Expertii sint de parere ca toate acestea sunt, intr-adevar, neobisnuite, dar nu semne ale sfarsitului lumii.
Furtunile, grindina sau fulgerele pot ucide, de asemenea, pasarile, in timp de tornadele si vartejurile de apa pot absorbi pesti de marime mica sau broaste pe care sa-i arunce apoi la mare distanta. Cauzele trebuie cautate si in societatea umana, ca, de exemplu, artificiile, cablurile de electrificare sau coliziunile cu masini mari care pot explica moartea pasarilor.
"Stiinta se zbate sa explice aceste lucruri. Sunt exemple de suprize pe care natura ni le poate inca face", a spus Nick Nuttall, purtator de cuvant al UNEP, citat de Reuters. "Este nevoie de mai multa munca de cercetare".
Amenintarile noi ca poluarea si schimbarea climei pot fi factori care accentueaza stresul din lumea animalelor.
In cursul aceste saptamani, aproximativ 500 de pasari moarte au fost descoperite in Louisiana, 5.000 in Arkansas de Anul Nou, multe dintre ele fiind din specia mierle cu aripi rosii. Autoritatile suedeze au inceput investigatiile privind moartea a 100 de stancute gasite moarte in strada in Falkoping. "Am efectuat autopsia a cinci dintre pasari ieri si am descoperit ca a avut loc o sangerare interna, dar nu s-au gasit leziuni externe", a spus Marianne Elvander de la Institutul National Veterinar din Suedia.
Nu e gripa aviara
Elvander a declarat ca pasarile nu au murit din cauza unor boli ca gripa aviara, principala teama in astfel de cazuri. Teorii adiacente sustin contactul violent al stolului cu un camion.
In Beebe, Arkansas, a fost lansata o teorie conform careia pasarile s-au speriat din cauza artificiilor si apoi s-au lovit de cladiri sau alte obiecte dure. Un argument care sustine acest punct de vedere este acela ca mierlele zboara in grupuri mari si vad prost noaptea.
Un zoolog de la Muzeul de Istorie Naturala din Norvegia, Petter Boeckman,spune ca pulicitatea a amplificat evenimentul care nu este decat "un exemplu clasic de producere simultana a unor anomalii". El a mai adaugat ca au mai avut loc morti in masa ale pasarilor, dar acestea s-au produs in larg sau in zone rurale si au trecut neobservate.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea