personalului medical si auxiliar propriu, fiind primul proiect in regim de studiu derulat de MedLife la o scara atat de mare. 
 
Potrivit lui Marcu, studiul va fi extins "urmand sa il facem in dinamica inclusiv asupra valorilor IgM si IgG depistate atat pentru pacientii confirmati cu PCR pozitiv cat si pentru alti subiecti cu PCR nedetectabil pentru a capata o imagine mai clara a vitezei de aparitie a anticorpilor in cazul infectiilor cu noul coronavirus, precum si a persistentei imunitatii pe termen mediu si lung a acestora".
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x