Cum functioneaza robotul Dora, un robot inventat de un grup de romani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum functioneaza robotul Dora, un robot inventat de un grup de romani
Cum functioneaza robotul Dora, un robot inventat de un grup de romani
de Razvan Popa la 04 Iun. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
robotul dorainteligenta artificialarobotica

In urma cu doar cativa ani, parea imposibil ca locurile de munca “umane” sa fie inlocuite cu munca robotizata, insa fenomenul a luat amploare rapid in toate tarile lumii, iar astazi tot mai multe companii – in special cele de tehnologie, renunta la forta de munca umana in favoarea robotilor. Spre exemplu, robotul Dora este cel mai cunoscut pentru aptitudinile sale si pentru modul in care poate chiar sa acopere activitatea prestata de un intreg department de Resurse Umane.

Probabil oamenii cu simtul umorului vor spune “Adica un robot care inventeaza scuze ca sa nu munceasca?” sau “Robotul care da vina pe ceilalti roboti cand ceva nu merge?” cum spunea un banc mai vechi. Dar probabil veti fi surprinsi de adevarul povestii.

Cu cat ramura roboticii si a Inteligentei Artificiale (IA) creste si se dezvolta, cu atat mai multe locuri de munca isi vor pierde necesitatea componentei umane.

Piata muncii din Romania sufera de o criza de IT-sti (https://stirileprotv.ro/stiri/social/este-mare-nevoie-de-specialisti-in-it-solutiile-companiilor-din-strainatate-care-isi-deschid-sedii-la-noi.html) din cauza politicilor neorientate spre viitor si a subfinantarii din Educatie si infrastructura. Romania nu are cei mai multi IT-sti, dar putinii pe care ii ofera se ridica la nivelul celor mai buni din lume.

CUM A APARUT ROBOTUL DORA

Calin Stefanescu este un antreprenor roman in varsta de 39 de ani si unul dintre cei 7 detinatori ai Happy Recruiters, o platforma online care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a recruta persoane in cautarea unui job.

Altfel spus, robotul Dora ar putea fi primul pas pentru inlocuirea pe viitor a departamentelor de HR (Resurse Umane). Ba mai mult, Dora recruteaza exclusiv prin Facebook.

Happy Recruiter a pornit de la ideea de a rezolva douĂ„Ć’ dintre problemele sectorului de recrutare ÅŸi de a ne folosi de inteligenta arti­ficia­la ÅŸi automatizarea in recru­tare. Prima problema se refera la can­didat: am cautat o solutie pen­tru a-i oferi un loc de munca unui can­didat cand acesta cauta un loc de munca intr-o anume locatie pe care si-o do­reste, exact in mo­men­tul in care are ne­voie de un nou job si pe salari­zarea pe care o accepta. A doua pro­blema se refera la HR sau recru­tor, caruia ii usuram mun­ca livran­du-i doar candidati care sunt intere­sati in mod concret de pozitiile pe care le ofera“, a spus Calin Stefanescu in cadrul unei conferinte, intr-un discurs de prezentare al platformei.

PROBLEMELE DINTRE ANGAJATOR SI ANGAJAT, ROMANIA, 2018

Procesul de recrutare in Romania nu este unul mai complicat decat in celelalte tari civilizate si digitalizate. Exista nenumarate platforme online unde angajatorii afiseaza ofertele de munca disponibile, iar doritorii isi depun CV-urile. Nu doar ca cei interesati pot cauta si vizualiza ofertele tuturor companiilor, dar chiar companiile pot cauta angajati dupa profilul lor public.

Problema apare din cauza unui subiect considerat tabuu: pretentiile salariale. Dar acest aspect nu este o problema doar in Romania, ci si in tari precum Statele Unite. Pe cand in tari precum Anglia, Franta si Germania din ce in ce mai multi angajatori afiseaza din startul anuntului plata pe ora/saptamana/luna.

Oamenii se izbesc deseori de problema pretentiilor salariale, iar intrebarea poate fi una eliminatorie. Angajatul nu vrea sa para pretentios, iar angajatorul nu vrea sa piarda timpul cu o persoana care va pleca repede din firma.

CUM FACE ROBOTUL DORA DIFERENTA?

Atunci cand salariul este specificat, angajatul aplica fiind constient din start de salariul oferit, iar aplicand este de acord cu salariu oferit, treaba angajatorului sau recrutorului fiind doar sa verifice daca doritorul este sau nu potrivit pentru postul vacant la care a aplicat. Astfel se iroseste mult mai putin timp si dispare o mare parte din tensiunea pe care o resimte atat persoana care doreste sa se angajeze, cat si recrutorul.

Si in sprijinul amandurora vine I.A.-ul Dora: “Un recrutor pierde cel mai mult timp refuzand candidati, iar sistemul nostru ajuta recrutorul sa nu mai piarda timp cu acei candidati care nu sunt potrivtĂ…ÂŁi pentru job. Am lansat sistemul la inceputul lunii martie, iar in prima luna de functionare robotul Dora a realizat peste 43.000 de interviuri pentru 2.473 de pozitii vacante, iar peste 1.900 de candidatI au fost angajati sau in curs de angajare”, a mai spus Calin Stefanescu in cadrul aceleasi conferinte.

CUM FUNCTIONEAZA ROBOTUL DORA PENTRU ANGAJATOR

Intai de toate, angajatorul trebuie sa intre pe platforma Happy Recruiters si sa urmeze pasii. Daca alege o testare gratuita, este nevoie de: numele companiei, cod TVA(CUI), numarul de telefon al companiei si logo-ul, pentru inregistrare.

Apoi angajatorul trebuie sa specifice detalii despre job-ul disponibil: cu/fara experienta, salariul pe care il ofera, beneficii, locatii etc. Odata introduse aceste date, recrutorul nu trebuie decat sa astepte, Dora va filtra aplicatiile candidatilor si-i va trimite numai pe cei mai potriviti.

CUM FUNCTIONEAZA ROBOTUL DORA PENTRU UN APLICANT

Intai de toate, intrati pe pagina Jobkers si apasati butonul care va logheaza cu Facebook. Imediat ce intrati o sa va apara o fereastra obisnuita de Messenger cu o fereastra de dialog. Apasati pe “Incepe” (jos, in mijloc) si apoi veti incepe discutia cu I.A.-ul Dora.



 

Odata ce apasati pe butonul “Da, sunt” o sa apara un text si o optiune cu “Alege domeniile” (in cazul meu apare un text diferit, deoarece am incercat niste domenii fara rezultate). 



Domeniile sunt diferite. Momentan nu are joburi care cer creativitate precum Copywriting-ul, dar ofertele se vor diversifica pe viitor.

Dupa ce alegeti domeniul, selectati orasul (ex: Bucuresti, dar pot fi selectate mai multe orase). Deoarece platforma Happy Recruiters lucreaza cu firme si companii din mai multe tari, aveti si optiunea prin care cautati oferte de job din strainatate.




 
Dupa ce apasati pe “Salveaza interesele”, ofertele disponibile va vor aparea in fereastra de chat.

Apoi puteti vizualiza ofertele pe care Dora vi le afiseaza, iar dvs veti tine un mini-interviu in urma caruia se va decide daca ii va trimite angajatorului aplicatia dvs in urma raspunsurilor pe care le veti da.

UN ROBOT POATE FACE MUNCA UNUI DEPARTAMENT DE RESURSE UMANE?

Ne putem imagina ce inseamna acest nou pas facut in domeniul inteligentelor artificiale si ce impact va avea pe viitor. Conform unui studiu efectuat de catre McKinsey Global Institute , pana in anul 2030 un procent de pana la 30% dintre orele de munca la nivel global ar putea fi automatizate si pana la 14% din forta de munca la nivel global va fi inlocuita cu forta de munca automata. Asta nu inseamna ca oamenii vor ramane fara un loc de munca, ci ca vor avea nevoie de o reorientare profesionala pentru a se adapta noilor cerinte ale pietei.

TOTUL SE IMPLETESTE CU IT-UL

Internetul si Robotica au cunoscut o dezvoltare ametitoare in ultimul deceniu, iar cererea din ce in ce mai mare din domeniul IT nu face fata cu cresterea destul de lenta la nivel global a specialistilor din acest domeniu. Deja avem aparate medicale care necesita specialisti in IT, baze de date, biblioteci online si masini automate de asamblare. Cererea pe piata muncii va creste pentru posturile de inginer (pentru proiectarea masinariilor, ca pana acum), tehnicieni (pentru reparare si intretinere) si IT-sti (daca fizic nu este nicio problema, sigur problema este la software).

Dar dezvoltarea acestei industrii va crea si noi locuri de munca ce vor necesita componenta umana, iar pe de alta parte, de profesori, politisti, medici, asistenti si pompieri va fi intotdeauna nevoie.

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x