ANALIZA. Ce se intampla cu investitiile in tehnologie, in contextul riscului de recesiune in SUA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA. Ce se intampla cu investitiile in tehnologie, in contextul riscului de recesiune in SUA
Ce se intampla cu investitiile in tehnologie, in contextul riscului de recesiune in SUA
de Cristina Enescu la 02 Sep. 2022
Urmareste-ne pe Google News
tehnologierecesiune suainvestitii

Scaderile au continuat sa predomine pe pietele de capital in aceasta saptamana. Actiunile incheiasera  deja saptamana anterioara cu o stare negativa, traderii dorind sa auda mult asteptatul discurs al Presedintelui Rezervei Federale din SUA(Fed), Jerome Powell, de la Jackson Hole.
 

 
 
Bloomberg a raportat ca indicele Nasdaq 100 a inregistrat cea mai ampla scadere vinerea trecuta de la saptamana incheiata pe 10 iunie.
 
Modificarea pozitiei Fed este un factor care a dat peste cap planurile investitorilor. Acestia sperau la o schimbare de atitudine, dinspre una de inasprire a conditiilor monetare catre una neutra.
 
In schimb, banca a afirmat ca este hotarata sa controleze inflatia si isi propune sa continue reducerea bilantului prin inaspriri cantitative si majorari ale ratelor de dobanda.
 
Ideea unei „aterizari line (soft landing)" pare de domeniul trecutului. Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, urmareste acum un scenariu mult mai dificil pentru economie pentru a pune capat inflatiei crescute.
 
Este cunoscut sub numele paradoxal de „recesiune de crestere (growth recession)". Spre deosebire de o aterizare usoara, este o perioada prelungita de crestere economica la niveluri scazute si somaj in crestere, dar care se opreste inainte de o contractie totala a economiei.
 
Astfel, in prezent obiectivul Fed este de a reduce inflatia prin incetinirea cresterii sub potentialul sau, pe care oficialii il considera a fi de 1,8%.
 
Presedintele Fed a declarat ca reducerea inflatiei va necesita, probabil, o perioada sustinuta de crestere sub tendinta. „Mai mult decat atat, va exista foarte probabil o oarecare atenuare a conditiilor de pe piata muncii", ceea ce, in termeni uzuali, se traduce printr-o perioada in care somajul va fi mai ridicat.
 
In plus, a lasat deschisa posibilitatea unei noi majorari de dobanda de 75 de puncte de baza in septembrie, spunandu-le colegilor bancheri centrali din Jackson Hole ca scaderea recenta a inflatiei din SUA „este mult sub ceea ce vor sa vada factorii de decizie politica".
 
Incetinirea economiei suficient de mult pentru a creste somajul fara a trimite economia in recesiune este un scenariu extrem de sensibil, care va necesita un context favorabil.
 
O economie slaba care creste la niveluri reduse este mult mai usor de scos de pe traiectorie de un soc neasteptat, precum un nou raliu al preturilor petrolului.
 
In concluzie, Rezerva Federala din SUA se afla intr-o pozitie foarte sensibila, pe care o putem asemana cu cea a unui echilibrist.
 
Trebuie sa fie foarte atenta cu modul in care „jongleaza" deciziile de politica monetara si inflatia fara a crea un dezechilibru care sa duca la un impact economic mai amplu asupra economiei.
 
Daca SUA este sau nu intr-o recesiune ramane un subiect controversat.
 
Din punct de vedere tehnic raspunsul este pozitiv, fiind inregistrate doua trimestre consecutive in care economia a scazut (Produsul Intern Brut a avut valori negative).
 
Pe de alta parte, raman destul de multe aspecte ale economiei care sunt solide, precum piata fortei de munca.
 
Din punct de vedere istoric, septembrie si octombrie sunt cunoscute drept doua luni volatile, aducand uneori scaderi ample ale burselor.
 
Intr-o perioada de doua luni cuprinsa intre 16 iunie si 16 august, indicele tehnologic american, Nasdaq 100, a avansat cu mai mult de 24%, dar in perioada de 17 zile care a urmat pana in prezent, indicele s-a depreciat cu peste 10%, ca urmare a modificarii sentimentului in randul investitorilor cu privire la pozitia bancii centrale din SUA privind politica monetara.
 
Aceasta piata continua sa fie extrem de sensibila si sa fie condusa de fluxurile media, pana cand vom avea mai multa claritate cu privire la directia exacta a inflatiei, pe masura ce ne apropiem de 2023.
 
Unele investitii in tehnologie, precum ar fi securitatea cibernetica, vor continua sa aiba performante bune chiar si in timpul unei recesiuni. Clientii si intreprinderile vor trebui sa-si pastreze datele in siguranta.
 
Un studiu realizat de Ladders Inc. a constatat ca aproape 15% dintre oportunitatile de angajare bine platite sunt acum de la distanta (remote), o crestere semnificativa fata de nivelul de 3,69% din 2019.
 
Sectoarele care produc instrumentele care fac posibil lucrul la distanta, cum ar fi videoconferintele si software-ul de management al proiectelor, ar putea ramane investitii bune chiar si intr-o perioada de retragere.
 
Desi situatia actuala este sumbra pe termen scurt, ar trebui sa avem speranta in viitor.
 
Fundamentele sunt inca acolo, iar software-ul continua sa se extinda pe plan global.
 
Din pacate, vor exista „victime" (companii care vor suferi sau vor disparea), dar, in cele din urma, acesta este un proces de „revigorare" a pietei, care va face ca ecosistemul tehnologic sa devina si mai solid.
 
Stirile despre disponibilizari si incetinirea angajarilor au devenit obisnuite in Silicon Valley. Angajatii sunt atentionati ca afacerile se schimba.
 
Exista opinii ce sustin ca aceasta tendinta este una pozitiva, deoarece companiile devin mai disciplinate.
 
In plus, companiile mari de tehnologie au avut mai mult succes in timpul pandemiei decat multe industrii, ceea ce le ofera mai mult spatiu de scadere.
 
Nu au pierdut atat de multa forta de munca in timpul pandemiei, asa ca nu au fost afectate de atat de multe deficite.
 
Sectorul tehnologic ramane in continuare atractiv si in randul investitorilor institutionali.
 
Conform unui sondaj recent al BofA Global Research, administratorii de fonduri globale si-au marit bugetul alocat pentru tehnologie cu aproximativ sapte puncte de baza, desi mentin o atitudine pesimista (bearish) asupra sectorului in ansamblu.
 
Companiile din SUA se confrunta si cu problema dolarului puternic.
 
Un dolar american mai puternic afecteaza profiturile companiilor care au operatiuni internationale extinse si utilizeaza cursurile dolarului american pentru a converti valutele straine in dolari.
 
Un exemplu bun este Microsoft, care obtine aproximativ jumatate din veniturile sale din afara Statelor Unite.
 
Compania si-a redus previziunile de venituri pentru toate cele trei segmente, care includ produse Windows, servicii cloud si computere personale, mentionand dolarul american ca principala cauza a deciziei.
 
In perioadele de incetinire, actiunile de crestere (din care fac parte si companiile tehnologice) care prezinta situatii financiare solide, management prudent si fundamente general stabile pot reprezenta o oportunitate pentru investitori.
 
Multe sectoare mai populare, cum ar fi tehnologia, ar putea reprezenta potentiale oportunitati, intrucat pretul acestora evolueaza la niveluri mai reduse.
 
Chiar si in timpul unei piete in scadere, companiile tehnologice potrivite pot fi alegeri inspirate.
 
S-ar putea crede ca aceste companii ar intra in panica si ar incepe sa reduca activitatea de Cercetare si Dezvoltare, cheltuielile si orice plan de expansiune.
 
Realitatea ne arata contrariul.
 
Microsoft si-a dublat fondul de bonusuri al angajatilor si isi face planuri de extindere.
 
Google intentioneaza sa angajeze mai multi ingineri si merge mai departe cu extinderea Google Village in centrul orasului San Jose.
 
CEO-ul Apple, Tim Cook, a declarat adesea ca Apple ar trebui sa continue sa investeasca pentru viitor, chiar si in timpul unei crize economice. De la ultima recesiune (2008-2010), Apple si-a dublat personalul si aproape si-a triplat vanzarile.
 
In timpul Marii Recesiuni din 2008 pana in 2010, marile companii tehnologice precum Apple, Google, Microsoft si Facebook au achizitionat peste 150 de companii si mii de titluri de proprietate intelectuala de la companii tehnologice mai mici, care au fost fortate sa se inchida din cauza recesiunii.
 
Rezultatul a fost ca aproape toate marile companii tehnologice au devenit mai mari, mai puternice si mai profitabile datorita investitiilor din timpul unei recesiuni.
 
De aceea, ei nu intra in panica si, in schimb, isi intensifica activitatea de Cercetare si Dezvoltare, angajeaza specialisti in diferite domenii si chiar isi extind spatiile imobiliare si de birouri.
 
Astfel, perioadele de recesiune reprezinta oportunitati pana si pentru companii de dezvoltare si extindere a activitatii.
 
Schimbarea mesajului lui Powell a atras atentia pe Wall Street. Preturile actiunilor au scazut de cand presedintele Fed a promis ca va face tot ce este necesar pentru a scapa economia de o inflatie prea mare.

Explicatiile ne-au fost oferite de Radu Puiu, Financial Analyst XTB Romania.
 
Te-ar putea interesa si: Piata terenurilor din Romania continua sa fie pe val, dar dezvoltatorii si-au cam luat ochii de pe Bucuresti
 
Foto: freepik.com
 
Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x