Anul trecut, mai bine de 46.000 de persoane au raportat ca au pierdut peste un miliard de dolari in urma unor escrocherii cu criptomonede. Piata crypto este la moda in ziua de astazi, iar infractorii cibernetici au vazut o oportunitate in aceasta clasa de active. Aproape jumatate dintre persoanele care au reclamat faptul ca au pierdut active crypto in urma unei inselaciuni au spus ca totul a inceput de la un anunt, de la o postare sau de la un mesaj primit pe o retea de socializare.
Potrivit specialistilor, numarul escrocheriilor de acest fel scade de la un la altul, insa asta nu inseamna ca esti in afara oricarui pericol. Tocmai din acest motiv este important sa stii cum functioneaza anumite inselaciuni si la ce sa fii atent ca sa nu te pacalesti si tu!
Este cea mai comuna escrocherie, numarul celor care au cazut victime in asemenea scheme fiind urias. De regula, victimele sunt pacalite sa plaseze bani intr-o companie inexistenta sau intr-o asa numita “schema de imbogatire rapida”. Practic, esti invitat sa investesti in ceva sigur, din care iti vei scoate fara doar si poate investitia si vei obtine si profit. Realitatea este insa alta, evident, iar tot ceea ce vei face va fi sa umpli buzunarele unor infractori.
Criptomonedele se dovedesc a fi ideala in acest tip de inselaciune, falsificarea datelor fiind mult mai usoara atunci cand moneda este una virtuala. In plus, schemele difera mereu, infractorii punand la punct tot felul de scenarii prin care sa te faca sa “investesti”.
Oricare ar fi escrocheriile despre care am vorbi, phishing-ul este una dintre cele mai populare metode prin care infractorii cibernetici isi pacalesc victimele. Ce se intampla, de fapt, in cazul acestei inselaciuni?
Infractorii falsifica e-mail-uri, texte, mesaje sau web-site-uri pentru a parea ca si cum ar fi fost trimise dintr-o sursa sigura, de incredere. Spre exemplu, banca la care ai un cont deschis. Dand click pe acele mesaje sau imagini sau introducand datele acolo nu vei face nimic altceva in afara de a oferi toate datele tale infractorilor, care iti vor putea accesa mai apoi portofelul digital.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii