ITM-urile, coplesite de munca la negru
munca la negruitm
O statistica uluitoare, care ar fi trebuit sa bage autoritatile in fibrilatii a trecut aproape neobservata. Pentru ca, nu-i asa, ne pricepem de minune sa ascundem gunoiul sub covor. Este vorba despre faptul ca, in agricultura, unul din trei lucratori munceste la negru.
Ceea ce nu ca este mult, ci de-a dreptul demoralizant pentru cei care mai spera inca la o reglementare durabila pe piata muncii din Romania. Bineinteles ca se poate spune ca “merge si asa”, mai ales in agricultura, unde nu-ti trebuie musai nici prea multa scoala, nici specializari sau carte de munca pentru a da cu sapa. Cu toate ca o astfel de agricultura nu doar ca nu mai reprezinta de mult o afacere, ci doar un “modus vivendi” al batranilor de la tara.
Si daca in cazul agriculturii mai putem gasi, oarecum, cu maxima indulgenta, niscai conditii atenuante, cu totul altfel stau lucrurile cu constructiile. Unde situatia este cel putin la fel de ingrijoratoare, daca nu cumva de-a dreptul dramatica. Mai ales ca, totusi, zilierii de aici nu plivesc palamida sau uda rasadurile de rosii, ci fac blocuri in care locuiesc milioane de romani.
Pentru ca, de ceva vreme, “motorul” revigorarii constructiilor din tara noastra, fie el si unul fals, este reprezentat exclusiv de programele de reabilitare termica a blocurilor. Unde se pompeaza zeci de milioane de euro, in special din fondurile europene. Numai ca, in toate marile orase, “cohortele” de muncitori de pe schele sunt fomate intr-o proportie covarsitoare din muncitori la negru. Astfel ca nu ai cum sa nu-ti faci o cruce mare gandindu-te la calitatea lucrarilor efectuate, de cele mai multe ori, cu tigara in gura si mana pe PET-ul de bere. Insa o alta problema, cel putin la fel de grava este reprezentata de faptul ca prin folosirea acestor zilieri adusi cu autobuzele din sate tot mai indepartate, firmele care folosesc
munca la negru le iau fata celor care se bazeaza pe constructori specializati.
Moment in care, bineinteles, ar trebui sa intervina Inspectoratele Teritoriale ale Muncii. Adica acei inspectori de la ITM-uri care terorizeaza pe cei care deruleaza activitati comerciale stabile, cum ar fi, mai ales, proprietarii de restaurante. Pentru ca, nu-i asa, de la acestia tot mai”smulg” cate ceva.
In schimb, ITM-urile se arata “neputincioase” in fata fenomenului muncii la negru in constructii. Asa ca nu fac nici macar controale de forma, pentru ca asta ar insemna automat “inghetarea” tuturor santierelor existente. Santiere care reprezinta un puternic capital electoral pentru primarii care, de multe ori, fac parte din aceleasi partide cu politicienii care i-au numit pe functii si pe cei de la ITM-uri…