Prea putini furnizori de servicii sociale beneficiaza de finantare locala
servicii socialefinantare ongfonss
Autoritatile coopereaza insuficient cu ONG-urile care furnizeaza servicii sociale pentru grupurile vulnerabile - aceasta a fost concluzia celui mai recent eveniment organizat de catre Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS).
FONSS reuneste 21 de furnizori de servicii sociale din regiunea de Nord-Est si intentioneaza sa se extinda si la nivelul celorlalte regiuni din tara.
In cadrul evenimentului "Serviciile sociale - intre politici publice si beneficiari", s-a pornit de la premisa ca doar unul dintre cei 23 de furnizori privati de servicii sociale din aceasta regiune a beneficiat de finantare la nivel local.
Una din cele mai semnificative probleme care se mentine la nivel national este legata de
subventiile acordate de Ministerul Muncii.
In conditiile in care exista neconcordante intre serviciile eligibile pentru finantare si proiectele derulate de ONG-uri, obtinerea finantarii devine foarte dificila.
Asa cum nici numarul angajatilor nu poate fi impus in mod arbitrar prin normele stabilite de catre Minister, ci trebuie sa raspunda nevoilor beneficiarilor.
Este momentul ca autoritatile, atat la nivel central cat si la nivel local, sa recunoasca importanta contributiei ONG-urilor in domeniul social si necesitatea unei mai bune cooperari in aceea ce priveste transparenta legislatiei si acordarea de fonduri.
Astfel, FONSS a contribuit, alaturi de alte formatiuni, la
demersuri nationale importante precum:
- elaborarea legislatiei secundare si tertiare din domeniul achizitiilor publice de servicii sociale
- norme metodologice de aplicare a Legii privind Economia Sociala
- aprobarea Strategiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si a Planului de actiune aferent 2016-2020
- infiintarea fondului de handicap (abilitare) si utilizarea acestuia pentru finantare
- modificarea procedurii de autorizare si functionare a unitatilor protejate
Evenimentul s-a desfasurat in cadrul proiectului
"Vocea ONG", un demers inovator, care prevede infiintarea unei intreprinderi sociale care sa genereze venituri si sa ofere servicii competitive necesare sectorului ONG.
De asemenea, acest proiect a fost lansat in vederea cresterii capacitatii de dezvoltare strategica si implicarii ONG-urilor in realizarea politicilor publice din sectorul serviciilor sociale.
Sursa: fonss.ro
Foto: pixabay.com