Proiect de Lege: cota unica de 16% reducere la impozit in cazul sponsorizarilor
sponsorizarereducereimpozitapador-ch
APADOR-CH a gandit un Proiect de Lege prin care doreste sa obtina o cota unica de reducere de 16% din baza impozabila pentru sponsorizari. In acest moment cotele sunt de 10%, 8% sau 5%, in functie de domeniile in care se face sponsorizarea. Deocamdata propunerea este in lucru la Parlament.
Initiativa legislativa are ca obiect modificarea si completarea Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare. Ea este rezultatul unei consultari intre semnatari si reprezentantii mediului asociativ, reuniti in jurul Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - ComitetulHelsinki (APADOR-CH).
Una dintre problemele identificate, ce face obiectul acestei propuneri legislative, o reprezinta insuficienta stimulentelor financiare pentru sponsori si inexistenta unor astfel de stimulente pentru donatori.Sponsorizarea, ca si donatia, este o sursa de venituri pentru asociatii si fundatii, prevazuta de art.46 alin. l, lit. e) si alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii sifundatii.
Potrivit unei cercetari efectuate in anul 2010 de APADOR-CH, pe parcursul anului 2009, un numar de 36 din cele 50 de organizatii respondente au primit sponsorizari. Respondentii au precizat ca prefera sa primeasca sponsorizari si nu donatii datorita lipsei costurilor pentru parti si a simplitatii formei actului juridic civil pe care trebuie sa il incheie. Contractul de sponsorizare nu este necesar sa fie incheiat la notariat, in forma autentica si nu necesita niciun cost suplimentar din partea sponsorului. In plus, spre deosebire de donatii, in cazul sponsorizarilor, legea prevede unele stimulente financiare.
Chiar daca stimulentele sunt minime, sponsorizarea prezinta mai multa atractivitate decat donatia, intrucat pentru donator nu exista niciun stimulent. In mod evident, motorul sponsorizarii este reprezentat de facilitatile fiscale prevazute de legepentru sponsori, conform art. 8 din Legea 32/ 19941994 privind sponsorizarea, cu modificarile sicompletarile ulterioare.
Astfel, persoanele fizice sau juridice romane, care efectueaza sponsorizari beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizarilor, dar nu mai mult de:
- 10% din baza impozabila pentru sponsorizari in domeniile: cultura, arta, invatamant, sanatate,asistenta si servicii sociale, actiuni umanitare, protectia mediului;
- 8% din baza impozabila pentru sponsorizari in domeniile: educatie, drepturile omului, stiinta-cercetare fundamentala si aplicata, filantropic, de intretinere, restaurare, conservare si punerein valoare a monumentelor istorice, sport - cu exceptia fotbalului;
- 5% din baza impozabila pentru sponsorizari in domeniile: religios, social si comunitar,reprezentarea intereselor asociatiilor profesionale, fotbal
Persoanele fizice sau juridice straine, care datoreaza statului roman, conform legii, un impozit pentru un venit realizat in Romania si care efectueaza sponsorizari beneficiaza, de asemenea, de reducerea bazei impozabile cu echivalentul in lei al sponsorizarii calculat la cursul de schimb valutar al zilei, la data efectuarii transferului de proprietate, in aceleasi cote aplicate persoanelor fizice sau juridice romane.
In opinia initiatorilor legii este necesara o “cota unica” de reducere a bazei impozabile pentru sponsori, intrucat nu exista argumente rezonabile pentru a diferentia, ca in prezent, cotele intre l0, 8 si 5 procente infunctie de natura activitatilor.
Fiecare dintre activitatile care pot fi sponsorizate au o importanta egala si acordarea de facilitati egale poate duce la o dezvoltare echilibrata a domeniilor respective. Avand in vedere ca, in prezent, cota unica de impozitare este de 16%, din ratiuni de echitate, sustinem ca se justifica o cota unica de reducere de 16% din baza impozabila pentru sponsorizari.
De asemenea, se considera ca un astfel de tratament fiscal ar trebui sa se aplice si in cazul donatiilor, in sensul reducerii bazei impozabile cu echivalentul donatiei, fara a depasi cota de 16% din baza impozabila. In prezent, desi au o aceeasi natura (ambele sunt acte cu titlu gratuit, liberalitati), numai pentrus ponsorizari sunt prevazute facilitati fiscale, nu si pentru donatii, ceea ce este inechitabil si chiar discriminatoriu.
In acest sens, se vrea modificarea si completarea art. 8 din Legea nr. 32/1994, in sensul prevederii cotei unice de reducere de 16% din baza impozabila, precum si completarea aceluiasi articol prin introducerea, dupa alin. 3, a unui nou alineat in care sa se prevada acelasi tratament fiscal si pentru donatii.
Propunerea legislativa pentru modifcarea si completarea Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, se afla in acest moment spre dezbatere in Senat, asteptand avizele din partea Comisiilor abilitate si apoi sa fie luat in discutie de parlamentari.