Mai multe institutii publice din tara testeaza ConectX, un ecosistem digital care va transforma Romania pe modelul Estonia
taxeimpoziteplati onlineconectxdigitaxdigitalizareestoniainfrastructura digitalaromania
Mai multe institutii publice din tara noastra testeaza in acest moment Digitax, o componenta de baza a ConectX care este un ecosistem digital dezvoltat de jucatori din mediul privat si care ofera Romaniei o platforma de societate digitala pe modelul estonian. Cu alte cuvinte, romanii vor scapa de deplasarile la directiile de taxe si impozite, putandu-si achita darile catre stat dintr-un singur click.
Se pare ca asistam la un moment istoric pentru Romania, care se afla la doar un pas de digitalizare. In acest moment, toate directiile de taxe si impozite de sector din Bucuresti si mai multe Primarii printre care Alba Iulia sau Ploiesti testeaza diverse componente ale ConectX, despre care va spuneam ca este un ecosistem digital dezvoltat de jucatori din mediul privat care ofera Romaniei platforma de societate digitala pe modelul estonian.
Concret, daca testarea ConectX va fi un succes si programul se va implementa in Romania, nu vom mai fi nevoiti sa ne deplasam fizic catre taxe, impozite, banci, avocati sau alte contacte directe cu institutii ale statului, ci vom reusi sa rezolvam toate aceste probleme cu un sigur click, din confortul canapelei de acasa sau de pe scaunul de la birou.
Compania Insights Enterprise, care a gestionat Ghiseul.ro, impreuna cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), colaboreaza cu nume precum Bitdefender, Orange, Wolf Theiss si alte peste 10 companii si organizatii pentru ConectX – un ecosistem digital care pune bazele digitalizarii nationale.
"Ghiseul.ro a facut o crapatura in aceasta carcasa a statului, unde era foarte greu sa patrundem, unde era dificil sa intelegem ce se intampla. Asa a inceput experienta asta. Din partea institutiilor a venit o solicitare. Oamenii au inceput sa ne spuna ca putem face mai mult pentru ca acest proiect functioneaza. Am intrebat ce inseamna mai mult si diversi oameni cu care am vorbit din institutiile publice au spus sa facem digitalizare totala”, povesteste George Anghel, director executiv APERO.
Romania ar ajunge din urma Estonia la capitolul digitalizare
Acestea fiind spuse, Romania ar putea ajunge in cativa ani la nivelul Estoniei, o tara renumita pentru nivelul sau inalt de tehnologizare. La finalul anului 2017, in Estonia, toti cei 1,3 milioane de locuitori aveau o identitate digitala, intr-un stat in care 99% dintre servicii sunt realizabile online.
Ce-i drept, este mult mai usor sa pui bazele unui sistem de stat complet digilatizat intr-o tara cu 1,3 miloane de locuitori, insa cei aproximativ 20 de milioane de cetateni ai Romaniei ar putea si ei beneficia de avantajele digitalizarii, daca statul va sustine cu adevarat aceasta initiativa, daca se va implica activ in adoptarea ei si daca va oferi sustinerea si infrastructura necesare derularii in bune conditii a acestui proiect.
Estonienii nu mai sunt nevoiti sa se deplaseze pentru a-si indeplini actiunile legale, ci cu ajutorul identitatiii digitale, peste 90% dintre actiunile legale se rezolva acum din fata monitorului, de oriunde in lume.
Plata taxelor si impozitelor ar putea fi facuta de oriunde, oricand, fara cozi si nervi la casierie
Practic, poti fi la plaja, la restaurant sau la film, poti fi plecat din tara. Ai nevoie doar de un dispozitiv conectat la internet, fie el tableta, smartphone, laptop, si cu doar cateva click-uri, platesti taxe, impozite sau iei legatura cu bancile ori cu anumite institutii ale statului, pentru toate acestea trebuie sa ai instalat sistemul ConectX.
ConectX va interconecta si agrega intr-un singur sistem de identitate digitala toate informatiile care tin de un cetatean, incepand de la situatia fiscala a acestuia, pana la istoricul medical si cel educational.
Romania testeaza in acest moment o singura componenta a ConectX, Digitax, pentru taxe si impozite
La noi, momentan se testeaza doar componenta Digitax, in directiile de taxe si impozite, iar proiectul pilot va fi demarat pentru urmatoarele doua luni. Insa, trebuie sa recunoastem ca este un pas esential in dezvoltarea Romaniei.
"La noi la taxe si impozite este in program Digitax. Este un software foarte usor de utilizat si se apropie foarte mult de modalitatea de comunicare pe social media. Este foarte intuitiv”, spune Constantin Tomescu, viceprimarul sectorului 6 din Bucuresti.
Statul si-ar putea diminua cheltuielile bugetare cu functionarii publici
Cozile imense de la ghisee vor fi istorie in Romania, sau cel putin se vor diminua, pentru ca cel mai probabil majoritatea care vor adopta sistemul este generatia tarana, varstinicii preferand in continuare sa se deplaseze fizic la institutii pentru a-si rezolva problemele.
Insa, in timp, probabil ghiseele si functionarii publici insarcinati acum cu colectarea taxelor si impozitelor vor disparea in mare parte si vor ramane sa lucreze in continuare doar aceia care au alte atributii.
Statul ar avea de castigat din aceast lucru, fiindca romanii si-ar plati taxele si impozitele direct la sursa, iar cheltuielile bugetare s-ar diminua. Pe de alta parte, statul trebuie sa se asigure ca dispune de infrastructura digitala necesara demararii si sustinerii unui astfel de proiect, ca informeaza corect cetatenii cu privire la avantajele si dezavantajele platilor online, dar si ca alege oameni foarte bine pregatiti pentru mentenata sistemului, pentru ca o eventuala avarie ar putea aduce daune uriase si confuzii, neincredere si multe pierderi atat pentru stat, cat si pentru contribuabil.