Vaccinul Pfizer anti-Covid, provocari logistice: Cum va fi transportat serul la temperaturi subarctice
vaccinpfizervaccin anticovidvaccin anticoronavirusimunizare colectiva
Una dintre marile provocari ale campaniilor de vaccinare din intreaga lume o reprezinta transportul. Vaccinul anti-Covid Pfizer va trebui transportat la -94 de grade Fahrenheit, respectiv -70 de grade Celsius. Primele doze au ajuns deja in Romania.
Vezi aici detalii: PRIMELE DOZE din Vaccinul anti-Covid ajung de Craciun in Romania
Aproximativ 25 de milioane de doze de vaccin Pfizer pot deveni disponibile in decembrie, 30 de milioane in ianuarie si inca 35 de milioane in februarie si martie, potrivit informatiilor prezentate Academiei Nationale de Medicina in urma cu cateva saptamani. Fiecare persoana care va alege sa se imunizeze va trebui sa faca doua injectii, la o distanta de trei saptamani, pentru ca vaccinul sa fie eficient.
Insa, pana la imunizarea propriu-zisa, trebuie parcurs un drum lung si anevoios.
Jurnalistii
CBS News au relatat o analiza asupra provocarilor logistice cu care se vor confrunta cei de la Pfizer pentru ca vaccinul sa ajunga la public. Vaccinul va fi transportat in ''cutii reci'', unde gheata uscata va mentine temperaturi subarctice, in care vor fi montate dispozitive de monitorizare a temperaturii, dar si dispozitive GPS.
O astfel de cutie ''este cam de marimea unei valize de mana'', se arata in reportaj.
''Exista gheata uscata care o inconjoara si apoi are de fapt un dispozitiv care are un GPS continuu si un monitor de temperatura”, a declarat Tanya Alcorn, vicepresedinte al lantului de aprovizionare globala BioPharma al Pfizer.
''Fiecare cutie rece contine minimum 1.000 de doze de vaccin, ceea ce reprezinta o provocare pentru comunitatile rurale care nu au unde sa le stocheze'', conform sursei citate.
Grupul farmaceutic american Pfizer si societatea germana BioNTech au depus vineri, 20 noiembrie, o cerere la Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) pentru
autorizarea intrarii pe piata a vaccinului lor ARNm, BNT162b2 impotriva SARS-CoV-2, care va permite utilizarea vaccinului in populatiile cu risc ridicat din SUA pana la mijlocul pana la sfarsitul lunii decembrie 2020. Cele doua companii au anuntat ca vor fi gata sa distribuie vaccinul in cateva ore dupa autorizare.
Vaccinul are o eficacitate de 95% demonstrata in studiul clinic de faza 3, iar Comitetul de monitorizare a datelor (DMC) pentru studiu nu a raportat nicio problema serioasa de siguranta legata de vaccin.