Boala Parkinson a fost considerata pentru decenii la rand un mister urias pentru comunitatea stiintifica mondiala, insa lucrurile s-au schimbat considerabil odata cu dezvoltarea investigatiilor moderne si a terapiilor inovatoare. Astfel, s-a ajuns ca in zilele noastre sa se cunoasca foarte multe detalii despre aceasta boala, simptomele putand fi observate mai rapid si tratate mult mai usor. Un pas urias in aceasta directie a fost anuntat recent de cercetatorii IBM, care au dezvoltat un program bazat pe inteligenta artificiala care poate prezice modul in care boala Parkinson va evolua in cazul unui pacient.
Boala Parkinson este o boala neurodegenerativa, care debuteaza in cele mai multe cazuri la pacientii cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani. Aceasta afectiune distruge neuronii producatori de dopamina, un neurotransmitator extrem de important in realizarea miscarilor. In prima etapa a bolii, simptomele sunt foarte usoare si nu afecteaza viata pacientului, motiv pentru care de multe ori nici nu pot fi observate.
Simptomele se inrautatesc incepand cu etapa a doua, pacientul urmand sa se miste cu din ce in ce mai multa dificultate incepand cu etapa a treia. In ultimele doua etape ale afectiunii, simpomele devin tot mai grave, pacientul avand nevoie de asistenta permanenta pentru a se deplasa. Din pacate, boala Parkinson nu poate fi vindecata, insa tratamentul medicamentos se poate dovedi extrem de util in procesul de imbunatatire a simptomelor. La nivel global se estimeaza ca peste 6 milioane de oameni sufera de boala Parkinson.
In ultimii ani au aparut tot mai multe cazuri in care software-uri bazate pe inteligenta artificiala au fost folosite pentru a detecta tumori celebrale, boli de rinichi sau diverse tipuri de cancer. Specialistii din cadrul IBM, alaturi de care s-au aflat si cercetatorii Fundatiei Michael J. Fox, sustin ca au pus bazele unui program care are la baza inteligenta artificiala si care poate prezice modul in care simptomele unui pacient cu aceasta afectiune vor progresa. Prin intermediul unui astfel de program, medicii vor putea prezice mult mai usor felul in care va evolua boala Parkinson, simptomele putand fi astfel gestionate mult mai usor. Totodata, aplicarea unui tratament medicamentos se va putea face mai mult facil.
Reusita celor de la IBM nu ar fi putut fi posibila fara initiativa Parkinson’s Progression Markers, un studiu care cuprinde informatii stranse de la peste 1.400 de persoane care sufera de boala Parkinson. Prin aceste date, software-ul bazat pe inteligenta artificiala dezvoltat de cei de la IBM poate identifica simptomele complexe si modelele de progresie ale bolii. Specialistii IBM si ai Fundatiei Michael J. Fox isi propun sa continue lucrarile in aceasta directie, fiind convinsi de faptul ca programul dezvoltat de ei poate aduce progrese semnificative in lupta cu aceasta boala.
Citeste si: In sfarsit, dosarul electronic de sanatate va fi disponibil pentru accesare
Ultimele NOUTATI
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului
Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?