Uriasa arhiva de diapozitive a Regelui Mihai este in curs de digitalizare. 40 de ani de istorie trec de pe film pe SSD
arhiva regele mihaifotografii regele mihaidiapozitive regele mihai
De cand telefoanele mobile au camere foto performante, multi dintre noi am renuntat la aparatul de fotografiat, asa ca am ajuns sa avem stocate in telefoane sute sau chiar mii de fotografii, pe care, daca nu le printam sau descarcam pe calculator, le putem pierde odata cu smartphone-ul.
Din fericire, pe vremuri, oamenii isi pastrau amintirile cu mai multa grija. Este si cazul
Regelui Mihai care a strans peste 22.000 de diapozitive realizate de el insusui sau de Regina Ana, intre anii 1960 si 2000.
Acum, mediile de stocare devenite si ele istorie se intalnesc cu cele de secol 21, fara a li stirbi in vreun fel valoarea documentara.
Pe pagina sa de Facebook, Familia Regala a Romaniei a anuntat ca, din initiativa Fundatiei Colectia Familiei Regale a Romaniei aceste diapozitive vor fi digitalizate.
Artistul fotograf Daniel Angelescu a primit de la Custodele Coroanei accesul la arhiva de peste 22.000 de diapozitive realizate de Regele Mihai si de Regina Ana.
Diapozitivele vor fi digitalizate si vor constitui un capitol aparte din Arhiva Regala de la Savarsin, folosita de Asociatia Casa Majestatii Sale si de Fundatiei Colectia Familiei Regale, in stransa colaborare.
Cea mai mare parte a diapozitivelor ilustreaza momente de familie, iar multe dintre ele sunt realizate cu ocazia intalnirilor anuale ale colectionarilor de masini militare si Jeep-uri, in diverse tari din Europa, mai ales in Franta, Italia si Elvetia.
Prin ineditul lor si prin marturia pe care o aduc despre exilul suveranului, noile imagini electronice din Arhiva Regala sunt valoroase si vor fi folosite pentru proiecte culturale, jurnalistice sau istorice.
"Este o mare onoare, bucurie si responsabilitate de a oferi public aceste comori artistice si de a restabili adevarata istorie a acelor vremuri.
Am ramas placut surprins de calitatea acestor diapozitive, de minutiozitatea arhivarii lor si de elementul inedit al continutului lor. Practic, retraiesc prin acestea toata istoria mai putin stiuta, cu o mare admiratie si bucurie.
Am regasit, aici, momente unice de familie, intalniri ale colectionarilor de Jeep-uri (Jeep-uri care se regasesc acum in Garajul Regal de pe Domeniul Regal Savarsin), masini militare si calatorii ale Regelui Mihai si Reginei Ana. Un aspect inedit este faptul ca Regina Ana participa la aceste intalniri conducand unul dintre Jeep-uri.
Abia astept sa descopar noi si noi memorii vizuale de exceptie!
Multumesc Majestatii Sale Margareta pentru increderea pe care mi-a oferit-o, de a avea acces la arhiva, pentru sprijinul acordat in bunul mers al proiectului si pentru ospitalitatea desosebita de la Domeniul Regal Savarsin", a scris Daniel Angelescu.
Foto: Facebook Familia Regala a Romaniei