Se vorbeste tot mai des in ultimii ani despre sindromul epuizarii profesionale, atat fizice, cat si psihice, aparute in randul unui numar din ce in ce mai mare de angajati din toate domeniile profesionale. Apare tot mai frecvent in vremurile moderne din ziua de astazi, fiind intalnit in general la acei oameni care au o responsabilitate mare la locul de munca sau in viata sociala. In termeni psihologici, este vorba despre sindromul de burnout, care duce la scaderea performantelor la locul de munca si care in timp afecteaza relatiile cu cei din jur si calitatea vietii.
Potrivit specialistilor de la MedLife, sindromul de burnout reprezinta totalitatea modificarilor cognitive si afective care determina aparitia unei stari de epuizare exarcebate in contextul unei suprasolicitari profesionale cronice. Lasand la o parte scaderea eficientei profesionale, sindromul de burnout poate duce in timp la aparitia unor afectiuni grave ale aparatului cardiovascular, precum ar fi hipertensiunea arteriala sau tulburarea de ritm cardiac. De asemenea, poate afecta in timp sistemul nervos, favorizand instalarea depresiei.
Sindromul de burnout este de fapt o stare de epuizare emotionala, fizica si psihica. In cele mai multe cazuri, apare pe fondul unor probleme de natura profesionala. Totodata, poate fi provocat si de o perioada lunga de stres general. Apare, de regula, in cazul celor care lucreaza din greu la locul de munca, peste program si cu o multime de task-uri imposibil de dus la bun sfarsit.
Sindromul de epuizare profesionala poate fi recunoscut destul de usor, persoanele care se confrunta cu aceasta problema ajungand sa se simta coplesite si epuizate din punct de vedere psihic si fizic. Eficienta la locul de munca scade de la o zi la alta, iar interesul fata de cei din jur la fel. De asemenea, motivatia dispare, persoanele in cauza ajungand sa nu mai fie in stare sa faca mai nimic. Toate aceste efecte nu se vor resimti insa numai la locul de munca, problemele incepand sa apara in timp si in viata persoanala.
Ai impresia ca fiecare zi este tot mai lunga si cu probleme tot mai multe? Ai inceput sa iti pierzi interesul fata de sarcinile pe care le ai la locul de munca si fata de activitatile care inainte iti placea sa le faci? Te simti extenuat constant? Simti ca nimic din ceea ce faci nu este de ajuns si multumitor pentru cei din jurul tau? Te confrunti tot mai des cu dureri de cap sau cu dureri musculare? Ti-ai pierdut motivatia si nu te mai intereseaza atat de tare ce se intampla in jurul tau, atat la birou, cat si acasa?
Toate sunt semne care indica faptul ca te-ai putea confrunta cu sindromul de burnout. Burnout-ul este un proces gradual, care nu apare peste noapte. Astfel, este important sa cunosti aceste semne si sa previi ca starea de epuizare profesionala sa te loveasca!
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?