Cinci branduri de luat in calcul cand cumparati pantofi de alergare
branduri pantofi alergareadidasiincaltaminte alergare
Poate cel mai comod tip de incaltaminte trebuie sa fie cel destinat alergarii. Nu numai ca, incaltati cu ei, parcurgem distante mari, dar talpile pantofilor de alergare trebuie sa amortizeze cat mai bine socul fiecarui pas. Daca nu fac asta, riscul de accidentare grava si de aparitie a unor probleme la nivelul membrelor inferioare si al coloanei vertebrale este foarte mare.
Proiectarea si fabricarea unor pantofi de alergare este una dintre cele mai mari provocari pentru producatorii de echipament de sport, de aceea domeniul nu este pentru oricine, mai ales ca si investitiile in cercetare si dezvoltare insumeaza multe miliarde de dolari.
Asa cum au facut de atatea ori, romanii au preluat un nume de brand, de marca, si l-au transformat in substantiv comun. Asa a aparut termenul generic... adidasi, de la compania germana Adidas, nume format, la randul lui, din asocierea prenumelui si numelui de familie al fondatorului: Adolf (Adi) Dassler.
Datorita acestui fapt, incepem prezentarea mai multor branduri care merita luate in calcul cand intentionati sa cumparati pantofi de alregare chiar cu... adidasii.
1. Adidas
Al doilea mare producator de echipament sportiv din lume, Adidas se lauda ca, pentru ultima sa tehnologie de alergare, a adunat date timp de 17 ani. A rezultat modelul 4DFWD, cu o talpa din trei straturi, dintre care cel intermediar a fost realizat la imprimanta 3D. In acelasi timp, stratul care intra in contact direct cu talpa alergatorului este un fel de tesatura - numita Primeknit + - menita sa amortizeze fiecare pas. Partea talpii care intra in contact cu suprafata de alergare este plina de striatii care asigura cea mai buna aderenta.
2. Nike
Aproape sigur cel mai cunoscut brand din domeniul sportului, compania americana care a imprumutat numele zeitei victoriei din mitologia greaca a dezvoltat incaltarile care au permis scaderea timpului de alergare al unui maraton sub limita de doua ore. Vaporfly se cheama si cu ajutorul ei si al unei echipe de alergatori care s-au succedat la trena, Eliud Kipchoge a alergat, in octombrie 2019, cei 41,195 de kilometri ai probei de maraton intr-o ora, 59 de minute si 40 de secunde. Cele mai recente modele Vaporfly sunt facute dintr-un material extrem de usor si, in acelasi timp, impermeabil si au branturi din carbon.
3. Asics
Phil Knight, fondatorul Nike, a inceput prin a vinde pantofii de alergare fabricati de compania japoneza, numita, la vremea respectiva Onitsuka Tiger. Intre timp, aceasta a devenit Asics, acronim de la Anima Sana In Corpore Sano, pe romaneste, minte sanatoasa in corp sanatos, dicton cam uitat in zilele noastre. Compania este inventatoarea unui gel de amortizare a socurilor presupuse de alergare. Una dintre demonstratiile calitatii acestui gel presupune caderea unui ou (si a altor obiecte foarte fragile) de la o distanta de 6 metri pe o suprafata confectionata din acest gel sau spuma. Toate obiectele au aterizat in aceeasi stare in care au fost lasate sa cada.
4. Mizuno
O alta companie japoneza cu notorietate imensa in randul alergatorilor este tot din Japonia si se numeste Mizuno. Pantofii de alergare sunt cunoscuti pentru tehnologia wave, cu numeroasele sale derivate de forme si denumiri. In esenta, Mizuno a proiectat amortizoare in forma de val (wave), aplicate pe intreaga talpa a pantofului sau numai in anumite zone.
5. On
Cu numai 11 ani experienta (fata de peste 100 pentru Mizuno) cea mai noua dintre companiile si brandurile de aici se numeste
On Running si vine din Elvetia, tara renumita, ca si Japonia, pentru inovatie si precizie. Ideea celor trei fondatori a fost de a revolutiona alergatul, care ar trebui sa ofere alergatorului senzatia ca paseste pe niste nori. De aici si Cloud, numele tehnologiei de baza a companiei fondata la Zurich. In numai 11 ani, pantofii proiectati in Elvetia si-au castigat notorietatea in randul alergatorilor si au ajuns sa fie vanduti in 6.500 de magazine din 50 de tari, inclusiv din Romania. In 2019, Roger Federer a intrat in grupul antreprenorilor care dezvolta On.
Sursa foto: pixabay