Epidemie de gripa 2019: Care sunt recomandarile medicilor pentru populatie si ce se intampla cu scolile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Epidemie de gripa 2019: Care sunt recomandarile medicilor pentru populatie si ce se intampla cu scolile
Epidemie de gripa 2019: Care sunt recomandarile medicilor pentru populatie si ce se intampla cu scolile
de Magda Florea la 30 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
epidemie gripa 2019gripaministrul sanatatiivaccinare gripa

Miercuri dimineata, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca in Romania este epidemie de gripa. Numarul imbolnavirilor este cu 53% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, spun autoritatile.

Situatia din ultimele trei saptamani privind gripa in Romania


Saptamana 31.12.2018 – 06.01.2019
 
Infectii respiratorii acute: 52.991
 
Gripa clinica: 349
 
Saptamana 07.01.2019 – 13.01.2019 (prima saptamana epidemica)
 
Infectii respiratorii acute: 90.963
 
Gripa clinica: 1.155
 
Saptamana 14.01.2019 – 20.01.2019 (a doua saptamana epidemica)
 
Infectii respiratorii acute: 117.576
 
Gripa clinica: 4625
 
Saptamana 21.01.2019 – 27.01.2019 (a treia saptamana epidemica)
 
Infectii respiratorii acute: 134.201
 
Gripa clinica: 3393
 

Principalele declaratii ale ministrului Sorina Pintea referitoare la epidemia de gripa

 
"Desi aseara aveam o parte din datele pe care DSP le-a transmis inspectoratelor, aceastea nu au fost concludente pentru ca nu toate spitalele anuntasera toate cazurile de gripa diagnosticate clinic, astfel incat am refacut raportul si putem spune ca s-a inregistrat a treia saptamana consecutiva epidemica.
 
Existand o succesine de cel putin trei saptamani epidemice se constata ca vorbim de o evolutie epidemica a gripei. Activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere regionala in zona de sud si cu focare locale si cazuri sporadice in celelalte zone.
 
De la inceputul sezonului au fost 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma ca ne confruntam cu un sezon gripal mai sever decat cel precendent, ci ca s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme fata de sezonul precedent.
 
Diferenta este ca avem un numar mai mare de cazuri si un numar mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activeaza pe tot teritoriul tarii, chiar daca la intensitate diferita.
Din fericire, aceasta gripa este datorata unei tulpini care are forme usoare si medii de manifestare.
 

Masurile transmise pana acum de Ministerul Sanatatii raman valabile si in timpul epidemiei

 
Masurile pe care Ministerul Sanatatii le-a transmis in teritoriu inca de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplica si in cazul epidemiei. Vaccinarea ramane si in perioada urmatoare solutia pentru prevenirea imbolnavirilor.
 
Specialistii estimeaza ca aceasta circulatie intensa se va mentine si in luna februarie. Monitorizarea circulatiei virusului gripal s-a facut din octomcrie si se va continua pana in mai.
 
La nivelul Ministerului Sanatatii, din cele 1.300.000 doze achizitionate pentru populatia din grupele de risc au fost vaccinate 1.286.250 persoane pana ieri.
 
Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, incepand de maine, vor fi distribuite in tara la DSP-urile care au solicitat acest lucru. De asemenea, au mai fost transmise o serie de recomandari suplimentare.
 
Astfel, se solicita limitarea accesului vizitatorilor in mod real in toate unitatile sanitare, in special in sectiile cu risc, refacerea urgenta a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infectiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toti pacientii care prezinta tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii pacientilor internati, vaccinarea urgenta a personalului medical ramas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipament de protectie si utilizarea corespunzatoare a acestora, refacerea urgenta a stocurilor de antiseptice si dezinfectante.
 
Avem si recomandari pentru populatie. Si acestea au fost transmise incepand din 17 ianuarie. Gripa avem in fiecare an. Gripa evolueaza in mod ciclic cu numar mai mare sau mai mic de cazuri. Nu cred ca e cazul sa ne panicam. Trebuie doar sa aplicam masurile pe care le am comunicat de la inceputul sezonului gripal.”

Citeste si: MedLife se extinde in Ungaria prin achizitionarea pachetului majoritar la Rozsakert Medical Center
 

Ce se intampla cu scolile in timpul epidemiei?

 
Sorina Pintea: "Inspectoratele scolare impreuna cu DSP-urile pot sa ia decizia suspendarii cursurilor unde absenteismul depaseste 20% la clasa sau in scoala”.
 
Medicul Adrian Streinu-Cercel a precizat ca nu este vorba despre un virus cu mutatii: „Vorbim de virusul AH1N1, care a generat majoritatea infectiilor si se face raspunzator si de o mare parte din decese. Dar in general virusul gripal de tip A sunt virusuri care dau epidemii, ca si cel de tip B. Cel de tip B in momentul de fata e putin in circulatie, ceea ce e un lucru bun. Ca atare, nu ne asteptam sa avem multe encefalite, de exemplu. Dar cel de tip A este unul care afecteaza plamanul. Deci trebuie sa ne protejam”.
 
"Fiind vorba de scoli, slava Domnului ca o sa vina o vacanta. Daca lumea intelege sa nu isi duca copiii in mall-uri e un lucru bun. Daca nu intelege acest lucru, ne putem astepta sa avem alte imbolnaviri cu virus gripal”, a mai spus medicul.
 
El a atras atentia ca parintii sa nu mearga cu copiii in locuri aglomerate.
 
De asemenea, ministrul Sanatatii a explicat ca, in ciuda faptului ca exista o circulatie mai intensa a virusului gripal in regiunile de Sud si Sud-Est, problemele in scoli sunt punctuale, astfel incat acestea nu vor fi inchise, precizand ca daca numarul de elevi absenti intr-o unitate de invatamant e de 20% aceasta poate fi inchisa.
 
Sorina Pintea a precizat ca decizia de a suspenda cursurile intr-o clasa sau intr-o scaola apartine Inspectoratului Scoalar pe baza recomandarilor venite de la Directiile de Sanatate Publica.
 
La randul sau, managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a spus ca vacanta intersemestriala de saptamana viitoare este binevenita.
 
“Slava Domnului ca o sa vina o vacanta, scurta sau lunga nu are importanta. Daca lumea intelege sa nu-si ia copiii si sa nu-i duca in malluri este un lucru bun. Daca nu inteleg acest lucru, atunci ne vom astepta sa avem alte imbolnaviri. Recomandarea noastra este ca in aceasta perioada sa-i duca la bunica sau bunicul, nu in mall-uri, unde aglomeratia este foarte mare”, a declarat managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel.
 
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri dimineata ca e declarata epidemie de gripa, deoarece au fost inregistrate trei saptamani epidemice consecutiv si sunt 54 de decese din cauza bolii.
 

Nu se pune problema de carantina, este adoptata doar in situatii extreme

 
Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment in Romania din cauza ciculatiei virusului gripal, a anuntat directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, precizand ca aceasta este o masura luata in situatii extreme, iar "noi traim o situatie normala".
 
"Nu se pune problema de carantina, carantina este adoptata in situatii extreme, situatie pe care nu o traim, traim o situatie normala, daca vreti gripa asa evolueaza cateodata in numar mai mare de cazuri fata de sezoane anterioare. Carantina e o masura adoptata extrem de rar, decisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de obicei. Exista un regulament, tratat international care stipuleaza aceste lucruri", a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.
 

Cum ne ferim de gripa

 
Ministrul Sanatatii spune ca in cazul persoanelor bolnave, e necesara carantina la domiciliu. Acestea nu trebuie sa se duca in locuri aglomerate si sa evite pe cat posibil contactul cu restul familiei sau colegii de munca. Pentru a preveni imbolnavirea, e obligatoriu sa ne spalam pe maini cat mai des, cu apa si sapun, dar si pe fata si in nas, pentru a indeparta microbii. Chiar si la scoala, copiii trebuie sa poarte la ei un dezinfectat de maini, la fel si adultii la locul de munca. De asemenea, atunci cand tusiti sau stranutati, acoperiti-va gura cu un servetel de unica folosinta.
 
"Este vorba despre inconstienta atunci cand vedem ce se intampla in jurul nostru si noi nu facem ce trebuie.
 
Daca esti bolnav, nu te duci la munca. Asa ceva nu se face. Te pui tu pe tine in pericol, apoi pe ceilalti. Mari specialisti nu pot intelege de ce minimele masuri nu sunt cunoscute de cei care ar trebui sa le cunoasca", a declarat Sorina Pintea.
 
Ca masuri preventive, ministrul Sorina Pintea a spus ca exista un set de reguli care ar trebui respectate pentru a ne feri de imbolnavire.
 
"Exista un set de reguli care trebuie aplicate, incepand cu spalatul pe maini. Totul incepe insa de acasa. Casa trebuie aerisita, trebuie sa ne spalam pe maini, iar daca, cumva, prezentam simptomele unei raceli, sa apelam la medicul de familie. Nicidecum la automedicatie. Sunt convinsa ca medicul de familie va da raspunsurile cele mai cuvenite.
 
In cazul in care situatia se agraveaza, putem sa ne prezentam la medicul specialist sau la unitatea primiri urgente. In scoli, dascalii trebuie sa efectueze acel triaj epidemiologic al elevilor. Daca copilul prezinta simptomele unei raceli sau chiar are gripa, ori este trimis la medicul scolar, ori sunt anuntati parintii care il duce la medicul de familie", a spus ministrul. 
 
Sorina Pintea a precizat ca purtatul mastii este obligatoriu, la fel evitarea colectivitatilor.
 
De asemena, copiii nu trebuie dusi la mall, la locurile de joaca.
 
"Trebuie sa evitam prezenta la evenimente si sa folosim batista de unica folosinta la gura atunci cand stranutam sau cand tusim", a conchis ministrul Sanatatii.

Citeste si: Agentiile de turism: Amenzile uriase pregatite de Protectia Consumatorului vor devasta industria

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024
Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!
Life Style

Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!

today27 Mar. 2024
7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte
Life Style

7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x