Google se confrunta cu noi probleme pe plan european, specialistii Comisiei Europene facand un apel catre gigantul american pentru ca motorul de cautare sa ofere utilizatorilor mai multa transparenta. Mai exact, oficialii de la Bruxelles se intreaba care sunt criteriile pe care Google le ia in considerare atunci cand stabileste ordinea in care se afiseaza rezultatele unei cautari. Totodata, Comisia isi doreste sa afle daca platile facute de anumite site-uri sau brand-uri pot influenta aceasta ordine a rezultatelor.
Comisia Europeana a facut deja un prim pas in aceasta directie si a trimis o scrisoare companiei americane prin intermediul careia i se solicita mai multa transparenta. In acelasi timp, alaturi de autoritatile responsabile de cooperarea in materie de protectie a consumatorilor, executivul european le-a cerut celor de la Google sa respecte legislatia Uniunii Europene. In cazul in care americanii vor decide sa nu ofere un raspuns intr-un timp rezonabil, CE avertizeaza ca autoritatile nationale din domeniul protectiei consumatorilor pot decide impunerea unor sanctiuni.
Didier Reynders, comisar pentru justitie in cadrul Comisiei Europene, a oferit si un exemplu concret privind problemele care apar la cautarile pe Google. Mai exact, Reynerds sustine ca preturile zborurilor si ale hotelurilor prezentate pe motorul de cautare nu sunt cele finale si nu includ comisioanele si taxele care ar trebui calculate in mod normal in avans. Reynerds spune cu aceasta oazie ca utilizatorii europeni ai motorului de cautare “nu trebuie sa fie indusi in eroare atunci cand utilizeaza Google pentru a isi planifica vacantele”.
Reteaua de cooperare pentru protectia consumatorilor a mai constatat, de asemenea, ca in unele cazuri exista un dezechilibru important intre drepturile comerciantului si cele ale consumatorului, in detrimentul celui din urma. In aceste conditii, executivul european cere americanilor de la Google sa revizuiasca conditiile standard ale Google Store.
In plus fata de cele mentionate in randurile anterioare, Comisia Europeana mai transmite gigantului american ca ar trebui sa reactioneze mult mai rapid atunci cand autoritatile europene pentru protectia consumatorilor raporteaza continuturi care incalca normele de protectie a consumatorilor. Astfel, CE cere Google sa elimine sau sa blocheze mai rapid accesul la astfel de continuturi.
Comisia Europeana a transmis cu aceasta ocazie ca se asteapta ca oficialii Google sa colaboreze pentru ca aceste probleme sa fie rezolvate cat mai rapid cu putinta. Oficialii executivului european au transmis ca asteapta ca Google sa ia masurile necesare si sa comunice cu specialistii Comisiei in acest sens in urmatoarele doua luni. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, in lipsa unui raspuns din partea gigantului de peste Ocean, autoritatile nationale pot decide impunerea unor sanctiuni.
Citeste si: Google anunta sase noi functii pentru platforma Android
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori