Studiu: Utilizarea AI la locul de munca creeaza riscuri complexe pentru organizatii
Inteligenta artificiala (AI) este din ce in ce mai prezenta in viata profesionala si personala a fiecaruia dintre noi, dar increderea in aceasta tehnologie ramane limitata. Potrivit unui studiu global realizat de compania KPMG in colaborare cu Universitatea din Melbourne, mai mult de jumatate dintre oameni nu au incredere in sistemele AI, in ciuda adoptarii pe scara larga a acestora.
Discrepanta semnificativa intre utilizarea pe scara larga a inteligentei artificiale si nivelul scazut de incredere al oamenilor in AI reflecta o tensiune intre beneficiile si riscurile percepute.
Patru din cinci persoane declara ca au experimentat sau au observat personal beneficiile AI, inclusiv reducerea timpului petrecut cu sarcini repetitive, banale, scaderea costurilor si accesibilitatea imbunatatita.
Cu toate acestea, doua din cinci persoane declara ca au experimentat efectele negative ale AI. Printre efectele negative resimtite se numara pierderea interactiunii umane, riscuri de securitate cibernetica, raspandirea dezinformarii, rezultatele inexacte sau impactul asupra locurilor de munca.
Desi 66% din populatie foloseste inteligenta artificiala in mod regulat, doar 46% dintre utilizatori au declarat ca au incredere in sistemele AI. Totusi, 83% dintre oameni cred ca utilizarea inteligentei artificiale va avea ca rezultat o gama larga de beneficii.
Trei din cinci angajati utilizeaza AI
Multi oameni se bazeaza pe rezultatele AI fara a evalua acuratetea informatiilor (66%) si fac greseli in munca lor din cauza inteligentei artificiale (56%).
Trei din cinci angajati (58%) folosesc in mod intentionat inteligenta artificiala, iar o treime (31%) o utilizeaza saptamanal sau zilnic.
Aceasta utilizare intensa aduce o serie de beneficii, majoritatea angajatilor raportand o eficienta sporita, acces mai rapid la informatii si imbunatatirea inovarii.
Utilizarea AI la locul de munca creeaza riscuri pentru organizatii
Un aspect alarmant pentru organizatii este lipsa de transparenta in utilizarea AI. Constatarile arata ca utilizarea inteligentei artificiale la locul de munca de catre angajati aduce beneficii in materie de performanta, dar creeaza si riscuri legate de utilizarea netransparenta a tehnologiei.
Aproape jumatate dintre angajati recunosc ca utilizeaza inteligenta artificiala in moduri care contravin politicilor companiei, inclusiv incarcarea de informatii sensibile despre companie in instrumente publice gratuite de inteligenta artificiala, precum ChatGPT.
Ceea ce face ca riscurile sa fie dificil de gestionat este faptul ca peste jumatate (57%) dintre angajati sustin ca ascund utilizarea AI si prezinta munca astfel generata ca fiind a lor. Aceasta lipsa de transparenta este alimentata de presiunile legate de securitatea locului de munca si de dorinta de eficienta, chiar si atunci cand incalca politicile companiei.
-
Doar 47% dintre angajati au beneficiat de formare in domeniul AI
-
40% au confirmat ca organizatia lor are politici clare sau orientari privind utilizarea acestei tehnologii
-
66% dintre utilizatori nu evalueaza acuratetea rezultatelor generate de AI
-
48% incarca date ale companiei in instrumente AI publice
-
56% au comis erori in munca lor din cauza utilizarii AI.
Raportul „Increderea, atitudinile si utilizarea inteligentei artificiale: Un studiu global 2025”, coordonat de profesorul Nicole Gillespie, presedinte al Trust la Melbourne Business School de la Universitatea din Melbourne si dr. Steve Lockey, cercetator la Melbourne Business School, in colaborare cu KPMG, reprezinta cea mai ampla cercetare globala privind increderea, utilizarea si atitudinile publicului fata de inteligenta artificiala.
Peste 48.000 de persoane din 47 de tari au fost intervievate in perioada noiembrie 2024 - ianuarie 2025.
Comparativ cu studiul precedent, realizat in 17 tari inainte de lansarea ChatGPT in 2022, datele actuale arata o scadere a nivelului de incredere si o crestere a ingrijorarilor legate de AI, in ciuda unei utilizari mai extinse a tehnologiei.
Acest decalaj intre utilizarea AI si lipsa de formare si reglementare adecvate evidentiaza nevoia urgenta ca organizatiile adopte strategii de educatie si politici clare privind inteligenta artificiala.
Sursa foto: pexels.com