Ce s-ar intampla cu lumea asa cum o stim noi astazi daca toate fisierele secrete criptate s-ar deschide brusc si ar putea fi accesate de oricine? Este un scenariu care da multe batai de cap specialistilor din lumea intreaga, acestia vorbind deja in mai multe randuri despre pericolul unei “apocalipse cuantice”. Ar fi un adevarat dezastru informatic la nivel urias, care ar da peste cap intreaga lume in numai cateva clipe, provocand pagube care depasesc limita imaginatiei.
Dezvoltarea tehnologica din ultimii ani a adus in prim plan asa numitele computere cuantice, niste calculatoare mult mai puternice si mai complexe decat cele pe care le stim cu totii in ziua de astazi. Potrivit oamenilor de stiinta, calculatoarele clasice si-au atins potentialul maxim, fiind nevoie de noi sisteme de calcul care sa poata rezolva problemele din ce in ce mai complexe ale prezentului.
Un calculator cuantic are in spate un model de functionare complet diferit in comparatie cu un calculator clasic, acesta fiind mult mai puternic si mai rapid decat orice alt dispozitiv comun pe care il cunoastem noi. Spre exemplu, pentru a decripta anumite date, un calculator normal ar avea nevoie chiar si de cativa ani pentru a duce la bun sfarsit misiunea. In comparatie, la nivel teoretic cel putin, un computer cuantic ar putea sa rezolve acelasi lucru in numai cateva secunde.
Investitiile pentru dezvoltarea unor astfel de computere cuantice sunt din ce in ce mai semnificative in ultimii ani, oamenii de stiinta sustinand ca astfel de calculatoare vor putea rezolva tot felul de probleme actuale cu care se confrunta umanitatea. Un exemplu in acest sens este dat de Guvernul Marii Britanii, care a investit masiv in ultimii ani in Centrul National de Calcul Cuantic din dorinta de a revolutiona cercetarea in acest domeniu. La randul lor, Statele Unite, China, Rusia si alte forte ale planetei fac eforturi si investesc fonduri semnificative in aceasta directie.
Toata activitatea pe care o facem fiecare dintre noi in fiecare zi pe internet este criptata, incepand de la timpul petrecut pe retelele de socializare si pana la cumparaturile online sau tranzactiile bancare pe care le facem. Lucrurile se vor complica extrem de tare atunci cand vor aparea aceste computere cuantice, care vor fi atat de puternice incat sa sparga aceasta criptare.
Ajuns in mainile cui nu trebuie, un astfel de computer cuantic ar putea provoca pagube care depasesc limita imaginatiei. Spre exemplu, cine ar avea un astfel de calculator cuantic suficient de puternic va putea sterge conturi bancare ale oamenilor din intreaga lume sau va putea inchide complet sistemele de aparare guvernamentale. O astfel de avertizare a venit recent chiar din gura lui Harri Owen, director de strategie al companiei PostQuantum.
Autoritatile din lumea intreaga sunt insa constiente de pericolul unei astfel de “apocalipse cuantice”, un oficial britanic declarand sub protectia anonimatului ca se fac deja demersuri pentru a preveni astfel de probleme. In regatul Unit, toate datele guvernamentale clasificate drept “top secret” utilizeaza noi forme de criptare despre care specialistii sustin ca nu pot fi doborate de astfel de computere cuantice. La aceeasi problema lucreaza deja si cele mai mari companii din domeniul tehnologiei, precum Google, IBM, Microsoft sau Intel.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea