Exodul fortei de munca adanceste criza companiilor romanesti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Exodul fortei de munca adanceste criza companiilor romanesti
Exodul fortei de munca adanceste criza companiilor romanesti
de Magda Florea la 26 Mar. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
forta de muncamuncitori calificatiexodul fortei de muncaexodul medicilorsalarii uesalarii in europamariri de salarii

Romania este un "generator" de forta de munca pentru intreaga planeta, dar mai ales pentru Europa. Potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, peste 3 milioane de romani au parasit tara in cautarea unui trai mai bun in occident. Din pacate, aceasta cifra a provocat o criza locala a fortei de munca, fara precedent. Angajatorii nu mai gasesc personal calificat, iar o mare parte din populatia activa a Romaniei, care ar putea acoperi aceste nevoi, nu au statut de angajat.

S-ar putea spune ca dincolo de granitele tarii, mai exista o Romanie, o tara formata din cetateni cu aceiasi stramosi, cu acelasi sange, dar raspanditi de soarta si de dorinta unui trai decent, in toata Europa. Peste trei milioane de romani si-au parasit tara natala in cautarea stabilitatii materiale sau a oportunitatilor de dezvoltare.
 
In anul 2015 s-a inregistrat cel mai mare val de emigrari, dupa 2009

In urma cu trei ani au parasit tara peste 195.000 de persoane. Tendinta de crestere a continuat si in 2016, cand numarul emigrantilor a atins 209.456.
 
Potrivit Institutului National de Statistica, 45% dintre cei peste 200.000 de emigranti din 2016, au varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, 26.882 (13%) persoane cu varsta sub 15 ani, 12.730 (6%) persoane cu varsta intre 15 si 19 ani, 32.293 (15%) persoane cu varsta intre 20-24 ani, 37.602 (18%) persoane cu varsta intre 25 si 29 de ani, 24.015 (11%) persoane cu varsta intre 30 si 34 de ani, 20.016 (10%) persoane cu varsta intre 35 si 39 de ani, 16.152 (8%) persoane cu varsta intre 40 si 44 de ani, 15.546 ( 7%) persoane cu varsta intre 45 si 49 de ani, 8.589 (4%) persoane cu varsta intre 50 si 54 de ani, 7.567 (4%) persoane cu varsta intre 55 si 59 de ani, 8.064 (4%) persoane cu varsta peste 60 de ani.
 
Este nevoie acuta de forta de munca pe piata din Romania
 
In 2017 s-a declansat o criza de forta de munca fara precedent pe piata romaneasca. Angajatorii nu mai gasesc personal calificat pentru companiile lor, acestia fiind atrasi de salariile si conditiile de munca mult mai imbucuratoare de peste hotare. Este cazul lucratorilor in domeniul medical, in agricultura, in invatamant, in constructii, etc.
 
Potrivit datelor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortelor de Munca, in perioada ianuarie-august, 58.848 de locuri de munca au fost declarate de catre angajatori, in mod repetat, ca fiind vacante, iar in primele opt luni ale anului 2017 media numarului de locuri de munca vacante declarate de catre angajatori, in mod repetat, a fost de 7.306
 
Astfel, angajatorii au fost nevoiti sa joace rolul statului, oferind circumstante social-economice atractive pentru angajati. De aici, au luat nastere tot soiul de bonusuri la salarii, prime, dar si alte beneficii menite sa determine oamenii sa aleaga un loc de munca in propria tara.

Printre modalitatile cele mai populare prin care antreprenorii romani incearca sa stimuleze forta de munca autohtona se numara:
asigurari medicale, bonusuri de prezenta, sesiuni de team building, acoperirea cheltuielilor de transport sau decontarea unor servicii precum abonamentele la sala.
 
Oameni chemati la munca, de la zeci de kilometri distanta
 
In incercarea de a gasi forta de munca, angajatorii apeleaza si la relocare. Prin acest procedeu, aduc oameni de la distante mari, sa lucreze in companii, transportul fiind suportat de angajator, sau le ofera pime de instalare in noua localitate, daca angajatii aleg sa isi mute domiciliul aproape de locul de munca.
 
Leasingul de personal - o solutie de criza pentru recrutarea personalului cu studii superioare
 
Pe langa clasicele mariri de salarii si bonusuri oferite angajatilor, din ce in ce mai multe companii din diverse industrii apeleaza la leasingul (inchirierea) de personal, potrivit Smartree, companie care activeaza pe piata de externalizare a proceselor de resurse umane. In ultimii ani, sistemul este folosit de foarte multe companii multinationale È‹n cautare de personal cu pregatire si educatie.
 
Companiile cele mai active pe acest segment sunt call center-urile sau centrele de tip shared-services, consultanta IT, companiile din domeniul tehnologiei, telecom, dezvoltare software sau cele È‹n care activitatea este de tip project-based.
 
Angajatorii propun si modelul american - oferirea de actiuni ale companiei
 
Din dorinta de a avea forta de munca pentru business-urile lor, antreprenorii apeleaza la o practica foarte raspandita peste ocean: acordarea de actiuni ale companiei, angajatilor, care devin astfel "part of the story". Chiar daca aceste actiuni nu ofera si dreptul de vot la AGA, beneficiarii primesc dividende si sunt stimulati sa fie mai implicati in bunul mers al companiei.
 
Totusi, solutia sta in mainile romanilor de peste hotare
 
Specialistii in resurse umane considera ca pentru a stopa aceasta criza, intr-un mod eficient si sanatos pentru economie, dar si pentru societate, ar fi ideal ca o parte dintre romanii plecati sa se intoarca acasa.

Insa cine ar abandona un loc de munca platit cu peste o mie de euro in occident, care poate ofera si alte facilitati precum cazare gratuita si mese din partea angajatorului, pentru a veni in Romania, unde salariul minim net nu depaseste 1.500 de lei lunar. De asemenea, personalul calificat este platit cu salarii de cateva mii de euro in afara, in timp ce in Romania obtin venituri ce abia trec pragul de o mie de euro.
 
In fata crizei de forta de munca, Guvernul propune angajarea de personal strain
 
Un document aprobat la finalul anului trecut de catre Guvern, prevede suplimentarea cu 1.500 de locuri a contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi, fata de cel stabilit pentru anul 2017. Astfel, numarul de lucratori permanenti va creste de la 3.000 la 4.000, iar cel al lucratorilor detasati - de la 700 la 1.200.
 
"Pe langa lucratorii permanenti si cei detasati, actul normativ prevede si alte tipuri de angajare sau detasare, respectiv persoane transferate in cadrul aceleiasi companii – 700, lucratori inalt calificati – 500, lucratori sezonieri – 400, lucratori stagiari – 100 si lucratori transfrontalieri – 100", se arata intr-un comunicat emis de Guvern pe aceasta tema.
 
Solutia gasita de autoritati nu este si pe placul specialistilor, care sunt de parere ca nu este o idee profitabila din punct de vedere financiar pentru companii, deoarece angajarea lucratorilor straini este foarte costisitoare.
 
Totusi, personalul strain poate veni si cu mana de lucru ieftina, daca se iau in calcul colaborari cu tari non-UE, precum Vietnam, Nepal sau Sri-Lanka. Desi Guvernul se afla in stadiul de discutii pentru a derula astfel de imprumuturi pe piata fortei de munca, barierele sunt numeroase, iar integrarea acestor oameni este o procedura complexa ce necesita multa atentie si analiza.

Si majorarea salariului de catre Guvern s-a dorit a fi o masura care sa stimuleze forta de munca, insa aceasta nu a stopat fenomenul exodului. Din pacate, angajatii nu resimt un nivel de trai mai ridicat dupa maririle oferite de Guvern, mai ales din cauza inflatiei care a majorat preturile la aproape toate alimentele si serviciile.

Astfel, chiar daca primesc mai multi bani la salarii, romanii platesc facturi mai mari, cumpara alimente mai scumpe si primesc servicii la preturi mai piperate, rezulta avantaj zero.
 
Doar 4,8 milioane de persoane dintr-un total de 8,8 milioane de oameni care formeaza populatia activa, au statut de salariat
 
Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), rata de angajare raportata la populatia apta de munca este de 55% la nivel national.
 
 „Nu se poate sa existe atatea persoane care sa nu lucreze in Romania, e o eroare undeva. Poate ca exista maximum 1 milion de oameni din Romania care sunt someri inregistrati si neinregistrati sau sunt persoane care nu vor sa lucreze, dar cu siguranta nu sunt 4 milioane”, a spus directorul unei firme de recrutare si inchiriere de forta de munca.
 
In municipiul Bucuresti, dintr-un total de 1,12 milioane de persoane care fac parte din populatia activa, peste 960.000 de persoane (86% din total) sunt angajate. Pe judete, cele mai mari rate de angajare sunt in Ilfov (77%), Brasov (71%), Timis (71%), Sibiu (68%) si Cluj (67%). Acestea sunt zonele in care criza de forta de munca a ajuns la cote foarte mari, potrivit angajatorilor.


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Poate un salariat sa schimbe in instanta rezultatul evaluarii facute de angajator?
Companii

Poate un salariat sa schimbe in instanta rezultatul evaluarii facute de angajator?

today02 Dec. 2024
Doi giganti mondiali fac angajari masive in Romania, pe salarii mari!
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Doi giganti mondiali fac angajari masive in Romania, pe salarii mari!

today02 Dec. 2024
Manager de succes in Era Digitala - 7 instrumente utile care-ti usureaza munca
Companii

Manager de succes in Era Digitala - 7 instrumente utile care-ti usureaza munca

today02 Dec. 2024
Mai putini someri in Romania: tinerii raman cei mai afectati
Ultimele stiri economice

Mai putini someri in Romania: tinerii raman cei mai afectati

today02 Dec. 2024
In mod surprinzator, dobanzile la banci scad. Bucurie mare, dar nu pentru creditele noi!
Financiar-Bancar

In mod surprinzator, dobanzile la banci scad. Bucurie mare, dar nu pentru creditele noi!

today02 Dec. 2024
Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?

today01 Dec. 2024
Profesia care-ti asigura in Romania o pensie medie de 25.000 de lei pe luna
Ultimele stiri economice

Profesia care-ti asigura in Romania o pensie medie de 25.000 de lei pe luna

today01 Dec. 2024
Scade numarul pensionarilor de la o luna la alta. Cei ce raman in viata traiesc cu o pensie medie de 2.700 de lei lunar
Economie

Scade numarul pensionarilor de la o luna la alta. Cei ce raman in viata traiesc cu o pensie medie de 2.700 de lei lunar

today01 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Manager de succes in Era Digitala - 7 instrumente utile care-ti usureaza munca
Companii

Manager de succes in Era Digitala - 7 instrumente utile care-ti usureaza munca

today02 Dec. 2024
Mai putini someri in Romania: tinerii raman cei mai afectati
Ultimele stiri economice

Mai putini someri in Romania: tinerii raman cei mai afectati

today02 Dec. 2024
In mod surprinzator, dobanzile la banci scad. Bucurie mare, dar nu pentru creditele noi!
Financiar-Bancar

In mod surprinzator, dobanzile la banci scad. Bucurie mare, dar nu pentru creditele noi!

today02 Dec. 2024
Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?
Banii tai - sectiune de educatie...

Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?

today01 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x