Promisiunile fac parte din categoria celor care dau foarte bine pe hartie, formulate in titluri succinte si imbietoare, insa nu rezista pentru mult timp unei priviri mai scrutatoare. Un simplu calcul aritmetic, de exemplu, demonteaza constructia de chibrituri care poarta numele de Ordonanta de urgenta nr. 79/2017.
Noi acte normative publicate recent si la foc rapid în Monitorul Oficial promit ca salariatii anului 2018 se vor bucura de asemenea imbunatatiri legislative si cresteri pe linie economica marca PSD-ALDE incat sa reduca la tacere pana si ultimele zvacniri protestatare din Piata Victoriei.
Promisiunile fac parte din categoria celor care dau foarte bine pe hartie, formulate in titluri succinte si imbietoare, insa nu rezista pentru mult timp unei priviri mai scrutatoare. Un simplu calcul aritmetic, de exemplu, demonteaza constructia de chibrituri care poarta numele de Ordonanța de urgență nr. 79/2017.
Una dintre masuri anunta o crestere semnificativa in deducerea personala, acea scutire de impozit care se acorda in functie de numarul persoanelor din intretinere, dar si de venituri.
In prezent, deducerea personala se aplica numai in cazul celor cu venituri de pana la 3.000 de lei brut. Insa, conform prevederilor „revolutiei fiscale” si „cresterii” salariului brut, aceasta cota neimpozitata din salariu ar trebui sa urmeze si ea un trend de varf, urcand beneficiarii pana la un plafon de 3.600 de lei.
La o prima vedere, guvernul pare sa fi acordat un avantaj fiscal celor cu venituri medii.
In Codul Fiscal, se regasesc urmatoarele precizari:
”Persoanele fizice (...) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza”.
Dar, cum contributiile sociale vor trece de la angajator la angajat, salariul brut va fi calculat dupa alte reguli si nu va duce la cresterea salariului net maxim, iar deducerea personala va ramane aceeasi.
Una dintre marile asteptari pe a caror platforma a castigat PSD alegerile a fost cresterea veniturilor la stat.
Medicii ar fi trebuit sa primeasca o leafa mai mare care sa ii convinga sa nu emigreze, cu tot know-how-ul, spre tari mai calde. Termenul limita pentru suma prevazuta in legea salarizarii unitare expira la 1 ianuarie 2018.
Dupa ultimele amanari de calendar, ziua de plata s-a mutat in martie 2018, iar pana atunci e cale lunga de intors.
Printre schimbarile neprevazute de programul de guvernare PSD, s-a cuibarit si transferul IT-istilor in categoria celor care platesc impozite.
S-a implinit un an de cand PSD promitea ca medicii si IT-ul sa fie fericitii scutiti de impozite. Ordonanta de Urgenta nu numai ca a uitat sa mareasca si sa treaca salariile medicilor la impozit de 0%, dar a pricopsit IT-ul cu noi taxe pe venit.
Decizia pare contraintuitiva, mai ales in contextul in care Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, deplange deficitul de forta de munca din Romania, asigurandu-i pe tinerii in prag de specializare ca, “daca maine sunt 12.000 de absolventi de IT, ei vor fi imediat absorbiti de piata in urmatoarea saptamana.”
Specialistii avertizeaza ca angajatii in sectorul IT vor inregistra o scadere de salariu net de minimum 6,5%, chiar si in ciuda scenariului ideal in care angajatorii lor sunt de acord sa le mareasca salariul brut.
Nici intreprinzatorii romani nu se pot astepta la vreme buna pe noul drum fiscal 2018.
Pana la aceasta data, cele 43.000 de firme SRL-D (societatile debutante cu raspundere limitata) erau scutite de la plata contributiilor sociale pentru pensii pentru o afacere de o durata maxima de trei ani si nu mai mult de patru angajati.
China ofera deduceri fiscale de pana la 1.500 de dolari afacerilor de tip start-up infiintate de someri si tineri absolventi, pe cand Polonia a excelat cu atata gratie in importul de tehnologie incat va primi un nou campus Google in Varsovia, centrul financiar al tarii.
In acest timp, guvernul Tudose taie promisiuni de pe lista. Antreprenorii cu venituri mai mici de 24.000 de lei pe an vor fi nevoiti sa plateasca in continuare impozit, la fel si cei cu salarii si pensii de sub 2.000 de lei pe luna.
Cand PSD a laudat, la finalul lunii noiembrie, implinirea a 100 de masuri din programul de guvernare in primele 10 luni ale anului, multe lucruri au fost trecute sub tacere. In contul onestitatii depline, le aducem la cunostinta.
Guvernul Tudose a reintrodus supraacciza la carburanti, a bulversat mediul de afaceri cu un derutant „split TVA”, a depreciat leul pana la un ROBOR nemaiintalnit in ultimul deceniu, si-a permis sa piarda controlul asupra cresterii dobanzilor la creditele in lei, in tot acest timp instrainand investitorii straini si partenerii UE.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si