Corectitudinea politica nu este decat o distopie paguboasa
Teoria "corectitudinii politice" incearca sa acrediteze prostia conform careia indivizii ar fi identici, ca intre oameni nu ar exista diferente specifice de niciun fel si ca toti am fost construiti folosind algoritmul copy/ paste aplicat la nivel global. Omul cu pricina, cel corect politic, nu are nici istorie, nici traditii proprii, nici cultura, nici sentimente, nici visuri, nici culoare, nici sex. Este un cetatean statistic, numai bun sa fie pus la treaba pentru a crea plusvaloare din care sa se infrupte marii papusari ai acestei lumi.
In plina "pandemie" a corectitudinii politice, o echipa mixta formata din psihologi si sociologi a realizat, pentru compania Valuegraphics, specializata in studiul comportamentului uman, o cercetare asupra valorilor la care se raporteaza si pe care le respecta oamenii din diferite colturi ale lumii.
Rezultatul studiului arata cat se poate de clar ca, mai buni sau mai putin buni, mai inalti sau mai scunzi, mai albi sau mai negri, mai femei sau mai barbati, mai pragmatici sau mai visatori, oamenii sunt (din fericire) diferiti.
Iar tocmai aceste diferente fac ca viata fiecaruia dintre noi sa fie, cu adevarat, frumoasa si sa merite sa fie traita.
Studiul mentionat a fost realizat in urma centralizarii datelor obtinute de la peste 500.000 de subiecti din toata lumea.
Conform studiului Valuegraphics, cele mai pretuite 10 valori pe care le respecta (de care sunt preocupati si pe care le pretuiesc) oamenii de pretutindeni sunt, in ordine: Familia, Relatiile interumane, Securitatea financiara, Apartenenta la un grup care impartaseste valori asemanatoare, Comunitatea din care fac parte, Dezvoltarea personala, Loialitatea, Religia/ Spiritualitatea, Siguranta locului de munca si Responsabilitatea (personala si sociala).
Pentru a prezenta rezultatele studiului, realizatorii au impartit, conventional, lumea in urmatoarele noua regiuni: Africa, America Centrala si de Sud, America de Nord, Orientul Mijlociu, Europa, China, Restul Asiei si Pacific/ Oceania.
Iata cum stau lucrurile cu valorile (si altele decat cele anterior mentionate) evaluate de specialistii Valuegraphics:
Statistic, Familia este valoarea cea mai pretuita si respectata de oamenii din toate regiunile investigate.
Comunitatea careia ii apartin indivizii este mai putin importanta pentru oamenii care traiesc in cele mai dezvoltate regiuniale lumii: America de Nord si Europa.
Oamenii din Orientul Mijlociu sunt cei care pretuiesc cel mai mult Loialitatea, in vreme ce Libertatea de exprimare este foarte importanta in America de Nord, dar nu inseamna mare lucru pentru locuitorii din Africa, China si regiunea Pacific/ Oceania.
Respectul fata de semeni este cultivat, cu precadere, in Africa si America Centrala si de Sud, in vreme ce Europa sta cel mai rau la acest capitol.
Respectul fata de autoritati este o valoare importanta in Orientul Mijlociu, cele doua Americi si China.
Traditiile sunt la loc de cinste in Africa si Regiunea Pacific/ Oceania, in vreme ce in Europa si in America de Nord nu prea mai pune nimeni pret pe ele.
Posesiunile materiale sunt o preocupare majora in Europa si America de Nord, dar nu au prea mare insemnatate in Regiunea Pacific/ Oceania si in Africa.
In fine, Moralitatea conteaza cel mai mult in cultura si comportamentul locuitorilor din Orientul Mijlociu, in vreme ce oamenii din America Centrala si de Sud se sinchisesc cel mai putin de ea.
Desigur, rezultatele unei astfel de cercetari nu trebuie sa conduca la judecati generalizatoare si lipsite de nuante, cum ar fi: sud-americanii sunt eminamente imorali sau toti europenii nu sunt preocupati decat de bunastarea lor materiala.
Ceea ce evidentiaza acest studiu este faptul ca oamenii sunt diferiti, iar cultuile si valorile lor sunt complementare.
Si, mai mult decat atat, cercetarea atrage atentia asupra faptului ca asa-zisa corectitudine politica nu este decat o distopie paguboasa.
Sursa foto: maxpixels.net