Ce nu au de invatat femeile de rand de la Meghan Markle
meghan marklefamilia regalamarea britanieprintul harry
Pandemia de coronavirus, precum si mii de alte probleme existentiale care decimeaza in fiecare minut vieti sau reprezinta o amenintare reala pentru oameni, societati, sisteme, au trecut in plan secund, sau au iesit complet din atentia presei internationale, careia, de cateva zile incoace, "gura nu ii mai tace" pe subiectul interviului oferit de printul Harry al Marii Britanii si sotia sa, Meghan Markle.
Ne vom abate si noi asupra subiectului, doar pentru ca el, in esenta, abunda de "romanism".
Abunda de acea mentalitate regasita foarte frecvent la femeile noastre neaose, de generatie mai tanara, care au cam uitat traditiile culturale de natura familiala, dar si principiile guvernatoare ale portretului moral feminin, pe care bunicile noastre le cultivau atat de simplu, dar atat de nobil si fara tam-tam.
Cand am citit interviul celor doi, am avut impresia ca ma uit la o emisiune celebra de la noi, in care invitatii, numai "unul si unul", vin si isi expun diverse aspecte ale vietii de familie, dand dovada de lipsa oricaror borne morale in existenta lor insipida.
Am vazut in Meghan genul acela de femeie de pe la noi, fara realizari notabile in viata dar care, proptita pe o treapta sociala superioara, incepe sa faca "figuri", ca sa ma exprim mai neacademic, dar foarte sugestiv.
Mi s-a parut ca aud vorba aia veche din popor "soacra, soacra, poama acra".
Mi s-a certificat, in cele din urma (inca o data in viata), faptul ca nobletea umana nu e conferita nici de vreun statut social, nici de vreun titlu pompos. E o calitate umana ce nu poate fi nici simulata, nici mascata. E ceva ce putine femei au, dar si mai putine reusesc sa si-o mentina in lumea in care traim.
Dar e ceva ce, odata ajuns in familia regala, ar trebui sa ai.
In primul rand, indiferent de statutul social, dar mai cu seama facand parte dintr-o familie nobila, ar trebui sa ai decenta de a-ti gestiona problemele familile intr-un cadru cat mai intim si mai restrans. E vorba de respect.
In al doilea rand, din cate stiu, nu dupa povestea lui Meghan Markle s-a cusut carpeta cu "Rapirea din Serai". Femeia asta a stiut cu cine se casatoreste si ca Harry nu e cowboy, ci e print, deci, la pachet vin si niste responsabilitati ce ar trebui asumate, SAU NU, de la bun inceput.
In al treilea rand, atunci cand vorbim despre iubire, vorbim despre "neconditionalitate". Adica, nu poti iubi un om, dar detesta in acelasi timp familia din care face parte, al carei sange ii curge prin vene. Nu poti arunca cu noroi in cei care au facut posibila existenta omului pe care, "teoretic", l-ai luat de barbat fiindca il iubesti.
Nu poti.
Chiar daca ai motive.
Nu poti pentru ca, e vorba despre respectul cu care iubirea vine la pachet, este vorba despre dorinta si puterea de sacrificiu, care vin si ele la pachet cu iubirea.
Te sacrifici, atunci cand iubesti cu adevarat, nu te razvratesti in fata a zeci de milioane de oameni, indepartandu-ti omul iubit de cei care i-au dat viata, l-au crescut si educat.
Bunicile noastre stiau ca tine de nobletea feminina, de arta de a fi femeie, sa ii acorzi barbatului de langa tine rolul lui de barbat, in fata caruia nu trebuie sa mergi la doi metri in spate, dar nici sa il transformi intr-o marioneta publica.
Mesajul asta mi l-a transmis Harry. Ca a ajuns pe mana unui papusar, incantat initial de beneficiile primite de la papusica lui, dar nemultumit ulterior de faptul ca are si responsabilitati.
Pentru ca, in fond, slava Domnului, Meghan nu a plans la palat ca nu are ce manca, ci din niste motive mai mult decat minore (dupa scara de valori a oricui). Cred ca e loc de mai multa putere si forta morala in portretul unei femei care tinde sa ocupe o astfel de pozitie sociala.
Sa plangi pentru fleacuri este o arma feminina, ce-i drept, minunata, dar ea trebuie folosita in cu totul si cu totul alte scopuri, nu in a denigra istoria, cultura si integritatea familiei barbatului tau si, in speta, unei natiuni intregi.
Cred ca e loc de mai multa decenta, putere de asumare si (ceva ce nu va suna bine in urechile multora), "putina supunere" in comportamentul tinerelor generatii de femei. Locul Xenei e deja ocupat in istorie si cred ca mult mai atragator e sa tindem catre personaje care au imbinat atributele feminine pasnic, armonios, senzual, mai degraba decat razboinic si, pe alocuri, josnic.
Citeste si: Lectie de viata de la un tot mai mic print