Adevarul este ca orientarea si montajul corect al panourilor solare sunt esentiale pentru a obtine maximum de energie din fiecare raza de soare. Si vestea buna e ca, desi poate parea complicat, cu cateva principii clare si cateva trucuri din partea celor care au trecut deja prin acest proces, iti poti transforma investitia intr-un succes garantat.
Fie ca iti doresti sa iti optimizezi eficienta energetica sau pur si simplu sa eviti greselile comune, in acest articol vei gasi vei gasi cateva informatii de care ai nevoie.
Atunci cand alegi sa instalezi panouri solare, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este locul de montaj. In general, exista doua optiuni principale: pe acoperis si pe sol. Fiecare varianta are particularitatile sale, iar alegerea corecta depinde de spatiul disponibil, bugetul si preferintele tale.
Montarea panourilor solare pe acoperisuri este cel mai comun tip de instalare, fiind preferat pentru ca economiseste spatiu si asigura o buna expunere la soare. Totusi, exista diferente importante intre acoperisurile inclinate si cele plate.
Acoperisuri inclinate:
Acoperisuri plate:
Pentru acoperisurile plate, panourile trebuie montate pe suporturi speciale de inclinare (suporturi triunghiulare sau sine cu unghi reglabil) pentru a asigura unghiul optim.
Montarea pe sol este o optiune excelenta pentru proprietatile care dispun de spatiu liber suficient si ofera mai multa flexibilitate in orientarea panourilor.
Structuri de suport:
O instalare solida si durabila a panourilor solare depinde foarte mult de calitatea sistemului de prindere si de modul corect in care sunt fixate componentele. Indiferent daca montezi panourile pe acoperis sau pe sol, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte tehnice:
Aluminiu anodizat:
Otel inoxidabil (clasa 304 sau 316):
Otel galvanizat:
Suruburi si bolturi:
Exista doua tipuri principale:
Asigura-te ca grosimea clemelor este compatibila cu grosimea panoului solar (de obicei 30 - 40 mm).
Sine de montaj:
Toate suruburile, clemele si structurile de sustinere trebuie sa fie:
Panourile solare au cadre de dimensiuni diferite, iar unele sisteme de prindere sunt concepute special pentru anumite grosimi de rame (de exemplu, 35 mm sau 40 mm). Daca montezi panourile pe sol, unele modele necesita rame speciale care sa permita fixarea pe structuri verticale sau orizontale. In cazul utilizarii trackere-lor solare, trebuie sa te asiguri ca imbinarile permit miscarea continua fara a deteriora panoul sau structura de suport.
In Romania, fiind situata in emisfera nordica, panourile solare ar trebui orientate intotdeauna spre Sud. Aceasta orientare permite captarea maxima a energiei solare pe parcursul intregii zile, in special in intervalul orar 10:00 - 16:00, cand intensitatea luminii este cea mai mare.
Unghiul de inclinare al panourilor este un alt factor important, iar alegerea lui depinde de destinatia sistemului fotovoltaic si de sezonul predominant pentru care doresti sa optimizezi productia. Daca iti doresti o performanta anuala echilibrata, unghiul de inclinare ar trebui sa fie aproximativ egal cu latitudinea locului – in cazul Romaniei, asta inseamna aproximativ 45°.
Daca vrei sa optimizezi productia in functie de anotimp, iata ce trebuie sa stii:
Asadar, instalarea corecta a panourilor solare are un impact major asupra eficientei acestora, iar orientarea adecvata poate maximiza productia de energie. Prin adoptarea energiei solare, nu numai ca economisim resurse, dar contribuim si la protejarea mediului inconjurator. Cu informatia corecta si resursele potrivite, fiecare dintre noi poate face o diferenta.
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii