Miscarile de strada declansate in Europa de esecul campaniei de vaccinare vor incepe, in mod firesc, sa fie purtatoare si ale altor mesaje de nemultumire sociala - si nu va fi deloc bine
Manifestatii de protest impotriva restrictiilor impuse de autoritati din pricina pandemiei nu au loc doar in Romania, ci au devenit o constanta in toata tarile Uniunii Europene. Pe de o parte, oamenii sunt indreptatiti sa se revolte in conditiile in care la mai bine de trei luni de la inceperea campaniei de vaccinare pandemia se arata a fi mai periculoasa decat inainte de debutul imunizarii.
Daca nemultumirea populatiei este intemeiata, felul sfidator si violent in care aceasta nemultumire se manifesta nu are justificare.
Una peste alta, Uniunea Europeana a esuat lamentabil in incercarea de a gestiona Campania de vaccinare.
In octombrie 2020, Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, spunea ca cele 27 de tari ale Uniunii vor avea acces la vaccinurile cele mai promitatoare in lupta impotriva pandemiei.
Dupa sase luni, tarile UE au fost nevoite sa inaspreasca restrictiile si chiar sa apeleze din nou la masura extrema a carantinei. Asta in vreme ce campania de vaccinare a demarat deja de mai bine de trei luni.
Obiectivul declarat al Uniunii a fost ca, pana la sfarsitul verii acestui an, sa fie vaccinate 70% din populatia statelor membre, astfel incat sa se ajunga la pragul dorit al imunizarii in masa.
Acest obiectiv este ratat. Conform unui studiu realizat de Universitatea Oxford, pana la ora actuala in Germania, Franta si Italia, de pilda, procentul populatiei vaccinate este de sub 10%, ceea ce a facut ca numarul cazurilor de imbolnavire raportat la 1 milion de locuitori sa fie mai mare decat in luna ianuarie a acestui an.
Prin comparatie, Marea Britanie a vaccinat 41% din populatie, Statele Unite - 23%, iar Israelul - 40%.
Sunt mai multe cauze care au generat aceasta situatie.
Una dintre ele este intarzierea adoptarii unei strategii comune de vaccinare la nivelul celor 27 de state membre UE.
Din aceasta pricina, UE a definitivat strategia de vaccinare la 27 decembrie anul trecut, cu trei saptamani dupa ce acest lucru fusese realizat in Marea Britanie, doua saptamani dupa Statele Unite si o saptamana dupa Israel.
La randul lor, furnizorii de vaccinuri au creat disfunctii de aprovizionare, din diferite motive.
Fata de celelalte tari UE, Ungaria a cautat singura solutii pentru a depasi aceasta situatie si a apelat la importul de vaccinuri Sputnik V din Rusia si Sinopharm din China.
Procedand astfel, Ungaria este tara care a reusit, pana in prezent, sa vaccineze cel mai mare procent din populatie dintre toate statele UE - 24%.
O alta cauza a procentului mic de persoane vaccinate in tarile Uniunii este proasta (prin urmare ineficienta) campanie de promovare a beneficiilor vaccinarii.
Aici, fiecare tara s-a descurcat de capul ei si, se vede treaba, ca mesajele institutiilor de sanatate publica nu s-au dovedit a fi suficient de convingatoare.
Cu cateva zile in urma, cancelarul Angela Merkel a declarat ca situatia, la nivel european, in general, este grava, numarul de cazuri de imbolnavire creste exponential, iar capacitatea serviciilor medicale de terapie intensiva risca sa fie depasita.
In aceste conditii, este de asteptat ca miscarile sociale sa capete amploare in tarile UE, fiindca e greu sa faci acum pe cineva sa inteleaga de ce, dupa trei luni de la inceperea campaniei si dupa inasprirea restrictiilor, pandemia nu numai ca nu da inapoi, dar devine din ce in ce mai agresiva.
Iar miscarile de strada odata declansate vor incepe, in mod firesc, sa fie purtatoare si ale altor mesaje de nemultumire - salarii, locuri de munca, inegalitati si inechitati sociale etc. etc.
Si nu va fi bine pentru nimeni.
Sursa foto: pexels.com