Oratoria - una dintre cheile de aur ale succesului!
Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand aveti de sustinut o prezentare (sau, in general, cand va adresati unei audiente), pentru a va asigura ca va veti face inteles(asa), sunt urmatoarele:
Pregatirea este intotdeauna subestimata. Cu toate acestea, este unul dintre cei mai importanti factori implicati in obtinerea unei comunicari de succes. De aceea, cand este posibil, oferiti-va timpul necesar pentru a va pregati speech-ul, tinand cont de intregul proces al comunicarii (emitator, mesaj, canal, receptor, feed-back si context).
Faptul de a acorda suficienta atentie fiecaruia dintre aceste elemente va sustine o comunicare cat mai eficienta si mai bine tintita.
Pentru a fi cu adevarat pregatit(a) pentru un discurs, trebuie sa raspundeti, in prealabil, la urmatoarele intrebari:
1. Cu cine comunicati
?
Care sunt interesele auditoriului, valorile si asteptarile sale
?
Care sunt elementele care ii unesc pe ascultatori cu ceilalti oameni si, pe de alta parte, prin ce anume se diferentiaza?
2. Ce doriti sa comunicati? Una dintre modalitatile de a raspunde la aceasta intrebare este sa va puneti problema "criteriului succesului".
Cum stiti daca si cand ati reusit sa comunicati cu succes ceea ce aveati in minte?
3. Cum este cel mai bine sa comunicati? Limbajul verbal este important aici, ca si limbajul trupului. Alegeti cuvintele, mimica si gesturile tinand cont de specificul audientei. Planificati un inceput, un punct de mijloc si un final. Daca timpul si locul permit, luati in calcul folosirea unor materiale audio-video.
4. Cand comunicati? "Timing"-ul este foarte important. Dezvoltati-va acest simt! Exista un timp pentru a vorbi si unul pentru a tacea. Uneori, este mai bine sa faci o scurta pauza, decat sa lasi porumbeii sa zboare!
5. Unde comunicati? Care este contextul fizic al comunicarii? Poate aveti timp sa vizitati sala si sa modificati ceva in decor. Verificati vizibilitatea si functionabilitatea materialelor video ajutatoare.
6. De ce comunicati? Pentru a converti auzul in ascultare, trebuie sa stiti foarte bine care este motivul pentru care v-ar asculta (sa le si comunicati acest motiv daca gasiti ca este necesar).
Ce anume i-ar determina sa va asculte cu atentie? Aceasta implica faptul de a cunoaste valoarea si gradul de interes cu privire la ceea ce vreti sa prezentati.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii