Sistemul educational din toata lumea a fost schimbat in ultimii doi ani. Si desi au fost initiative de digitalizare aparute odata cu dezvoltarea online-ului in toata lumea, ideile de baza au ramas acelesi. Cu toate acestea, aparitia pe scara larga a vitezelor 5G va transforma educatia cu ajutorul realitatii virtuale si realitatii augmentate.
Nu ar trebui sa ne gandim la acest lucru intr-un mod distopic. Copiii nu vor folosi casti de realitate virtuala si nu se vor vedea unii pe altii. Dar vor putea intelege spatial numeroase noi concepte, fara ca profesorul sa se ajute de tabla sau de un spatiu 2D.
Industria solutiilor tehnologice pentru educatie, adica EdTech, are o createre anuala de 17,9% in toata lumea. Iar realitatea augmentata este in prim plan cand vine vorba de transformarile sistemice.
Cum poate fi folosita realitatea augmentata in scoala?
Realitatea augmentata e o tehnologie ce permite interactiunea cu un continut virtual fara a mai folosi un laptop sau un telefon mobil. Am putea vorbi de ochelari inteligenti sau de lentile de contact smart. Astfel, acoala viitorului care va folosi realitate augmentata va putea fi mult mai personalizata pe nevoile unui elev.
Prin imbinarea dintre inteligenta artificiala si realitate augmentata, elevii vor putea sa primeasca exercitii si explicatii pe nivelul lor, li se va putea analiza nivelul de atentie, iar exercitiile vor putea fi schimbate in timp real de catre profesori.
„Realitatea augmentata va putea face invatarea mult mai accesibila. In locul culegerilor pe hartie, a modelelor fizice, a manualelor printate, elevii vor putea sa aiba informatia disponibila mereu, intr-un mod educativ”, spun specialiatii de la EasternPeak.
„Cred ca o mare parte din populatia din tarile dezvoltate, iar ulterior din toata lumea, va avea experiente de realitate augmentata in fiecare zi, ca si cum ar manca un pranz. Va fi parte din nou”, spune si Tim Cook, CEO al Apple.
Astfel, pe langa acces la educatie, realitatea augmentata va putea crea o experienta gamificata, bazata pe joc, dar si una imersiva, unde participantii sa poata colabora mai usor. Tehnologia necesara va fi formata probabil din ecrane interactive, ochelari de realitate augmentata, iar pe viitor AR va fi invizibila, dar prezenta la lectie.
„Este esential sa ne pregatim tinerii pentru competitia dura a viitorului. Cu un tineret educat, bine pregatit pentru viata, sansele noastre ca natiune in competitia globala vor deveni mai bune de la an la an”, considera Daniel Metz, Presedinte al Consiliului de Administratie NTT DATA Romania despre nevoia de a pregsti elevii pentru viitor.
Ce fel de materii vor putea fi studiate cu ajutorul realitatii augmentate
Nu toate materiile vor fi studiate prin intermedierea tehnologiei. Cu toate acestea, sunt anumite domenii unde aceasta va produce schimbari.
Astfel, profesorii de stiinte exacte vor putea sa foloseasca VR si AR pentru experiente vizuale mai aprofundate, prin care tinerii sa inteleaga mai bine concepte abstracte. De asemenea, specialistii spun ca realitatea augmentata va fi viitorul experimentelor de fizica si chimie.
In plus, oamenii se bucura deja de unelte simple astazi, precum Google Maps sau Google Street View, dar in viitor vom putea descoperi lumea sau siturile arheologice mai usor cu ajutorul AR-ului, iar studentii la economie vor putea intelege diferite modele de business, dar si diagrame, tot cu ajutorul tehnologiilor vizuale.
Daca lumea de astszi discuta pe larg despre metavers, cel mai probabil educatia va fi mutata in astfel de ecosisteme, acolo unde realitatea fizica si cea digitala se vor imbina. Pana atunci, realitatea augmentata e o alternativa.
John Hanke, CEO si fondator al Niantic, compania care a creat cel mai mare succes de AR, Pokemon Go, crede ca metaversul este un cosmar distopic si o realitate mai buna e cea augmentata.
„Unii ar putea spune ca am avea nevoie sa abandonam tehnologia si sa ne intoarcem la o viata mai simpla. Dar nu acesta e raspunsul. Tehnologia nu dispare. Beneficiile conectarii cu prietenii, cu informatiile zilnice, cu familia sunt prea mari. Dar aceste beneficii costa si ne indeparteaza de ceea ce conteaza. E timpul sa incurajam un comportament social, dar ajutat de tehnologie”, spune John Hanke despre realitatea augmentata.
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Taxe PFI: Ce impozit si contributii este obligat sa plateasca un medic
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect