Criza provocata de pandemia de coronavirus a adus modificari semnificative in topul oraselor de pe glob in care se traieste cel mai bine, multe dintre cele mai mari metropole europene negasindu-si loc in Top 10 in acest an. In aceste conditii, nu mai putin de opt orase din zona Asia - Pacific au ajuns in acest an in Top 10, raspunsul tarilor din aceasta regiune la pandemie fiind unul mult mai strict si mai eficient.
Topul realizat de specialistii din cadrul The Economist Intelligence Unit a luat in considerare peste 30 de factori calitativi si cantitativi, acestia acoperind cinci categorii principale: stabilitate (25%), cultura si mediu (25%), asistenta medicala (20%), infrastructura (20%) si educatie (10%).
Potrivit celor care au intocmit acest studiu, criza provocata de pandemia de coronavirus a afectat puternic viabilitatea globala, orase importante din toate colturile lumii fiind in prezent mult mai putin viabile decat inainte de a incepe pandemia. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, regiunea europeana pare sa fi fost cea mai afectata regiune geografica din intreaga lume.
Revenind acum la primele pozitii din top, pe prima treapta a clasamentului realizat de cei de la The Economist Intelligence Unit regasim orasul Auckland din Noua Zeelanda, acesta fiind considerat orasul cu cel mai ridicat nivel de trai in 2021. Podiumul este completat de Osaka din Japonia, respectiv de Adelaide din Australia.
Top 5 continua in cele din urma cu Wellington din Noua Zeelanda, respectiv cu Tokyo, capitala Japoniei. Locul 6 in acest top este ocupat de Perth din Australia, in timp ce pe locul 7 regasim primul oras european din Top 10, si anume Zurich. Pe locul 8 se regasesc doua orase, nivelul de trai fiind considerat similar in ambele - Geneva din Elvetia, respectiv Melbourne din Australia. In cele din urma, Top 10 este incheiat cu un alt oras din Australia, si anume Brisbane.
Asa cum precizam si in randurile anterioare, multe orase europene importante nu se mai regasesc in acest an in topul oraselor cu un nivel ridicat de trai. Spre exemplu, Viena, orasul care a ocupat prima pozitie in acest top doi ani la rand, in 2018 si in 2019, a cazut in acest an pana pe locul 12. Un alt exemplu foarte bun este reprezentat si de Hamburg, un oras care a cazut in acest an in top cu nu mai putin de 34 de locuri, pana pe locul 47.
Asa cum era de asteptat, pe ultimele locuri ale acestui clasament se regasesc orasele din zonele de conflict ale lumii, acolo unde nivelul de trai si gradul de siguranta se afla la un nivel minim. Astfel, pe ultimele locuri in topul intocmit de cei de la The Economist Intelligence Unit se regasesc Damasc (Siria), Lagos (Nigeria), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Dhaka (Bangladesh), Alger (Algeria), Tripoli (Libia), Karachi (Pakistan), Harare (Zimbabwe), Douala (Camerun) si Caracas (Venezuela).
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea